Králiky
Králik
Králik patrí k najúžitkovejším domácim zvieratám. Ako bylinožravec dokáže využiť a premeniť lacné a dostupné živiny rastlinných krmív na hodnotné živočíšne bielkoviny mäsa, kožky a srsť.
Mäso králika sa vyznačuje vysokou výživnou hodnotou, ľahkou stráviteľnosťou a nízkym obsahom cholesterolu.
Kožky s hustou srsťou, ktoré sa používajú na imitáciu drahých kožušín. Z kožiek zbavených srsti sa získava surovina na výrobu galantérnych doplnkov a ľahkej obuvi.
Srsť sa používa na výrobu klobúkovej plsti a s angorských králikov sa srsť spracúva ako vlna, ktorá sa využíva na výrobu ľahkých odevov a odevných doplnkov a špeciálnej protireumatickej bielizne.
Najväčší rozvoj králikárstva čo sa týka šľachtenia nových plemien nastal v 19. storoči
Rozdelenie plemien králikov
Podľa hmotnosti - veľké, stredné, malé, najmenšie
Podľa dĺžky, stavby a štruktúry srsti - s normálnou dĺžkou, krátkosrsté, dlhosrsté, so zmenenou stavbou a štruktúrou srsti.
Podľa úžitkového zamerania - mäsové, kožušinové, vlnové, športové.
Použitá literatúra
ATLAS malých hospodárskych zvierat, Ing. Vladimír M., Vydavateľstvo Príroda, Bratislava, 1990, Tematická skupina a podskupina 301-04-48, ISBN 80-07-00254-5