Choď na obsah Choď na menu

INÉ EXPEDÍCIE

24. 2. 2023

zzz.jpgINÉ EXPEDÍCIE

Kde všade bol Vlado na nejakej Expedícii okrem Mount Everestu.

Ide o tie Expedície o ktorých písal na FB - fesbuku, ale ja to všetko mám z CD a DVD čo mi požičal, aby som si to všetko prezrel a ak budem chcieť, aby som si to stiahol. A nebudú to len Himaláje, ale aj Alpy či Tatry. Všetko mám od Vlada stiahnuté v počítači už od roku 2017.

 

 

Skôr ako sa rozpíšem o iných expedíciách alebo nejakých výpravách do hôr pre toho čo nepozná Vladimíra Štrbu, lebo možno sa niekto nájde čo ozaj nevie o koho sa jedná, ale neverím tomu. Narodil sa 12.októbra 1968 v Detve, kde prežil svoje detstvo a kde navštevoval Základnú školu. Neviem presne v ktorom roku sa dostal do Holíča, kde žil roky so svojou Katkou a štyrmi deťmi. Opustil nás 21.mája 2017 pár metrov pod Mont Everestom v Himalájach Nepál.

Absolvoval rôzne výstupy ako chalanisko na skalách pár kilometrov od Detvy na Kaľamárke. Mal prelezené kadečo vo Vysokých Tatrách, v Dolomitoch, v Alpách, vo Veľkom Atlase aj na Kaukaze. Vyšiel na Elbrus.

Zúčastnil sa ôsmych expedíc na osemtisícovky - Čo Oju 1997, Broad Peak 1998, Makalu 2002, Annapurna 2004 a 2005, Dhaulágirí 2012, Mount Everest 2016 a 2017 a výpravy na Broad Peak, Dhaulágirí a Everest aj viedol. Svoj vrchol dosiahol len na Čo Oju 8 201 metrov.

A tak ma napadlo, že prečo mi tie svoje DVD a CD dal pred odchodom...? Vedel, že niečo z toho zverejním v budúcnosti a ten čas asi teraz prišiel, tak si prečítajte rôzne príbehy z hôr s doplnením fotografii.

 

 

 

EXPEDÍCIA - MAKALU 2002

Výstup na piatu najvyššiu horu sveta, to už bol celkom vážny podnik. Medzinárodná zostava (poliaci, taliani, američnia, portugálec a traja slováci), dávala celkom slušný základ "jazykový babylon" v BC - základný tábor. Traja členovia dali SUMMIT ( od nás Maťo Gablík) a zbytku, ktorí striehli v poslednom tábore 7 600 metrov to prekazilo len "blbé počasie"...

Ja k tomu dopĺňam ešte niečo. Makalu je vysoký 8 463 metrov a leží na hraniciach Nepálu s Čínou, v Nepálskych Himajlájach v horskej skupine Barum Himal.  Makalu má dva vrcholy : hlavný vrchol má výšku 8 463 m.n.m. a južný vrchol 8 010 m.n.m. Ako prví naň vystúpili v roku 1955 francúzsky horolezci. Zo slovenských horolezcov dosiahli vrchol Milan Krššák v roku 1976 a Martin Gablík v roku 2002 (vrámci poľskej výpravy).

Ináč Martin bol druhý najstarší Slovák na osemtisícovke a to 16.mája 2002. Pod vedením skúseného poľského horolezca Piotra Pistelnika sa partia vybrala na jar na Makalu. Poľskú skupinu tvorili Ryszard Pawlowski, Anna Czerwinska, Dariusz Zaluski a lekár Piotr Klepacz. Američania Raymond David Caughron Jay Sieger, portugálec Gonzalo Valez, taliani Diego Fregona a Floriano Castelnuevo. No a traja slováci Martin Gablík, Peter Frankovič a Vladimír Štrba. No nebudem tu vaic okolo tejto expeddícii písať, viac v tom foto dokumente.

