Choď na obsah Choď na menu
 


RUNY

 

Z histórie

Runy sú historické a archeologické artefakty, nachádzané na rozsiahlom území od Islandu po Rumunsko.

 

Runami rozumieme najstarší písomný systém germánskych kmeňov.

 

Prvé runové nápisy sa objavili už v 2.storočí pred n. l.

 

Najviac ich bolo nájdených na severe, v Nórsku a na ostrove Gotland.

 

V súčasnosti existuje asi 5.000 známych runových pamiatok. Jedná sa o zbrane, mince, ozdoby, amulety, talizmany, kamene a pomníky. Najmladší nájdený artefakt pochádza z konca 19. storočia zo švédskeho Dalarna.

 

Medzi dávnymi národmi severnej Európy bol rozšírený názor, že runy sú znaky, ktoré ľudia dostali ako dar z vesmíru.

 

 

 

 

Význam

Slovo „runa“ - Význam býva interpretovaný rôzne, jednotlivé interpretácie sú si podobné a vždy so sebou nesú trochu tajomnú atmosféru. V staroškandinávskom jazyku ako aj v starej angličtine znamenalo slovo runa záhadu či tajomstvo; význam sa zachoval v dnešnom archaizme pre šepkanie - round alebo rown. V starej nemčine slovo runa rovnako značí záhadu a tajomstvo. Stará nórština pozná skoro zhodný výraz runar, magický znak. Vo fínštine slovo runa označuje jednu báseň národného eposu Kalevaly.

 

Fungovanie

Runy fungujú na princípe vyžarovania energie, odborníci pripúšťajú, že ide o akýsi druh antény, ktorá vo svojom najbližšom okolí najskôr vychytáva a potom vytvára vesmírne vibrácie a energiu a tú potom šíri okolo seba.

 


 

 

Runová abeceda -FUTHARK a jej význam

 

 

Fehu

 

fehu.jpg

Rôzne označenie:  Feoh, Feo, Fé, Fa, Fee, Feu, Feh, Faihu, Frey

Je hlavnou runou prvého aettu a súčasne runou otvárajúcou runový ročný cyklus.

Význam :Romantický, naplnený, idylický a harmonický vzťah. Mier a porozumenie. Hojnosť, plodnosť, nadbytok, rodinné meno, hmotný majetok, materiálny zisk, vlastníctvo. Schopnosť dosahovať úspech a bohatstvo, uchopenie príležitosti a schopnosť udržať si ju. Vodcovské postavenie, moc a súčasne zodpovednosť, tiež však prírastok moci a vlády. Uspokojené ambície. Primárna sila. Štedrosť, veľkorysosť, veľkomyselnosť. Magické schopnosti. Plodnosť a prosperita. Získavanie bohatstva, ktoré vyžaduje tvrdú prácu a vynaloženie energie. Výzva k nezištnému spolužitiu.

Na posilnenie organizmu pri chorobe, alebo pri zvýšenom strese - hrudník, dýchacie problémy


 

 

 

 Uruz

uruz.jpg

Rôzne označenie: Ur, Uur, Uraz, Urus

V podstate tejto runy sa stretávame s odumieraním niečoho vo vlastnom vnútri, respektíve s potrebou nechať niečo v sebe zomrieť, dovoliť niečomu konečne odísť.

Význam :

Rozvoj, rast, splnené sny o kariére, vynikajúce hmotné zabezpečenie a finančný dostatok. Nespútaná, živočíšna, bujná sila. Primárna energia. Vytrvalosť, rýchlosť, bojovnosť, odvaha, neohrozenosť, statočnosť, trpezlivosť a získanie moci. Voľnosť. Spirituálna a emocionálna sila, ale tiež sila celku, kolektívna sila. Sila postupovať vpred. Tvorivý potenciál. Vynikajúci zdravotný stav. Mužská potencia. Schopnosť vydržať na správny okamih. Obdiv okolia a úspech. Presadzovanie spoločných priorít, získavanie spoločného, nie individuálneho blahobytu. 

Na lepšiu koncentráciu a sústredenie, tiež runa šťastia - svalovina, fyzická sila


 

 

 

Thurisaz

thurisa.jpg

Rôzne označenie: Thorn, Thurs, Dorn, Thor, Thuris, Thiuth, Thyth

Je bránou, priechodom medzi dverami medzi dvoma rôznymi svetmi, medzi vonkajškom a vnútrajškom, medzi ľudským a božským, pozemským a nebeským.

