Choď na obsah Choď na menu
 


BEZPEČNÉ LETO ... na čo myslieť !!!

8. 6. 2012

V lete deti ohrozuje okrem úrazov aj

ÚPAL - spôsobený pobytom na slnku,

ÚŽEH - prehriatie organizmu, čo je pre deti nebezpečné najmä v aute.

  NEZABÚDAJTE  na:

 pitný režim

 

   ochranu hlavy ľahkou čiapkou

 

  opaľovací krém pre deti s ochranným faktorom

Zo všetkých vekových kategórií sú najmenej časté úrazy dojčiat a batoliat. Ak sa vyskytnú ide o pády z postele, z rúk, z kočiara, môže ísť o náhodné požitie zle uskladnených liekov, či chemikálií, termické úrazy a pod. Od 3 rokov veku dieťaťa postupne  stúpajú počty úrazov, najviac ich je u 13 – 14 ročných detí. Častejšie ide o chlapcov a sú to úrazy pri športovaní, dopravné nehody a pod. 

ŠPORTOVANIE si vyžaduje zahriať svaly, rozhýbať sa a bezpečnú športovú obuv

Pri vodných športoch odporúčame:

- nenechávať deti bez dozoru, zvlášť neplavcov, pozor na bazény pri domoch

- neskákať do studenej vody – prudké ochladenie môže spôsobiť zástavu srdca, svalové ochromenie, alebo kŕč

- neskákať do vody na neznámych miestach – riziko poranenia chrbtice s trvalými následkami

-  pri vodných nástrahách v podobe siete, silonu, či vodných rastlinách platí „nepanikáriť“ hrozí zamotanie

- na člne, loďke, lodi vždy mať záchrannú vestu

Bicyklovanie, skate, korčule:

- PRILBA – nezabráni každému úrazu hlavy, ale dokáže zmierniť následky, skontrolujte veľkosť (podľa obvodu hlavy v cm) a správne upnutie. Bezpečnejšia je prilba s dvomi upínacími mechanizmami (remienky pod bradou a nastavenie prilby podľa obvodu hlavy)

- chrániče kolien, lakťov, rukavice – naučme to deti nosiť od malička – stane sa to samozrejmosťou !!!

- skontrolujte technický stav bicykla (svetlo, brzdy, zvonček), kolobežky, trojkolky, kolieskových korčúľ či skateboardu

 Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z. ustanovuje cyklistom povinnosť chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou počas jazdy mimo obce. Deti – cyklisti do 15 rokov sú povinní nosiť prilbu aj v rámci obce.

DOPRAVNÉ ÚRAZY

Cyklisti-v rámci prevencie úrazov okrem ochranných prostriedkov k bezpečnej ceste prispeje aj pestrofarebné oblečenie, reflexná vesta, reflexné prvky (aj na školskej taške).  Pozor na vietor od veľkých nákladných áut pri kraji cesty !!!   S kamarátom jazdíme vždy za sebou.

Chodci-naučme deti  správne prechádzať cez cestu, buďte im vzorom, používajte prechod pre chodcov, minimálne dva krát sa pozrieť na každú stranu (dieťa nevie odhadnúť rýchlosť vozidla), prechádzame kolmo – najkratšou cestou, ak je svetelná signalizácia, tak iba na zelenú využívame chodníky pri cestách, nie po obrubníku a na vozovku vstupujeme spomedzi zaparkovaných vozidiel veľmi opatrne!!!

Spolujazdci: v aute musia deti do 12 rokov a do 150cm používať autosedačku (podsedák),  je potrebné správne upnutie bezpečnostných pásov, a nevozíme dieťa v autosedačke na prednom sedadle pri aktívnych airbagoch.

Hra na dvore pri ceste: prevenciou vybehnutia na cestu je zamykanie bránky

Deťom hrozia tržné rany, zlomeniny, vykĺbenia, poškodenia chrbtice...ak sa tak stane, závisí od rozsahu poškodenia:

odreninu po ošetrení/vyčistení prelepte, ak silne krváca, ranu previažte, prípadne priložte tlakový obväz, pritlačíte ho rukou, dieťa položte na chrbát s nohami vyššie ako hlava a privolajte lekára.