INA - EXPEDÍCIA MAKALU 2002 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

EXPEDÍCIA - ANNAPURNA 2005

Spomienkový album na Piotra Morawskeho. Viac o tejto expedícii Vlado nenapísal....

Ja ešte k tomu doplním toto : Annapurna je desiaty najvyšší vrch Zeme, vysoký 8 091 metrov. Leží v Nepále, v Nepálskych Himalájach, v horskej skupine Annapurna Himal. Annapurna tvorí trojvrchlový masív : hlavný vrchol má 8 091 m. prostredný vrchol 8 051 m. a svererovýchodný vrchol 8 010 m. Jej južná stena je vysoká 2 400 m.

Slováci zaútočili na vrchol Annapurny.

Pokhara 17.mája (TASR) - Dvojica slovenských horolezcov Martin Gablík a Pter Hámor cez víkend vyrazila na posledný pokus o zdolanie desiateho najvyššieho štítu planéty - himalájsku Annapurnu 8 091m. Tretí slovák v rámci medzinárodnej expedícii vedenej skúseným Poliakom Piotrom Pustelníkom, Vladimír Štrba musel zostať pre zápal pľúc v základnom tábore.

Ďalších šesť členov výpravy, ktorá pod štítom s domorodým názvom "bohyňa úrody" pôsobí už vyše mesiaca, má cestu pripravenú až do druhého výškového tábora (približne 6 900 m) s pripravenými zásobami potravín a plynu.Tretí tábor sa im pre nepriazeň počasie zatiaľ nepodarilo založiť a tak sa o to pokúsia až pri samotnom výstupe. Do hory vyrazili v dvoch skupinách. Hámor odišiel v prvej spoločne s Pustelknikom, Dariuszom Zaluskim a Segejom Bogomolovom, v nedeľu štvoricu nasledovali Gablík spoločne  so Slovincom Aljošom Markačom.

Na Annapurne, ktorej podľa mnohých alpinistov patrí s K2 osemtisícovkový primát v obtiažnosti výstupu, ešte doteraz slovenský horolezec nikdy nestál. Na vrchol zaútočilo celkom 131 výprav, no len 35 bolo úspešných, pričom 54 dobrodruhov za pokus zaplatilo životom.

INA - EXPEDÍCIA ANNAPURNA 2005 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY JÚLSKÉ - TRIGLAV 2007

Dalo by sa napísať, že taká rodinná výprava do miest, kde nikdy neboli keď to tu teraz píšem, miesta kam by sa všetci radi vrátili a aj ja by som sa tam rád šiel pozrieť. Triglav je najvyšší vrch Slovinka a Júlských Álp. Nachádza sa v Triglavskom národnom parku a je zobrazený aj na slovinskom znaku a vlajke. Posledný úsek výstupu je zaistený oceľovými lanami. Triglav má nadmorkú výšku 2 864 metrov. Prvý výstup 26.augusta 1778 : Luka Korošec, Lovrenc Willomitzer, Matija Kos a Štefan Rozič. Ako som vyššie písal, že rodinná výprav na Triglav sa vybrala a to Vlado s Katkou a Lukáškom 22-23.septembra. Na fotkách spoznávam ešte dvoch chalanov z Holíča čo s nimi boli. Jeden je Štefan Bocko, ktorého aj osobne poznám a ten druhý neviem. Ja som nahováral Vlada, aby sme sa tam spolu vybrali, aj súhlasil, ale bohužiaľ...

Vlado tam nafotil krásne fotočky a je to veľa rokov nazad, všetci sú tam úplne iný ako dnes, samozrejme človek sa mení a Lukáš bol Lukáško ako píšem vyššie, malý chlapček. Dal so až na vrchol a mal v tom čase 10 rokov. Však si pozri fotky v albume, v tom dokumente z Triglavu.