Význam:

Vítaná zmena pobytu alebo bydliska, tiež však náhla a neohlásená zmena. Ďaleká cesta spojená s prekonaním vodnej plochy. Regenerácia. Veľká sila a presadenie sa. Ochrana a aktivita s ňou súvisiaca. Dobrá správa. Skúška vôle, úprimnosti a vytrvalosti v zámeroch alebo v stanovených cieľoch. Výnimočná sexuálna potencia. Mužská tvorivá energia, využiteľná v kladom aj v zápornom zmysle. Odolnosť. Vzdorovanie všetkému, čo narušuje „vyšší“ rád. Nutnosť rýchlo sa rozhodnúť v dôležitej záležitosti. 

Na posilnenie rozhodnosti a sebaistoty - srdce


 

 

 

  Ansuz 

ansuz.jpg

Rôzne označenie: As, Asa, Ansus, Aza, Ass, Aesc

Potreba naučiť sa živiť predovšetkým seba, svoje telo, svoju dušu i srdce, aby sme mohli poskytnúť duchovnú potravu a výživu tým ostatným. Nie opačne!

Význam:

Múdrosť, rozum, poznanie, uvedomenie. Neochvejnosť, pevnosť. Prepych, požehnanie a radostné obdobie. Otázky spojené so starobou, emočnou väzbou na rodinu  a jej príslušníkov. Vedenie spojené s mocou. Dobrá rada. Komunikačné prednosti, verbálna zdatnosť. Schopnosť ubrániť sa útokom väčšiny. Spojenie s kúzlami, veštením, znameniami, zjaveniami. Tvorivý, kreatívny, božská sila. Práve v tomto momente pôsobiaca božská energia. Foneticky prvý zvuk, ktorý predchádzal vzniku nášho vesmíru.

Pri ťažkostiach s vyjadrovaním a presadzovaním sa - ústa, zuby, poruchy reči


 

 

 

 

Raido

raido.jpg

Rôzne označenie: Rad, Rit, Rid, Rádh, Reid, Reda, Rait, Rat, Raidha

Zodpovedá úrovni, na ktorej sa kladú závažné otázky vnútornému učiteľovi, vnútornému sprievodcovi, vnútornému liečiteľovi, svojmu vyššiemu Ja, a to prostredníctvom meditácie a modlitby.
Význam: 
Oddych, rekreácia, príjemné rozptýlenie na cestách, prázdninové zážitky. Odhodlanie a statočnosť. Nutnosť včasného a dôkladného plánovania a príprav. Pohyb, smerovanie vpred, cesta a cestovanie všeobecne. Transformácia energií, premena ducha či hmoty, alebo prenos informácie. Posolstvo či správa, dobre mierená správa. Runa má ochrannú funkciu, zahŕňa všetkých a všetko čo je na cestách. Návšteva. Sexuálny styk ako forma komunikácie. Komunita a súčasná zmena, väčšinou vítaná. Odmenená námaha a úsilia. Vedomé ovplyvňovanie osudu.

Pri snahe zmeniť nezdravý štýl života, runa rytmu a tanca - nohy, boky


 

 

 

 

Kaunaz/Kenaz

kano.jpg


Rôzne označenie: Ken, Kaan, Cen, Kenaz, Kusma, Kaun, Chaon, Kano

Táto runa je runou otvárania. Otvára tmu ohnivým zábleskom svetla, akciu zobudením chuti k činu a pohybu, radosť usmerňovaním emócií.
Význam:
Runa jesennej rovnodennosti. Zobrazenie aktívneho princípu. Nová láska, vzťahy a partnerstvo na obzore. Teplo domova a rodinného krbu, porozumenie. Výmena, pohyb, informácie a dáta. Riešenie otázok týkajúcich sa sexuálneho života. Vášeň a rozkoš. Spojenie energie sexuality a kreativity. Vynikajúce zdravie. Ochrana pred všetkým ohrozujúcim a nebezpečným. Vnútorný zápal, tvorivosť, nadšenie  a nová energia. Svetlo ukazujúce cestu. Videné a duchovné osvetlenie. Prenikanie do tajomstva transformácie. Zrod nových ideí a myšlienok. Mystické spojenie dvoch entit a vznik tretej.

