Choď na obsah Choď na menu

JANO "JOHNNY" NEUVIRTH

6. 8. 2023

07.-johny.jpg                                  JÁN "JOHNNY" NEUVIRTH

Ako začať tento príbeh okolo tohto chalana zo Svitu. Poznali sme sa od detstva. Videli sme si z okna do okna z domu do domu. Prežili sme spolu krásne detstvo a také to tínedžerké obdobie. Túlali sme sa spolu s partiou v okolí mesta Svit v okolí potoka pri železnici v lete v zime. Chodili sme sa kúpať do Velického potoka, ktorý sa vlieval do rieky Poprad.

No prišiel ten smutný deň v májovom čase a stala sa tragédia a Johny nás navždy opustil, už sa nevrátil z túry v Tatrách v tak mladom veku.

Johnny síce nieje žiadna tatranská legenda, ale čo sa stalo bolo až moc kruté, preto pre mňa to legenda je a pripomínam si ho rok čo rok presne na Ivetu.

 

 

Čo sa stalo.

Naša partia chalanov šla po čase zas na také opekanie slaninky do lesa za Velickým potokom. Bol to ešte taký májový čas a nebolo nejak krásne počasie, ani slniečko nejak nesvietilo. Johnny nechcel ísť s nami, že ide z partiou z práce a mali v pláne výstup na vrchol Rysy 2 503 m. To je jeden taký najobľúbenejší štít v tatrách z ktorého sú úžasné pohľady na všetko okolo tohto vrcholu a nachádza sa nad Mengusovskou a Bielovodskou dolinou na slovensko/poľskej hranici. Chodí sem veľa turistov a bolo to presne na Ivetu ako som sa už vyššie zmienil.

Naša opekačka dopadla v pohode a horšie to bolo práve s Johnnym. Keďže sme bývali oproti sebe v tehlových domoch vo Svite čo dal postaviť Tomáš Baťa, tak v predvečer som z okna videl pred domom Johnnyho zastaviť auto Horkej záchranen služby. S mamkou sme ho videli a hovorili sme si, že niečo sa stalo. Z auta vystúpil Laco Gardošík, jeden zo záchranárov a šiel oznám rodičom čo sa v horách prihodilo.

Dozvedeli sme sa to až neskôr, čo to stalo a tak Johnny tragicky zahynul pri zostupe z Rysov a pošmykol sa a zletel 300 metrov do doliny v oblasti Kôpky, ktoré tvoria dlhý hrebeň, ktorý vybieha z Ťažkého štítu. Kôpky sú známe z výstupu od Popradského plesa vpravo nad hlavou a neskôr od Chaty pod Rysmi vidno už len najvyššiu Veľkú Kôpku. Po príchode záchranárov sa už nedalo robiť nič, lebo telo bolo v nájdeme v zlom stave a bez známky života.

Poslednú rozlúčku mal krásnu, no keďže nemal žiadnu frajerku, ako nevesta v bielom kráčala naša kamarátka a za ňou v oblekoch kamaráti. Rakva bola cínová s malým okienkom a Johnny odpočíva na cintoríne vo Svite. Takže keď v tom Svite som, na cintorín chodievam zapáliť svetieľko spomienok.

Johnny zomrel mladý a mal pred sebou celý svoj život, no jeho životné plány sa už neuskutočnili. Narodil sa 20.septembra 1956 a opustil nás 27.mája 1979 a mal len 23 rokov. Česť jeho pamiatke!

Veľa fotografii sa nezachovalo, lepšie napísané ja ich veľa nemám a tak fotoalbum spomienok :

TATRANSKÁ LEGENDA - JÁN JOHNNY NEIWIRTH – človečina – album na Rajčeti

 

SVIT A TATRY AUGUST 2023

Hej, bol som na Liptove u mladšieho brata Ivana a potom v Poprade u  sestričky Aničky. Nuž a už keď som tam bol, zašiel som aj do Svitu na cintorín zapáliť plamienok spomienok nie len mojím rodičom, ale ako vždy aj Johnnymu. Tiež som si vyšiel aj chodníkom k Chate pod Rysmi a cestou nazad som sa zastavil na Popradskom plese aby som na Symbolickom cintoríne chvíľu spomínal na kamaráta Vlada aj Johnnyho a ostal tam po mne tiež kahanček s plamienkom spomienok ako vo Svite. Fotografie som doplnil do fotoalbumu, môžete sa tam pozrieť.

 

 

Ináč aj tu sa dajú písať komentáre ak by niekto mal chuť niečo napísať.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Petr z Valašska - Johnny

6. 8. 2023 16:16

Je to velmi smutný příběh. Johnny byl vlasně náš ročník - a zemřel tak mladý....My jsme se s ním nesetkali ale díky tobě víme přesně, kde má pomník na symbolickém cintoríně.
Tak jsem si znovu uvědomil, že i při své kráse mohou být Tatry někdy i zrádné a opatrnost je vždy na místě.....

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko - Re: Johnny

28. 8. 2023 18:00

Peťo hej, to mi je jasné, že aj keď ste Jana nepoznali, viete o ňom odo mňa dosť. Na tom cintoríne pri Popradskom plese sa zastavujem skoro vždy ak tam som. Tých foto spomienok by mohlo byť asi aj viac, ale musel by som pohľadať na negatívoch....

Mne to hovor-píš, však raz som si kotník vykrútil už pár metrov od asfalty pri zostupe z Rysov, naposledy ma zhodil jeden pán a rozčapil som sa na chodníku ako žaba, odniesli si to obe kolena a rozbité čelo, no som tu a všetko v pohode....

Petr z Valašska - SVIT A TATRY AUGUST 2023

27. 8. 2023 14:39

Tak to jsem rád, že se ti takto i neplánovaně podařilo Tatry a jejich okolí navštívit ♥. A takové neplánované akce nakonec bývají nejlepší. A podle tvých fotoalb i zpráv vím, že to bylo opravdu moc fajn. A byl jsi i s oběma bratry i sestřičkou.... a samozřejmě zašel i na symbolický cintorín navštívit Johnnyho i Vlada.... ♥☺

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko - Ďakujem!

20. 8. 2023 5:29

Peťo ďakujem, že ste si našli čas na prečítanie tohto smutného príspevku a pozreli aj tie fotografie v albume!

Hej je to tak ako píšeš, Tatry a nie len tie, ale celkovo Hory sú krásne ale zároveň aj zradné a stačí malé pošmyknutie v tej sekunde končí život tak mladého kamaráta....