SLOVINSKO - TRIGLAV 2007 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

VYSOKÉ TATRY - ZAMKOVSKÉHO CHATA 2009

Foto spomienka na pobyt v Tatrách v super spoločnosti na Chate Zamkovského 1 475  metrov a nachádza sa v ústri Malej Studenej doliny. To ale všetci vieme, však? Okrem toho, že sa leňošilo na izbe, sme sa vybrali na Téryho chatu ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 2 015 metrov a ta je pri Piatich Spišských plesách. No aj to všetci vieme, ale boli sme si vyskúšať lezenie na ľadovci Veverkáč. Večer sme už boli v super spoločnosti chalpov horolezcov a sedelo sa, popíjalo, jedlo, spievalo a bol tu napríklad aj Martin Gáblik s gitarou ale aj harmonikou a plno známych chlapov aj báb. Bol to príjemný víkend na prelome januára a februára.

TA3 - ZÁMKA 2009 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

EXPEDÍCIA - ELBRUS 2010

Fotografie bez popiskov a nič viac k tejto výprave som nenašiel, iba presný dátum kedy sa tam zdržiavali a to 11-26.júna 2010. Prišli sem cestovkou Sancho Tour červenou dodávkou a bolo ich desať členov výpravy.. Je tam aj fotografia Vlada na vrchole Elbrusu 5 642 m a na nej je napísané 19.jún 2010 09:12 hod. kedy dosiahol tento vrchol. V tom foto dokumente sú krásne fotografie, kto ich fotil neviem a je to fotene fotoaparátom BenQ DC C103X a bude to asi mobil. Je tam veľa fotiek Vlada čo ma moc potešilo.

Elbrus alebo Eľbrus je najvyšší vrch Kaukazu, Ruska. Podľa niektorých názorov ne vedenie hranice medzi Európou a Áziou, sa nachádza ešte v Európe, čo by z neho robilo vrch Európy. Vrchol sa nachádza asi 40 km juhozápadne  od mesta Kislovodsk blízko hraníc s Gruzínskom.

Tu je foto dokument z tejto výpravy na najvyššiu horu Kaukazu a sú tam aj fotografie od Martina Mažguta, ktorý fotil Canonom IXUS 70 .

INA - EXPEDICIA ELBRUS 2010 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

EXPEDÍCIA - KAUKAZ a KRYM 2010

Našiel som zopár fotografii z tejto horskej akcii, ale nič viac som k tomu nenašiel. Zase žiadne popisky k fotografiám. Nič viac som nikde nenašiel. Všetko je to fotene fotoaparátom Olympus a neukazuje sa pri fotkách ani dátum fotenia, kedy tam presne boli. No podľa mňa sa tam zdržiavali pred a po dosiahnutí vrcholu Elbrus v tom júnovom čase. Je to pokračovanie ich pobytu v tejto destinácii. Na fotografiách je aj nejaké pohorie, no len zopár kusov a viac je tam nejaké mesto, pravdepodobne Krym. A niečo o tom meste - Krym alebo Krymský polostrov leží na severnom pobreží Čierneho mora. A Kaukaz je vlastne označenie pre hornaté územie medzi Čiernym morom a Kaspickým morom v Rusku, Gruzínku, Arménsku a Azerbajdžane spolu s priľahlými nížinami. Zahŕňa : Predkaukazko resp.Kaukazko, Veľký Kaukaz Zakaukazsko časť Arménskej vysočiny. Tento región patrí jazykovo a kultúrne k najpestrejším na svete.

Však si pozri foto dokument.

INA - EXPEDICIA ELBRUS 2010 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY BAVORSKÉ - ZUGSPITZE 2010

Vlado Štrba začal chodievať do Rakúska do Álp, ktoré sú bližšie ako Vysoké Tatry a to s cestovkou Sancho Tour. Táto výprava sa uskutočnila 02-05.júla a boli v Nemecku. Nafotil tam neviem kto, zas spústu fotočiek, pravdepodobne niekto z cestovky. Zupspitze je najvyšší vrch Nemecka nachádzajúci sa v Bavorsku na hraniciach s Rakúskom. Je vysoký 2 962 metrov. Leží v Bavorských alpách v časti Wettersteingebirge.