Proti zápalom, horúčkam a pohlavným chorobám - vredy, horúčky, bolesti


 

 

 

 

Gebo/Gyf

gebo.jpg


Rôzne označenie: Gyfu, Gibo, Giba, Gibor, Gipt, Gewa

Kvalitný zväzok poskytuje každému s partnerov samostatnosť a priestor pre jeho jedinečnosť a zároveň spíja tieto jedinečné bytosti do rovnakého jedinečného celku. Najvzácnejším darom runy Gyf je dar slobody, na ktorej by mal byť založený každý vzťah a z ktorého prichádzajú všetky skutočné dary.
Význam:
Podpora. Nastúpenie spoločnej cesty. Zdieľanie, spojenectvo, zväzok. Rovnováha a harmónia. Konštruktívna spolupráca, úspech. Štedrosť, nezištnosť, dôstojnosť a česť. Schopnosť prijímať i dávať. Jednota medzi darcom a obdarovaným. Prepojenie medzi zdanlivo nesúrodými prvkami. Služba ostatným. Bozky, či iné prejavy náklonnosti, partnerstvo, láska. Sexuálne zjednotenie. Dar a nádej. Talent ako dar boha. Ochrana pred jedom a toxínmi. 

Lieči pohlavné choroby a odstraňuje energetické bloky - otravy


 

 

 

Wunjo 

wunjo.jpg

Rôzne označenie: Wyn, Wunna, Win, Winne, Winja, Wunnaz, Vend, Huun

Princípom tejto runy je radosť a svetlo. Radosť je emóciou, ktorá ma v sebe enormnú silu k vytváraniu nových energií a k odstraňovaniu energetických blokád. Wyn odporúča vedomé preciťovanie radosti ako jednu z najúčinnejších a najlepších meditačných techník.
Význam:
Skvelé a nanajvýš sľubné vyhliadky, uspokojenie , pohodlie, sláva a šťastie vo všetkom. Majetok získaný do vlastníctva, prosperita a zdravie. Všeobecný blahobyt. Absolútny úspech. Harmónia, súzvuk, dosiahnutie rovnováhy. Odstránenie nerovnováhy zapríčinenej nedostatkom alebo naopak prebytkom. Spolupráca a partnerstvo. Rozkoš, radovánky, veselenie, potešenie, Splnenie priania a túžob. Extatická radosť. Priateľstvo.

Vylepšuje sebavedomie, potláča odpor - poruchy dýchania, všeobecné tlmenie bolesti


 

 

 

 

Hagalaz

hagalaz.jpg


Rôzne označenie: Hagal, Haegl, Hagel, Haal, Hagl

Runa s najposvätnejším číslom severanov- deviatkou, a runa nevedomia. Prostredníctvom runy Hagal sa oslobodzujú z temných hlbín psyché a nevedome všetky potlačované túžby, potreby a sny. Hagal odhaľuje prílišnú identifikáciu so svetom hmoty, uvoľňuje putá, ktoré sa k nemu viažu a uvádzajú oslobodenú dušu do ríše archetypov.
Význam:
Ochranné znamenie, šťastná hviezda. Zmena názorov, náhľadov a stanovísk. Nový pohľad na veci, invencie. Zásadná životná zmena a obrat vo vývoji. Niekedy závažná zmena plánov a nápadov, významný zvrat. Určovanie nových cieľov, vypracovanie nových plánov. Zbavovanie sa starých obmedzení, oslobodzovanie a konečná sloboda. Základ bytia. Spojenie rôznych svetov.
  

Harmónia pre telo a myseľ, chráni pred útokom - zranenie, krvácanie, poruchy obehu krvi


 

 

 

 

Nauthiz

nauthiz.jpg


Rôzne označenie: Nyd, Naut, Need, Nid, Not, Noicz, Naudhiz, Naudhr, Naudh

Pozitívnejšou stránkou Nydu sú limity, ktoré sme si vedome stanovili sami. Negatívnejšie potom ohraničenie, ktoré je dielom niekoho zvonka. Oboje však nemusí byť ľahké prekonať a zvládnuť.
Význam:
Nutnosť naplánovať svoje aktivity, postupy a skutky dôkladne a s dostatočným časovým predstihom. Potreba zvýšenej opatrnosti. Výzva k činu. Ochraňujúce a zmysluplné zábrany alebo obmedzenia. Pochopenie a prijatie hraníc. Využitie síl k aktívnej konfrontácii s nepriazňou osudu. Krátkodobé zastavenie. Sebaovládanie. Pomoc. Vynaliezavosť a zmobilizovanie síl. Vytrvalosť neohrozenosť a schopnosť prestáť rôzne prekážky a protivenstvá. Vnútorná sila a jej objavenie, nájdenie a využitie v núdzovom stavu momentálnej životnej etapy.

