Choď na obsah Choď na menu
 


Výroba solárnych kolektorov

Solárny kolektor

Solárny kolektor je zariadenie, ktoré zachytáva slnečné žiarenie a premieňa ho na teplo.  Kolektory sa líšia svojou konštrukciou (ploché kolektory, trubicové kolektory, bazénové absorbéry), teplonosným médiom (kvapalina, vzduch) a použitou izoláciou (minerálna vlna, vákuum).

            Základom každého solárneho kolektora je absorbér. Absorbér sa vyrába z tepelne veľmi dobre vodivého plechu (meď, hliník), na ktorom je nanesená selektívna vrstva s vysokou pohltivosťou (absorpciou) slnečného žiarenia a nízkym vyžarovaním (emitanciou) tepla. Teplo sa prenáša z absorbéra na teplonosné médium, ktoré preteká rúrkami a odvádza sa potrubím do zásobníka teplej vody

 

Typy solárnych kolektorov

 

Jedno z možných rozdelení využitia slnečných kolektorov a ich druhov je nasledujúce:

 

Ploché kolektory – nekoncentrujúce slnečné kolektory, ich pohlcujúci povrch je rovinný. Delia sa na:

  • kvapalinové – využívajú kvapalinu ako teplonosnú látku,

  • vzduchové – teplonosné médium je vzduch,

  • vákuové – teplonosná látka je izolovaná od okolia vákuom.

 

Povrch plochého kolektora je rovinný. Absorbér, ktorý je vložený do plášťa kolektora, je izolovaný z dôvodu minimalizácie tepelných strát minerálnou vlnou hrúbky 40 až 70 mm. Plášť kolektora tvorí väčšinou hliníková vaňa, ktorá je ľahká a zároveň mechanicky pevná. Nevyhnutnou vlastnosťou plášťa je vodotesnosť a odolnosť voči korózii. Na ochranu absorbéra z prednej strany slúži kryt vyrábaný prevažne zo skla, prípadne zo sklolaminátu alebo polykarbonátu. Medzi požadované vlastnosti krytu kolektora patria tepelná odolnosť, vysoká priepustnosť slnečného žiarenia, odolnosť voči nárazom (napr. krupobitiu) a nízka hmotnosť.

       Ako teplonosné médium sa v solárnych kolektoroch používa kvapalina a vzduch.

obr3.jpg

Plochý solárny kolektor : 1 – plášť kolektora, 2 – tepelná izolácia, 3 – zberné potrubie, 4 – absorbér, 5 – sklenený kryt

 

 

Trubicové teplonosná látka izolovaná od okolia vákuom

obr4.jpg

Trubicový kolektor : 1 – sklenená trubica s vákuom, 2 – tepelná trubica, 3 – absorbér, 4 – výmenník tepla (kondenzátor), 5 – zberná medená rúrka teplonosnej kvapaliny, 6 – tepelná izolácia

 

Trubicové kolektory môžeme rozdeliť na kolektory s priamym prúdením a kolektory s tepelnou trubicou „heat-pipe“. Absorbér trubicového kolektora je v sklenenej trubici v ktorej je vákuum slúžiace ako izolácia. Trubicové kolektory eliminujú  tepelné straty prúdením – konvekciou  a vedením – kondukciou, čím sa zvyšuje ich výkon a docieli sa aj vyššia teplota teplonosného média.

       Pri kolektoroch s priamym prúdením, preteká teplonosné médium od rozdeľovača ku koncu rúrky, odoberá teplo z absorbéra a tečie opäť do rozdeľovača. Ich prednosťou je, že nepotrebujú na svoju činnosť montáž pod sklonom.

V prípade kolektorov pracujúcich na princípe tepelnej trubice sa v rúre nachádza kvapalina, ktorá sa odparuje pri nízkej teplote (najčastejšie alkohol). Para stúpa na horný koniec rúry, kde je umiestnený výmenník tepla – kondenzátor a svoje teplo nepriamo odovzdáva teplonosnému médiu. Po odovzdaní tepla vo výmenníku sa kvapalina ochladí, skondenzuje a klesá späť dolu. Aby tento kolobeh fungoval, musí mať kolektor sklon aspoň 30°. Prednosťou tohto systému je, že po odparení kvapaliny sa kolobeh zastaví, čím je kolektor chránený proti prehriatiu. Naopak medzi nevýhody patrí, že môže dochádzať k praskaniu trubíc a strate vákua pri teplotných šokoch – napríklad pri prehánkach v lete, kedy sú trubice rozohriate.

obr5.png

Fungovanie solárnych kolektorov na princípe tepelnej trubice

 

Bazénové absorbéry

Tento druh slnečných kolektorov nemá kryt. Ten nie je potrebný, pretože tok tepla z absorbéra sa okolia nie je veľký, a kryt by uberal príliš veľa slnečnej energie. Plastové kolektory sa skladajú len z prepojených  absorbérov a preto majú zníženú odolnosť voči tlaku a teplote. Teplonosným médiom je v tomto prípade priamo filtrovaná voda z bazéna.

       Tieto kolektory sú navrhované len na prevádzku v letných mesiacoch, na zimu musia byť vyprázdnené ešte pred prvými mrazmi.  Vyrábajú sa s UV stabilizovaného polypropylénu, ktorý je odolný voči klimatickým vplyvom a takisto voči chlóru v bazénovej vode. Majú rovný čierny povrch, takže slnečné žiarenie je rovnomerne rozložené na celej ploche a preto dosahujú vysokú účinnosť (až 80%.).

obr6.png

 

Koncentrujúce kolektory – využívajú odrazové plochy, šošovky a ďalšie optické prvky na presmerovanie a koncentráciu slnečného žiarenia, ktoré prechádza cez otvor do absorbéra

 obr7.pngobr8.png