ALPY - ZUGSPITZE 2010 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE - HOCHALMSPITZE 2010

O tejto výprave do Rakúskych hôr nič neviem, len to, že to bolo 20-21.augusta s cestovkou Sancho Tour. Hochalmspitze má 3 360 metrov a  to je najvyššia hora masívu Ankogelgruppe v rakúskych Vysokých Taurách, vzdialených 48 km od Grossglockneru, najvyššej hore Rakúska. Rovnako ako väčšina hôr v tejto časti je žula. Na východnej a južnej strane sa rozkladajú ľadovce. Na druhý deň vyšli ešte na jeden vrchol a asi Sauleck 3 086 m. Fotografii je veru dosť, kto fotil neviem.

ALPY - HOCHALMSPITZE 2010 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE a ŠVAJČIARSKÉ - WILDSPITZE a PIZ PALU 2010

Wildzpitze 3 770 m je najvyššia hora Otztalských Alp a Tyrolska. Po Grossglockneru je to druhá najvyššia hora Rakúských Alp a celého Rakúska. Vlado tam bol s partiou 29.augusta 2010 a ponúkam perfektné fotografie od Vlada čo sa zachovali a teraz som ich zverejnil. Nič viac neviem o tejto výprave v Rakúských Alpách.

Piz Palu 3 908 m je hora v masíve Berniny vo východných Alpách a leží na území Švajčiarska v kantone Graubunden neďaleko Talianskych hraníc. Na vrchole je možné vystúpiť od chaty Diavolezza 2 978 m. Vrchol po prvýkrát zdolal v roku 1866 K.E.Digby a Peter Jenny. Sem sa presunili po zdolaní prvého vrcholu a boli tu 30-31.augusta 2010.

Toľko Wikipédia a viac o tejto výprave čo podnikol Vlado s partiou neviem.

Takže pomééé pozrieť foto dokument a kto fotil neviem, lebo Vlado nemal fotoaparát Canon EOS 500D.  

  ALPY - WILDSPITZSE a PIZ PALLU 2010 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE - GROSSGLOCKNER 2010

Ide sa na najvyšší vrch v Rakúsku a to na dvoch autách s cestovkou Sancho Tour. Ide Vlado Štrba svojím autom a šéf cestovky svojím autom a to v čase 31.januára do 03.februára. Ide o najvyšší vrch Rakúska Grossglockner 3 798 metrov a je to zároveň aj najvyššia hora v Alpách východne od Brennerského priesmyku. Vrchol sa nachádza v skupine Glockner, ktorá patrí do Vysokých Taur, na hraniciach spolkových krajín Korutánsko a Tirolsko. Pod vrcholom sa nachádza najväčší ľadovec v Rakúsku Pasterze. Ľadovec sa nachádza v spolkovej krajine Korutánsko vo Výchorných Alpách v časti Vysoké Taury samozrejme, keď leží pod Grossglocknerom. Je dlhý 10 kilometrov (v roku 2009) so začiatkom v nadmorskej výške 3 453 metrov, pri vrchu Johannisberg a končí vo výška 2 100 metrov. Ľadovec  je dostupný vysokohorskou cestou Grossglockner Hochalpennstrasse a pozemnou lanovkou. Ruzloha ľadovca predstavuje približne 19 km štvorocových, pričom jeho hrúbka je 120 centimetrov.. Podľa fotografii boli chalani na tom Ľadovci a na vrchole nie, ale možno aj boli.