Proti znechuteniu, depresii a melanchólii - paže


 
 
 
 

Isa
 

isa.jpg
 

Rôzne označenie: Is, Iss, Eis, Iiz

Predstavuje absenciu kontaktu so životom, so životodarnými energiami , zamrazený a stagnujúci spirituálny život, ploche uspané emócie. Hrubá vrstva ľadu prekrýva nepoužiteľné, zastaralé zvyky, návyky a mechanizmy chovania. Runa Is je apelom k odstráneniu všetkého starého a k trpezlivému očakávaniu nového klíčenia, ktoré sa pomaly pripravuje pod zdanlivo mŕtvym povrchom. Vyzýva k obetovaniu starého Ja.
Význam: 
Runa statického princípu. Kľud, relaxácia, odpočinok. Prechodné zastavenie postupu alebo pokroku. Trpezlivosť a vyjasňovanie. Pomalá, takmer nezastaviteľná sila. Zmiernenie konfliktu. Emocionálne upokojenie. Odcudzenie vo vzťahu, chlad medzi partnermi, nezáujem o sex. Runa Is pôsobí ako mocná ochrana pred magickým útokom.

Prebúdza aktivitu, povzbudzuje, dáva energiu - omrzliny, ochrnutie, poruchy vnímania


 

 

 

Jera

 

jera.jpg


Rôzne označenie: Yar, Jara, Jar, Jer, Ger, Gaar, Ar

Jera zdôrazňuje aspekt trpezlivosti, ktorá v konečnej fáze vedie ku zberu úrody v materiálnom a spirituálnom zmysle. Vyžaduje od nás kultiváciu všetkého, čo môže vyrásť a priniesť plody. Nesnažte sa nijak urýchľovať rast ani umelé zvyšovať úrodu.
Význam: 
Runa zimného slnovratu a konca starého a začiatku nového  roku. Blahobyt, úspech, hojnosť. Nutnosť prispôsobiť sa kozmickým a prírodným zákonom. Pohyb, prirodzený vývoj a zmena. Nevyhnutnosť vykonať najskôr potrebnú prácu, ktorá vám následne prinesie bohatú úrodu. Čakanie. Vynaložená námaha bude adekvátne zúročená. Začiatky a koniec, opakujúci sa kolobeh. Ukončenie procesu. Obnovovanie vitality. Spravodlivá odplata. Zlaté dobré časy.

Posilňuje dôslednosť v realizácii vašich cieľov a odvahu -črevné funkcie, tráviace poruchy


 

 

 

Eihwaz

ehwaz.jpg

Rôzne označenie: Eoh, Eo, Eihwas, Eyz, Ihwar

Predvídať následky svojich činov a dokonca aj myšlienok- to je požiadavka runy Eoh. Dôraz sa kladie na zvýšenú pozornosť a ohľaduplnosť. Runa sľubuje rast, tentokrát však skrz nepohodlie a nepríjemnosti. Môže sa stať jednou z brán k novej forme života, k zásadnej zmene životného štýlu.
Význam:
Runa ako kúzlo obrany, runa magických síl zeme s ochrannou magickou mocou, predovšetkým v rôznych konfliktoch. Eoh má veľkú magickú silu a súčasne aj schopnosť zahnať všetko škodlivé vrátane síl zániku a smrti. Pomoc na obzore. Istota, bezpečie a sloboda. Prísľub dlhého a plodného života. Nové začiatky. Nastúpenie novej cesty alebo smeru, premena. Stálosť, pevnosť, pružnosť, prispôsobivosť, kontinuita, vytrvalosť.

