Recept na toryštiansky kuch
- 3 kg hrubej múky, 2 kg výberovej múky, 1 kg cukru, droždie, 1 škatuľa sušeného mlieka, 2 – 3 l mlieka, 1 maslo, 2 vajcia, mak
- Z trošky mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Keď podkysne, vlejeme ho do misy s múkou a ostatnými ingredienciami. Pridáme mlieko a cesto miesime jednu hodinu. Cesto necháme v miske kysnúť.
- Po vykysnutí cesto dáme na dosku a rukami alebo valčekom ho roztiahneme po doske. Na cesto vysypeme mak s cukrom a kraje začneme prehýnať do stredu koláča. Takto vznikne bochník, ktorý prevrátime do okrúhleho vymasteného plechu (depša), aby pozliepaná strana bochníka bola na jeho dne. Plech vymastíme hrubou vrstvou margarínu alebo Palmarínom.
- Pred upečením kuch potrieme vajíčkom. Pečie sa v peci (pekarniku) na žeravých uhlíkoch minimálne hodinu a pol. Vyberá sa vysypaním a následným obrátením. Po vychladnutí kuch potrieme medom a posypeme práškovým cukrom. Pečie sa pri všetkých významných rodinných oslavách. Symbolizuje radosť, prosperitu, šťastie, bohatstvo a zdravie.
Špeciálnu úlohu má kuch aj počas svadieb, ktoré v Toryskách trvali až tri dni. Kuch dodnes zostal súčasťou svadobných zvykov. Na každú svadbu sa pripravuje kuch, niekedy dva. Prvý položia po začepčení mladej neveste do lona a idú zavolať mladého zaťa. Ten si musí po príchode k neveste kľaknúť a olízať cukor, ktorým je kuch posypaný. Nevesta mu následne do cukru na kuchu strčí hlavu. Cukor má po celej tvári. Potom sa kuch rozkrája a ponúka svadobným hosťom . Pečenie kuchu patrí aj dnes k tradičným zvyklostiam v Toryskách.