ALPY - GROSSGLOCKNER 2010-01 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

 

ALPY RAKÚSKE - GROSSGLOCKNER 2010

Druhý pokus o zdolanie najvyššieho vrchu Rakúska. Tentokrát bolo chalanov až desať a medzi nimi samozrejme Vlado Štrba. Či dosiahli vrchol Grossglockneru to neviem, na fotografiách to nie je vidieť. No boli aj dole pri Ľadovci Pasterze, však pozri fotografie v albume.

ALPY - GROSSGLOCKNER 2010-02 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE - GROSSGLOCKNER 2010

Znovu v Rakúsku a to tretí krát Vlado Štrba s partiou sa vybrali 16-18.júla na najvyšších vrch Rakúska Grossglockner 3 798 metrov. Podľa fotografii v dokumente od Vlada to bola početná výprava a užívali si to všetci pekne všetko. Kto to fotil neviem, ale Vlado určite nie.

Ja som s Vladom bol na Grossklockneri v roku 2016 a chceli sme ísť dole na ľadovec pozrieť, no zvyšok našej partii neprejavili záujem. Tak tu Vlado ponúkol tieto  fotografie.

ALPY - GROSSGLOCKNER 2010.03 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

AKPY RAKÚSKE - GROSSGLOCKNER 2010

Po čase sa sem Vlado vrátil, už po štvrté tento rok, ale s inou partiou a to 19-22.septembra. Zas ponúkol krásne fotografie a spoznávam na nich okrem Vlada aj Jara Madudu z Liptova. Či zdolali vrchol to neviem, lebo žiadna vrcholová fotografia v albume nieje. Ak niečo zistím viac, doplním a tu sú fotografie.

ALPY - GROSSGLOCKNER 2010.04 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE - STUHLECK 2011

Šlo o Skialpinizmus a to 21.januára. Bola to taká jednodňovka a to Vlado s Jarom a zvyšok nepoznám. Nešlo o žiadný výstup na vrchol, ale šli si len zalyžovať a však pozri fotografie.

ALPY - STUHLECK 2011 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

NÍZKE TATRY - ĎUMBIER 13.marec 2011

Pre zmenu to nie sú Vysoké Tatry a Vlado s partiou z Liptova sa vybrali na malú Skialp túru na Ďumbier je najvyšší vrch Nízkych tatier v nadmorskej výške 2 043metrov. Nachádza sa v hlavnom hrebeni pohoria medzi Krúpovou hoľou a Štiavnicou na území Národného parku Nízke Tatry. Leží približne 15 km severne od Brezna. Ja som ta ňom bol dvakrát a tu teraz vyšiel Vlado Štrba, Jaro Maduda, Soňa Scheterová, Martin Hrotík a Michal Kreps. Počasie im prialo a tak aj fotočky sú krásne.

TA3 - ĎUMBIER 2011 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE - WILDSPITZE 04.august 2011

Výstup na vysokohorskú Chatu Breslauer Hutte 2 844 metrov a vrch Wildspitze 3 774 metrov. Tejto výpravy do Rakúských Alp sa vybral Vlado Štrba, Lukáš Štrba, Jaro Maduda, Slávka Jakšová Madudová, Mirka Zábranská, Martin Hrotík a Michal Krebs. Stará známa partia až na Lukáša, ten je tu nový člen. Breslauer Hutte je ideálne miesto pre výstup na Wildspitze - najvyššou horou Otztalských Alp.V zime nemá chata síce obsluhu, k dispozícii je ale winterraum - zimná izba. V albume sa píše dátum 29.august, ale to asi v tomče album vznikol. Podľa fotografii bolo zas veselo a aj prekrásne slnečné počasie. Však si pozri fotografie.

