Choď na obsah Choď na menu
 


Bylinky podľa znamenia

Baran

Nie div, že impulzívnemu a tvrdohlavému Baranovi, ktorému vládne kráľovské Slnko, robí najväčší problém hlava. Pri bolestiach, nespavosti či strese ocení silu upokojujúcej medovky alebo protizápalového zázvoru. Slnko medzi bylinkami symbolizuje púpava, ktorej účinky pomôžu pri tráviacich problémoch. Mysli dodá energiu rozmarín. Potierajte si ním čelo alebo ho použite ako vonný olej na stimuláciu myšlienok. Ak ho primiešate do šampónu, odstráni mastnotu a pomôže v raste vlasov.

Býk

Húževnatý a trpezlivý Býk je ovládaný Venušou, planétou krásy. Má vycibrený vkus, pevný charakter a je plný optimizmu. Potrápiť ho dokáže najmä šija, krk a hrdlo. Ideálnou bylinkou bude preň šalvia, ktorá vynikajúco poslúži ako kloktadlo pri zápale hrdla či ústnej dutiny. Svieži dych zaručí osviežujúca mäta a zápalové ochorenia odoženie univerzálny nechtík. Zmiernenie depresií, úzkostí a psychickú pohodu prinavráti čaj z kocúrnika či aromatickej levandule.

Blíženci

Všestranní, prirodzení, vtipní a očarujúci Blíženci dychtia po nových poznatkoch a milujú cestovanie. Ovláda ich planéta Merkúr, ktorá vplýva na pľúca, priedušky a plecia. V domácej lekárničke by im nemal chýbať pľúcnik lekársky či protizápalová dúška materina. Účinne zatočia s kašľom, zápalom, hlienmi či prechladnutím. Pripravte si lahodný čaj alebo ich využite na naparovanie. Pri výkyve nálady, stresovom vypätí a nespavosti oceníte silu valeriány lekárskej.

Rak

Vnímavý, dôveryhodný a citlivý Rak miluje rodinný život a často kladie potreby druhých pred tie vlastné. Vládne mu Mesiac a často ho trápia bolesti žalúdka, žlčníka a preťažené trávenie. Nenahraditeľnou bylinkou bude preň rumanček kamilkový, ktorý zaženie tráviace problémy, upokojí myseľ a pomôže zmierniť negatívne emócie. Dámy v tomto znamení sú obzvlášť citlivé na ženské problémy a nedajú dopustiť na silu výnimočnej ženskej bylinky – alchemilky.

Lev

Silní a sebavedomí Levi milujúci luxus sú náchylní na srdcovo-cievne ochorenia, krvný obeh a často trpia bolesťami chrbta. Ovplyvňuje ich sila Slnka a najviac zregenerujú pod jeho lúčmi. V prírodnej lekárničke by mali mať vždy poruke na žlto kvitnúce bylinky, ako je ľubovník bodkovaný, nechtík či púpavu lekársku. Ľubovník im dodá silu, nechtík posilní zdravie pokožky i ochráni srdce a púpava zbaví telo škodlivých látok a zabojuje proti zápalom.

Panna

Praktické a pragmatické Panny majú zmysel pre detail, milujú systém a poriadok. Keď sa do ich života vkradne chaos, odrazí sa to v žalúdočných problémoch. Ich vládcom je planéta Merkúr a zo zdravotných problémov ich vie potrápiť najmä pankreas, slezina a črevá. Ich bylinkou je čakanka, ktorá osoží tráveniu, podporí látkovú premenu a zvýši chuť do jedla. Skúsiť by mali aj účinky fenikla. Odstráni kŕče i plynatosť, upokojí nervový systém a prinesie duševnú stabilitu.

Váhy

Toto šarmantné vzdušné znamenie snažiace sa o harmóniu vo všetkých aspektoch svojho bytia vedia potrápiť najmä obličky, močový mechúr, pohlavné orgány, ale i pokožka. Ich patrónkou je Venuša a bylinkou rebríček, ľudovo nazývaný aj Venušine mihalnice. Napomôže nielen tráveniu, ale aj správnemu vylučovaniu, krásnej pokožke či pri bolestivej menštruácii. Doma by im nemali chýbať ani urologické bylinky, ako je praslička, zlatobyľ, kapucínka či brusnice.

Škorpión

Ambiciózny, tajomný, príťažlivý, energický, ale aj najmenej chápaný Škorpión je najkomplikovanejšie znamenie zverokruhu. Jeho vládcom je planéta Pluto a najčastejšie ho trápia zdravotné problémy v intímnej oblasti, močové cesty, hrubé črevo a konečník. Ocení silu puškvorca, ktorý má silné antioxidačné účinky, pôsobí močopudne a odstraňuje zápal. Do jedál by si mal pridať štipku kajenského korenia. Dokáže podporiť metabolizmus, látkovú premenu, hormonálnu rovnováhu a dokonca pomáha aj pri bolestiach hlavy.

Strelec

Zvedavému, inteligentnému, nezávislému a temperamentnému Strelcovi vládne Jupiter, ktorý vplýva na pečeň, nohy, bedrové kĺby a stehná. Ranná stuhnutosť môže signalizovať dokonca začínajúcu sa reumu. Výbušný Strelec by si mal dať pozor aj na krvný tlak. Ašvaganda sa postará o sexuálnu aj celkovú životnú vitalitu. Priaznivo pôsobí aj na vnútorné zápaly a krvný tlak. Preventívne ocení aj silu protizápalových a prečisťujúcich byliniek, ako je púpava, repík či žihľava.

Kozorožec

Pracovitý a praktický Kozorožec je znamenie držiace sa nohami na zemi. Patrí medzi typických vorkoholikov, vládne mu planéta Saturn, ktorý ma dosah na zuby, kĺby, kosti a kolená. Plnou silou s problémami s pohybovým aparátom zatočí kostihoj lekársky. Pri bolestiach, pomliaždeninách či kŕčových žilách stačí na postihnuté miesto naniesť masť z tohto koreňa a príde zaslúžená úľava. Na rýchlejšiu rekonvalescenciu svalov po zvýšenej fyzickej námahe je účinný zázvor.

Vodnár

Priateľského, originálneho i impulzívneho Vodnára charakterizuje nepokojnosť a akčnosť. Ubíja ho jednotvárnosť a musí byť stále v pohybe. Vládnucou planétou je Urán a máva problémy s kŕčovými žilami a lýtkami. Na pružnosť ciev a krehkosť krvných kapilár má blahodarný vplyv pohánka. Pri psychickom vyťažení, nespavosti a bolestiach hlavy by mali Vodnári vyskúšať silu upokojujúcich byliniek, ako je medovka, valeriána či všeobecne obľúbená levanduľa.

Ryby

Citlivé, vnímavé a umelecky založené Ryby majú neobyčajnú fantáziu a ich najväčším nepriateľom je zhon a stres. Vládnu im Jupiter a Neptún. Potrápiť ich dokáže lymfatický systém, nohy, a to najmä chodidlá. Organizmus detoxikuje, obličky a lymfu vzpruží lipkavec. Návrat do skutočného života uľahčí čaj z hlohu a pri vnútornom napätí pomôže levanduľa. V prírodnej lekárničke by Ryby vždy mali mať všestranný skorocel, koreň lopúcha a protizápalový nechtík lekársky.