Chráni pred negatívnymi vibráciami ostatných ľudí - zrak


 

 

 

Pertho

perth.jpg

Rôzne označenie: Peorth, Purth, Perthro, Pertra, Pairthra

Zviazanosť s minulosťou a zaprášenými spomienkami je zdrojom problémov a záťaží pri pokusoch vzlietnuť k vyšším a novším horizontom.
Význam:
Runa tajomstva a nutnosti jeho zachovania, výzva k mlčanlivosti a diskrétnosti. Zmena v chápaní sveta a seba samého. Preniknutie do iných svetov. Vyjasňovanie. Tajné náuky. Zasvätenie. Utajené a ťažšie vysvetliteľné vnútorné skúsenosti. Pochopenie zákonitostí splynutia časových horizontov, jednoty minulosti, prítomnosti a budúcnosti.
Schopnosť vybrať si najvhodnejšiu z ciest osudu a rozlišovať cenné od bez cenného. Zábava, hry, náhle a nečakané šťastie a zisk, výhra, prekvapivý úspech. Zdravá sexualita. Radosť a pôžitok z umierneného, zdravo pojatého sexu a zo striedmeho jedla či pitia
.

Pomáha pochopiť pocity a myšlienky opačného pohlavia - ženské prsia a genitálie, rodenie detí


 

 

 

Algiz

algiz-.jpg
 

Rôzne označenie: Elhaz, Akiz, Eolh, Eolx, Elux, Ezec, Algis
Jedna z najmocnejších run so silnou ochrannou funkciou používania aj ako obranný varovný signál. „Nemôžeš zvíťaziť, ale nikdy neprehráš.“ A : „Zo všetkého, čo ťa v živote stretne, sa budeš učiť.“- hovorí Elhaz. 
 Význam

Pozitívne zmeny v pracovnej oblasti. Ochrana a obrana seba, svojich blízkych a priateľov pred neprajnosť ou a nepriateľstvom. Schopnosť odvrátiť zlo a zvíťaziť nad ním. Sebadôvera, vnútorná istota, optimistický postoj, ľudskosť. Duchovná obnova. Regenerácia a obnova životných síl. Výzva ku kontemplácii, absolútnemu uvoľneniu a k meditácii. Vedomé úsilie o získanie nadľudských vlastností a „božské“ dokonalosti. Objednávanie súvislostí. Úspech pri hľadaní, putovaní, zbieraní, lovení. Odolnosť, otužilosť, húževnatosť.

Chráni pred škodlivým žiarením (geopatogénnym) - hlava, mozog, šialenstvo 


 

 

 

Sowelu

sowelu.jpg

 

Rôzne označenie: Sigel, Sig, Sól, Sun, Sigi, Sigil, Sugil, Saugil

Je runou sebarealizácie. Smeruje nás k uvedomovaniu našej skutočnej podstaty. Táto runa je taktiež runou neobvyklej sily. Sprístupňuje kontakt ku zdrojom životnej energie. Hovorí, že nie my produkujeme energiu, ale energia pôsobí skrz nás. Že nie my milujeme, ale že láska miluje skrz nás.
Význam:
Náklonnosť múz, svetlo vynikajúca inšpirácia a zdroj kreativity. Vitalita, sila, elán. Dostatok životnej energie. Zdravie alebo uzdravovanie a hojenie. Poznávanie seba samého, prenikanie do sveta nášho najhlbšieho vnútra. Citlivosť. Jasný pohľad na akúkoľvek problematiku a svet okolo seba. Víťazstvo, úspech, dôstojnosť, sebaúcta, sila vôle a sila k útoku, nádej, všeobecný zdar. Dosiahnutie cieľa, dokončenie. Víťazstvo dobra. Liečivá sila slnka.

Posilňuje vôľu a pozitívne vnímanie ľudí okolo vás - popáleniny, kožné choroby


 

 

 

Teiwaz

teiwaz.jpg

 

Rôzne označenie: Týr, Tiu, Tiews, Ti, Tir, Tyz

Runa odvahy a sústredenia sa, runa solárnej, mužskej, maskulárnej energie a aktívneho princípu, taktiež runa „spirituálneho bojovníka“ . Úlohou runy Tyr je prijímať nás, aby sme sa opreli o svoju schopnosť bojovať.
Význam:
Vášeň, zanietenie , náruživosť, milostné dobrodružstvo. Úspech dosiahnutí prostredníctvom obetí. Odvaha, smelosť, chytrosť, vytrvalosť, rozhodnosť, moc, sila, čestnosť a obetavosť v záujme vyšších cieľov. Neohrozená cesta k vytýčenému cieľu. Spravodlivosť. Pozitívny výsledok súdu alebo procesu, avšak iba za predpokladu, že sú zúčastnení v práve. Runa ochrany pred nebezpečím a pravdepodobne legendárnou „runou kopii“. Tyr taktiež súvisí s mužskou sexualitou.