ALPY - WILDSPITZE 2011 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

VYSOKÉ TATRY - ŽABÝ KôŇ 2011

Vlado sa nedriapal len po štítoch v zahraničí, ale aj v tých našich krásnych Vysokých Tatrách a nie sám, ale s dlhoročným kamarátom z Liptovského Mikuláša a to Jaroslavom Madudom 03.septembra. Tentokrát sa vybrali zdolať Žabieho koňa a vybrali si teda jednu najnižšiu vežu pohraničnom hrebeni nad Mengusovskou dolinou vo Vysokých Tatrách. Je to považovaný za jeden z najťažších dostupných tatranských štítov. Jeho nadmorská výska je 2 291 metrov a jeho charakteristickú siluetu často vidno pod vyššou oblačnosťou, zachytenou Megusovskými štítmi a Rysmi. Viem o čom tu píšem, lebo vo výške 1 921 metrov sú Žabie plesá a chodníkom okolo nich k Chate pod Rysmi a na Rysy často pozorujem horolezcov ako sa šplhajú na ten úžasný štít. Bolo to v pláne, že ma tam Vlado raz zoberie. Plánov bolo veľa a uskutočniteľných, no bohužiaľ už sa s ním nikam nevyberiem. Tak aj tam vznikli pekné akčné fotografie a tú sú.

TA3 - ŽABÝ KôŇ 2014 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE - GROSSVENEDIGER 2011

Trochu na inom mieste, na inom vrchu Rakúska sa ocitol Vlado Štrba s Jarom Madudom a ich partiou z Liptova 24.septembra. Grossvenediger je štvrtý najvyšší vrch Rakúska, ktorýsa nachádza v skupine Venediger patriaci do Vysokých Taur na hraniciach spolkových krajín Salzbursko a Tirolska. Na tejto horskej akcii bol : Vlado Štrba, Jaro Maduda, Slávka Jakšová Madudová, Mirka Zabranská a Martin Hrotík. Tu sú fotografie ktoré asi fotil Jaro a ten komu dal do rúk svoj mobil.

ALPY - GROSSVENEDIGER 2011 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

APLY RAKÚSKE - STUHLECK 2012

Po roku sa tu vrátil Vlado Štrba s Jarom Madudom a vzali so sebou kamaráta Petra Fursta. Bola to zas jednodňovka 09.marca a šlo tu zas o Skialp ale aj s dosiahnutím vrchola, ktorý zdolali a tak Stuhleck 1 782 metrov bol ich. Stihleck je v vrch v Alpách v rakúskom Štajersku, medzi obcami Semmering a Rettenegg. Na jeho svahoch je vybudované lyžiasrké stredisko s dvoj štvorsedačkovými a dvoj šesťsedačkovými lanovkami a piatimi vlekmi. Na vrchol je aj horská chata Alois-Gunther-Haus 1 782 metrov. Počasia až neskutočne krásne a tak aj fotografie sú úžasné.

ALPY - STUHLECK 2012 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE - GROSSGLOCKNER 2013

Neviem ako to presne bolo, lebo fotografie neviem kto, fotil sú zo 16.júla 2012 a na titulnej fotografii Vlado má dátum 18.júna 2013. Fotky fajn, ale zas z tohto foto dokumentu neviem, či boli chalani na vrchole. No podľa počasia aké hore mali, asi to vzdali a šli dole. Členovia tejto výpravy : Vlado Štrba z Holíča, Jaro Maduda z Liptovského Mikuláša a Tony Maxian, tuším zo Skalici.  Zistím viac a doplním. Zatiaľ si môžeš pozrieť fotočky.

ALPY - GROSSGLOCKNER 2013.01 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE - GROSSGLOCKNER 2013

Mne to tak pripadá, že sa chalanom nepodarilo na vrchol vyliezť a tak sa sem znovu vrátili a tentokrát sa im to už podarilo a vrchol zdolali. Teraz tu bol len Vlado s Jarom od 01-03.augusta. Počasie im prialo a nafotili prekrásne fotografie. Na vrchole stáli 02.augusta a nafotili tam viac fotografii a jedna je aj spoločná a páči sa mi, ako si na vrchole Jaro vychutnáva cigaretku na dva ťahy. Takže tu sú fotočky.

