Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Choď na obsah Choď na menu
 

 




Čo všetko sa dozviete na etikete priadze

23. 10. 2020

Ak ste si práve kúpili priadzu, štítok hneď nevyhadzujte! Obsahuje veľa užitočných informácií, ktoré môžete pre svoj projekt potrebovať.

Na štítku je samozrejme uvedená značka a zloženie priadze (vlna, bavlna, akryl alebo zmes).

 

Ďalej sú vysvetlené všetky informácie na štítku:

Pomer stehov:
Toto je možno najdôležitejšia časť štítku. Napätie pletenia naznačuje, koľko stehov by ste mali nahodiť na ihlice o veľkosti 10 x 10 cm. Pred každým pletením odporúčame urobiť si skúšobnú vzorku a podľa nej si spočítať koľko očiek potrebujete na 10 cm a koľko riadkov musíte uštrikovať aby ste aj na výšku dostali 10 cm. A po prepočítaní na vaše rozmery, si viete ľahšie spočítať počet očiek, ktoré budete nahadzovať na daný projekt. Niekedy je dobré túto vzorku vyprať a vysušiť. Pred praním si spočítať počet očiek a riadkov a po praní urobiť znova to isté, aby ste sa presvedčili nakoľko sa vaša vzorka zmenšila alebo zväčšila po vodnom kúpeli.

Číslo farby a číslo šarže:
Číslo farby označuje, ktorú farebnú priadzu používate. Dôležitejšie je aj číslo farbiaceho kúpeľa, ktoré sa nazýva číslo šarže. Toto číslo označuje, či farba priadze, ktorú ste si kúpili, pochádza z rovnakého farbiaceho kúpeľa. Je dôležité, aby boli tieto čísla rovnaké, aby sa zabránilo farebným rozdielom.

Dĺžka a váha:
Dĺžka označuje počet metrov, ktoré sú na klbku, návine. Nie každá priadza s hmotnosťou 50 gramov musí mať rovnaký počet metrov návinu. Váha totiž závisí aj od hrúbky vlny. Čo znamená, že hrubšia vlna bude mať vždy menej metrov návinu. A tak sa môže stať, že jej budete potrebovať o niečo viac, ako keby ste robili s rovnakou gramážou tenšej priadze. Takže tomuto venujte pozor
nosť!


Odporúčaná veľkosť ihlíc a háčika:
Veľkosť ihlíc a háčika uvedená na etikete je vhodná pre hrúbku danej priadze. Ak je uvedená len jedna veľkosť platí pre pletenie a háčkovanie. Ak je iná veľkosť pre ihlice a iná pre háčik, potom je to uvedené osobitne. Veľkosť ihlíc a háčika na etikete, je doporučená výrobcom, no niekedy je lepšie použiť menší ale
bo väčší háčik alebo ihlice. To závisí od vášho štýlu pletenia, či robíte voľné očká alebo naopak viac sťahujete.


Pokyny na pranie:
Vždy si pozorne prečítajte pokyny na pranie priadze. To zabráni zmenšeniu alebo deformácii projektu!

colour-crafter-promoshotweb.jpg