Na prekonanie vnútorných konfliktov, nezhôd a nespokojnosti - zápästie, ruky, prsty, artritída


 

 

 

Berkana

berkana.jpg

Rôzne označenie: Beorc, Birk, Bercna, Brica, Bar, Bjarkan, Bairkan, Borg
Sa vyznačuje jemnosťou, nežnosťou a nenásilným plynutím rieky bytia, ktorá nás nesie k novým formám života. Symbolizuje plodnosť a rast. Hovorí nám ústami nordických mystérií Veľkých bohýň, že naša vôľa a zámery musia byť jemné, čisté, prosté postranných úmyslov, pod kontrolou a naša motivácia korektná a nezáludná.
Význam:
Runa jarnej rovnodennosti. Rodina, domov, potomkovia, deti, plodnosť, milenecký vzťah založený na sexuálnej príťažlivosti a sexu samotnom, láska a legalizovaný partnerský zväzok, rast, výchova a vzdelanie. Mladosť, zdravie a krása. Mladistvosť a neuhasínajúci elán. Liečenie, obnova, regenerácia , čistota a čistenie. Úspešný začiatok a súčasne dokončenie. Znovuzrodenie.

Proti strate energie a životnej sily -│problémy s plodnosťou


 

 

 

Ehwaz 

ehwaz.jpg

Rôzne označenie: Eku, Eh, Eoh, Ehwo, Aihws

Stelesňuje pohyb dopredu, ktorý prináša zlepšenie a pokrok, je jedným zo symbolov prechodu k novému bytiu, pomalé až veľké zmeny dosiahnuté skrz množstva malých takmer nepatrných premien. Runa je výzvou k dobrovoľnému a nezištnému zdieľaniu všetkého , čo nám prinesie šťastie a osud. Heslom runy Ehwaz je : „Zdokonaľovaním seba samého mením i všetko ostatné“ .
Význam:
Uzatváranie zmlúv, dohôd a prepisovanie právnych dokumentov. Dôvera, náklonnosť, vzájomná úcta. Nové zamestnanie alebo povolanie. Ďalekosiahle a rozsiahle zmeny, znateľný pokrok. Zmena vedomia. Vernosť a priateľstvo. Spojenie. Súdržnosť a vernosť. Pravdepodobná cesta, dokonca snáď dlhá. Sťahovanie alebo zmena životného štýlu.

Učí partnerstvu a kompromisom - bolesti chrbta, pohybové poruchy


 

 

 

Mannaz

mannaz.jpg

Rôzne označenie: Man, Maan, Manna, Mann, Madur, Madhr


Táto runa symbolizuje muža, maskulinu časť dokonalého celku, ku ktorému tvorí ženský protipól runa Yr. Je symbolom Ja, najvnútornejšej časti našej bytosti a predstavuje radostné prežívanie pozemskej existencie.
Význam:  
Prosperita, zisk, blahobyt a úspech dosiahnutý skrz veľkej, i keď snáď niekedy nečakanej zmeny. Tvorivosť a vysoká inteligencia. Dar reči. Dôraz na pochopenie, riešenie, budovanie, kultivovanie a udržiavanie vzťahov. Prospešné vzťahy. Vynikajúca kooperácia (často s cieľom prospešným väčšiemu celku). Správne jednanie. Profesionálny prístup. Sebaspytovanie sa. Preverovanie postojov k sebe samému, ku svojmu okoliu blízkemu i najširšiemu, ku svojim povinnostiam a k osobnej zodpovednosti. Jedna z run s ochrannou funkciou.

Uvoľňuje napätie, trému, a robí človeka spoločenskejšieho - päty, chodidlá


 

 

 

Laguz

laguz.jpg

 

Rôzne označenie: Lagu, Laf, Laukiz, Lagus, Lago, Laugur, Laaz, Lögr

Symbolizuje neviditeľné sily, zosobňuje energiu s vyživujúcou, podporujúcou a ochrannou kvalitou. Predstavuje tok emócií a zastupuje oblasti života, týkajúce sa vzťahu na rôznych úrovniach. Lagu spôsobuje prebudenie intuície a lunárnych charakterových čŕt. Nadišiel čas posunu v myslení.
Význam:
Runa začiatku leta. Plniace sa predtuchy a naplnené tušenia. Dobrá intuícia, vhodná nasledovania a pozorného počúvania. Vyvinuté mimo zmyslové vnímanie. Otváranie bránku všetkému utajenému, skrytému, neprejavenému. Voľné plynutie bez prekážok. Citlivosť a emocionálne porozumenie. Zmena ohlasovaná často v snoch alebo vidinách. Cesta dopredu, spojená s istými rizikami. Odolnosť, vytrvalosť a pevnosť stálych skúškach
.

