Chutná zeleninová polievka (bez lepku)
Ingrediencie
- čerstvá mrkva
- petržlen
- zeler
- kaleráb
- 2 kocky slepačieho bujónu
- soľ
- korenie
- 1,5 l vody
Postup
Kyslá zemiaková polievka s vajciami
Ingrediencie
150 g surových zemiakov
100 g kyslej smotany
2 vajcia
1 lyžicu hladkej múky
bobkový list
celé čierne korenie
soľ
kôpor
Postup
Gálska polievka
Ingrediencie
- 500g údenej šunky
- 2 cibule nakrájané na plátky
- 750g zemiakov
- 250g kelu
- 400g konzernovej fazule
- 2 bobkoné listy
- 2ČL mletej červenej papriky
- soľ
- čierne korenie
Postup
Údenú šunku dáme do veľkého hrnca, pridáme bobkové listy a pokrájanú cibuľu. Prilejeme 1,5L vody. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme 1 až 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne. Uvarené mäso vyberieme a necháme mierne vychladnúť.
Mäso nakrájame na kúsky a dáme späť do hrnca. Pridáme mletú červenú papriku a očistené nakrájané zemiaky na kocky. Prikryté varíme 20minút. Kel rozdelíme na listy, umyjeme ich zrolujeme a nakrájame na jemné prúžky
Polievka z papriky a paradajok
2 l vody
soľ
2 až 3 papriky
4 až 6 paradajok
20 g masti
30 g múky
30 g krúp
zelený petržlen
Postup