Choď na obsah Choď na menu

ŠTEFAN "ČULI" KRAVEC

27. 7. 2023

hhpp.jpg 

ŠTEFAN "ČULI" KRAVEC

Čuliho som spoznal pri Popradskom plese, kde sa konal Medzinárodný kynologický seminár psovodov a psov HZS 2019. Potom sme sa stretávali tak náhodne niekde na tatranskom chodníku ale zas na tom Medzinárodnom seminári, však som tam bol aj v roku 2010 aj v roku 2011.

V tom čase môj starší brat Jozef robil takého údržbára, skôr niečo ako - čo bolo treba na Horskom hotely Popradské pleso urobiť, vybaviť a to Dedo Jozef - ako ho oslovovali kolegovia - robil a v tých rokoch som tam bol dosť často na víkend či aj na celá týždeň a za noclach a stravu som tam pomáhal čo bolo treba.

 

5.mája mi starší brat Jozef píše - zomrel Čuli.

Kedy zomrel mi nenapísal, ale to ma vzalo, poznali sme sa osobne a myslím si, že dosť dobré. Je mi to ľúto Úprimnú sústrasť. Verím, že tam hore mu je už dobré a nie je tam sám, je tam veľa tatranských legiend ako napríklad Jozef Psotka, chalani Pavel a Ondra Pochylí - pavúci ako ich volali. Je tam Peter Šperka, už aj Laco Kulanga a mnoho ďalších. Vlastne už aj Roy je v psom nebíčku.

Čuli nás už opustil a preto som si povedal, že patrí sem medzi osobnosti Vysokých Tatier a nie len Tatier, hlavne Slovenského raja a je to predsa taká tatranská legenda a vytvoril som túto spomienku na tohto úžasného človeka, chlapa, kamaráta.

 

Ľudia z Kláštoriska, kde Čuli pôsobil si na neho takto zaspomínali.

Bol to milovník hôr, turistický značkár a sprievodca Slovenským rajom, znalec a ochranca prírody, nálezca jaskyne pod Geravami. Chovateľ a šľachtiteľ pôvodných druhov rýb na Dedinkách, v 2.najväčšom pstruhovom revíri na Slovensku. Vždy usmievavá hlava vlastnej rodiny, aj "rodiny" záchranárov, aktivistov Stromu života a doterajších spoločenských podujatí Malokarpatskej vínnej cesty nielen na Kláštorisku.

Ďakujeme za všetku pomoc. Nezabúdame na nadšenie a dobrú náladu, rytmus legendárneho ozembuchu pri každej hudobno-kultúrnej akcii, nadväzované priateľstvá, vznášanie tímového ducha.

Vďaka za zachránené životy a zdravie druhých, cenné rady a skúsenosti, vytrvalý optimizmus. Tvoja osobnosť a späté spomienky zostávajú na Kláštorisku, v Slovenskom raji, v Tatrách, a presahujú i hranice Slovenska.

ČESŤ TVOJEJ PAMIATKE.

 

Horský hotel Popradské pleso 06.mája 2023.

Dnes sa uskutočnila posledná rozlúčka s našim priateľom legendou Štefanom "Čuli" Kravcom.

Človek s veľkým Č, dobrým srdcom, ochotou každému pomôcť. Inak, ako úsmevom na tvári sme ho stretnúť nemohli. Spájal ľudí naprieč celým Slovenskom a tak bol neoddeliteľnou súčasťou Popradského plesa. Svojou prítomnosťou robil vynimočnými každé tradičné akcie, ako otváranie či zatváranie turistických chodníkov a "horské". Milovník hôr a člen horskej služby, ktorý nám priniesol nášho Roya. Ďakujeme za všetky tvoje historky, vtipy a rady.

Česť jeho pamiatke.

Pozdravuje tam hore Dodyho a Roya.

Kolektív Horského hotela Popradské pleso.

 

Ja s tým čo sa tu vyššie píše len súhlasím. Ja som s ním zažil na tých Seminároch veľa srandy. Čuli bol figurant čo znamená, že sa nechával zahrabať hlboko do snehu a čakal kedy ho psy vyhrabú. Viem, že raz ho pri Popradskom plese zahrabali, nechali ho tam a šli na obed. Čuli prišiel sám veľmi naštvaný no s úsmevom chalanom vynadal čo bolo typické na neho. Bol som s partiou aj na Hincovom plese, lebo pri Popradskom plese bolo málo snehu a tam mali chlapi psovodi so svojimi miláčikmi kurz ako na to a samozrejme aj tam bol Čuli. Stretol som ho aj chodníkoch v Tatrách, napríklad naposledy to bolo keď sa slávnostne otvárala nová chata pod Rysmi v roku 2010 a bol tam s tou Goralskou kapelou Laca Gardošíka. Vždy na konci toho seminára v piatok bola slávnostná večera a práve tam sa tiež stretli chlapi od Laca Gardošíka a spolu si zanôtili.

Mám zopár fotografii z tých akcii a vybral som hlavne tie, kde je Čuli a tiež rôzne fotografie čom ja nefotil a vytvoril som také spomienkové foto album Čulimu.

 

Takže kto má záujem, tu je ten foto album, v ktorom sú vlastne aj tie slová tu vyššie napísane a kto by chcel, potešil by ma komentárom tu nižšie ak by si napísal-a.

TATRANSKÁ LEGENDA - ŠTEFAN ČULI KRAVEC – človečina – album na Rajčeti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.