Posilňuje pôsobenie byliniek, čistí myseľ i telo, vodná runa - ľadvinové a močové ochorenia


 

 

 

Inguz

inguz.jpg

Rôzne označenie: Ing, Ingwaz, Enguz, Iggws, Ine, Yngvi

Je runou obrovskej sily a moci. Symbolizuje otvorenie sa energiám kozmu a nebies plynúcim v neustálom a nenastaviteľnom oživujúcom prúde. Reprezentuje princíp zavŕšenia, „dotvarovaný“ bytia, jeho zdokonalenú formu po predchádzajúcom novom začiatku.
Význam:
Ochranná runa domácnosti. Správy, posolstvá, novinky. Objavenie cudzinca. Transformácia a následné uvoľnenie sily a energie. Hrdinstvo ale tiež mierumilovnosť. Príprava projektov a plánov a obdobie pred ich uskutočnením. Otehotnenie, orgazmus. Pevné rodinné zväzky, teplo rodinného krbu.  Potreba počúvať impulzom prichádzajúcim z vnútra : rodia sa nové a originálne nápady a myšlienky. Uvoľnenie nahromadenej energie. Introspekcia a duchovné osvietenie.

Odporúča sa tehotným ženám - choroby a poruchy mužských genitálií


 

 

 

Othila

othila.jpg

 

Rôzne označenie: Odal, Ethel, Aethel, Odil, Odhal, Othala, Utal
Odal je runou separácie. Odráža sa od závislosti na podmienkach vzťahujúcich sa k minulosti, na starých autoritách a na zaniknutých vzťahoch.
Význam:
Cenné dedičstvo v hmotnej podobe. Posledná vôľa, závet. Materiálny blahobyt. Dedičné vlastnosti a predpoklady. Vplyv predkov, kontakt a spojenie s predkami a predchodcami, plynulá kontinuita. Geneticky podmienené vlohy. Jasnovidectvo. Domov a vnútorný stred človeka ako zdroj seba ocenenia, miera hodnôt a zdroj pocitu bezpečia i životných istôt. Mierumilovné rodinné spolužitie. Vyjasňovanie rôznych nedorozumení a sporov, predovšetkým v rodinnom kruhu. Opúšťanie cudzích, prevzatých a zastaralých vzorcov chovania. Múdre a predvídavé hospodárenie so zdrojmi.

Pomáha pri liečení chorôb, ktoré majú dedičný základ - dedičné choroby a defekty


 

 

 

Dagaz

dagaz.jpg

 

Rôzne označenie: Dag, Dags, Dagr, Daeg, Dar, Daaz, Tag

Stelesňuje zásadný obrat vo vnútri transformácii, v iniciačnom procese „Ja“. Vyžaduje od nás aby sme sa vo svojom živote vydali omnoho duchovnejším smerom a dali šancu svojej duši rozvíjať sa ďalej a opustiť tradičný spôsob svojho uplynulého života.

Význam:

Runa pravého poludnia a letného slnovratu. Zásadný obrat, úplná premena, trpezlivo očakávaný prelom. Prekážky strácajúce svoju silu a intenzitu. Vôľa a vytrvalosť. Ukončenie starého a začiatok nového cyklu. Nový úsvit, rast , vývoj a pokrok. Sebapoznanie. Príprava a s ňou spojené aktivity. Zmena uhlu pohľadu prinášajúca rád a porozumenie. Podarená práca. Nádej, šťastie, prosperita, radosť a pohoda. Uskutočnenie najtajnejších snov, túžob a prianí. Spojenie protikladov.

Pomáha vidieť veci také aké sú, vyviaznuť z beznádeje - strach, duševné poruchy, úzkosť


 

Odin 

odin.jpg

 

Prázdnota je koniec, prázdnota je začiatok. Ako fénix, ktorý povstane z popola osudu. Vzdať sa kontroly je najvyššia výzva pre duchovného bojovníka.

Ak si vytiahnete prázdnu runu, musíte nabrať odvahu. Dôverujte univerzu, že zavŕši proces vašej premeny v prebiehajúcom životnom vývoji.