Pri zlomenine, podložte zlomenú končatinu a zafixujte v polohe, ktorá je najmenej bolestivá, nehýbte s poranenou končatinou a zavolajte lekára alebo sa dopravte na ambulanciu.

Podvrtnutý členok: Opuch a bolesť v kĺbe značí výron, vyzujte topánku aj ponožku a sledujte, ak opuch a bolesť neustanú kontaktujte lekára.

úraz hlavy môže byť spôsobený úderom, alebo pádom, sprevádzaný poruchou vedomia, alebo krvácaním. Lekárske ošetrenie vyžaduje každé dieťa ktoré po úraze napína na zvracanie, alebo zvracia, je spavé, má zmenenú náladu (apatia až predráždenie), sťažuje sa na poruchu zraku, s viditeľným krvácaním alebo aj vtedy, ak rodič si nie je istý stavom svojho dieťaťa ... “nezdá sa mi”  v tom najťažšom prípade dieťa upadne do bezvedomia.

Treba mať na pamäti, že tieto príznaky sa nemusia prejaviť bezprostredne po úraze, ale môžu sa rozvíjať minúty až hodiny po úraze.

Domácnosť - najrizikovejšou je kuchyňa, kúpeľňa, okná a zásuvky. Úrazy hrozia, ak sú deti bez dozoru, chýba kryt na šporák, poistky na okná, zarážky dverí, ochranné kryty na zásuvky, zábradlie na schodište, neodložené zápalky, chemikálie, lieky. Voľne visiace šnúry od elektrických spotrebičov, najmä rýchlovarných kanvíc, obrusy na stoloch s horúcimi nápojmi, jedovaté rastliny, drobné predmety a pod.

Myslite na to, že ak ste zabezpečili bezpečné prostredie u Vás doma, je rovnako bezpečná domácnosť aj u Vašich starých rodičov, priateľov či známych?  

popáleniny/obareniny: sú veľmi často zapríčinené neopatrnosťou dospelých, sú bolestivé a ťažšie stavy vyžadujú opakované preväzy, či hospitalizáciu.

Prevenciou je predvídavá manipulácia s horúcimi tekutinami, či predmetmi. Ak sa už nehoda stane, postihnuté miesto chladíme v čistej studenej vode, sterilne kryjeme a vyhľadáme lekára, či zavoláme 155, alebo 112.

otravy: najčastejšie ide o náhodné otravy v domácom prostredí u zvedavých batoliat a detí do 6 rokov. V rámci prevencie dbajte na správne uskladnenie a likvidovanie liekov (odovzdajte ich v lekárni), spláchnutím do WC znečisťujeme vodu, vyhodením do kontajnera, môže dôjsť k ich nájdeniu, a náhodnej konzumácii.

Lieky neberieme pred deťmi, radi opakujú to čo robia dospelí  a ani ich neprirovnávame k cukríkom. Svoje bezpečné miesto v uzamknutej skrini, alebo na poličke kam dieťa nedosiahne ani so stoličkou majú mať aj chemikálie (čistiace prostriedky na sifóny, lepidlá, laky na nechty, postreky a pod. ). Nedávajte chemikálie do neoriginálnych obalov!!!

Už pri podozrení na otravu vyhľadajte lekársku pomoc, ak máte podozrenie na konkrétnu otravu vezmite podozrivú látku alebo obal z nej so sebou, resp. dajte ju lekárovi RLP. Ak sa dieťa otrávi liekmi je potrebné vyvolať vracanie, ak ide o otravu chemikáliami – vracanie vyvolať nesmieme !!!

Úraz elektrickým prúdom: prerušte kontakt medzi dieťaťom a elektrickým vodičom tak, aby ste sami neboli prúdom zasiahnutý, pomocou drevenej alebo inej nevodivej tyče. Zistite či dieťa dýcha. Ak nie, začnite s umelým dýchaním a masážou srdca. Vyhľadajte vždy lekárske ošetrenie. (112)  (155).

Je veľa situácií, kedy deťom hrozí nebezpečenstvo, ale väčšine sa dá predchádzať. K tomu majú slúžiť aj tieto riadky.

My sa s deťmi po úrazoch stretávame denne a radi by sme to zmenili, preto robme všetci maximum pre BEZPEČNÉ LETO detí, našej budúcnosti.

 



 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky prvá pomoc na základnej škole

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.