ALPY - GROSSGLOCKNER 2013.02 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ZÁPADNÉ TATRY - ROHÁČE 2014

Konal sa tu Druhý ročník Parťáka na turistiku do hôr. Organizovaná akcia, super ľudia a počasie, čo si viac môžeš priať. Tejto akcii sa zúčasnil napríklad Vlado Štrba, Martin Gablík, Martina Štrbová, Alexandre Vargová,  Juraj Kozenko, Marrin Mihalovič so synom Martinom, Juraj Šiatkovský, Karel Radovanský, Dárius Dian s parťákmi, Kysučan No1 atď. Začalo sa od Ťatliakovej chaty 1 350 metrov, kde sme sa aj rozdelili. Jedna partia na Volovec a naša partia na Ostrý Roh. Cez Smutné sedlo a Rohatcké plese na Plačlivô odkiaľ je super výhľad na Ostrý Roháč a Volovec. Potom náročnou trasou po Hrebeni s reťazami až do Jemníckeho sedla  a odtiaľ výstup na Volovec z ktorého sú zas super výhľady a aj do Poľskej strany Tatier. Nasledovala Veľká voda a Rakon. Zostup dole do doliny a na chatu. Tam sme sa všetci stretli a bola beseda, kto kde bol a čo videl a nafotil.

Po jeden a pol hodine spánku vyrážame o 05:30 hod. na ďalšiu túru. Ideme celá tlupa a na Amdamcule sa zas delíme na dve partie. Boli to super dva dni a tu sú fotky z tohto pobytu v Tatrách, ktoré fotil Ondrej Záhradník a keď akurát nerobí v záhrade tak sa túla a fotí.

TA3 - ROHÁČE 2014 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

VYSOKÉ TATRY - VOLIA VEŽA 2014

Vlado s Jarom si v tých našich Vysokých Tatrách vybral ďalší štít a zbalili všetko čo je treba na takú horolezeckú túru a šli za svojím cieľom. Volia veža je pohraničný štít v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier. V skupine zvanej Volí chrbát je najvýraznejší. Medzi našimi horolezcami je veľmi populárna 200 metrová juhozápadná stena s pevnou platňovou skalou. Nadmorská výška : 2 373 m. Vlado s Jarom sa na tu Vežu vybrali 17.októbra a urobili tam pekné fotografie, ktoré tu teraz ponúkam.

TA3 - VOLIA VEŽA 2014 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

CHŘÍBY - OSVIETIMANSKÉ SKALY 2014

Krásne pieskovcové skalné mestečko v srdci Hříbov sa pre veľkú rozmanitosť istiacich ciest stálo obľúbeným miestom milovníkov climbingu a preložené z angličaniny - ide o činnosť lezenia, pri ktorom lezec používa ruky, nohy alebo iné časti tela na výstup na strmý topografický objekt, ktorý môže siahať od najvyšších hôr sveta až po malé balvany, aké sú prave tu. Hovorí sa im aj Čertovky, týmto skalám tu. Značené chodníky tu nevedú a preto sa výlet do skál môže stať skutočným dobrodružstvom. Svoju prezývku dostali od romantických povesti o čertoch. Ležia v bukovom lese a jednotlivé skalné bloky rôznodivných tvarov dostali so´voje mená ako Tank, Druhá veža a Hlava. Skupine tých to veží dominuje Osvietimanska ihla so zaujímavou severnou stenou, ktorá dosahuje výšku okolo dvadsať metrov. Toľko o tom mieste a Vlado s Katkou a Bohunkou ( to je ich pes Boa) tam boli len na taký výlet, neliezli po tých skalách. Takže pomé pozrieť fotky.

CHŘÍBY - OSVIETIMANSKÉ SKALY 2014 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

VYSOKÉ TATRY - TRI DNI V TATRÁCH 2015

Nedeľa, pondelok a utorok strávil Vlado v skalách a na ľadovci s Jurajom Kozenkom. Ide o super chalana, horolezca a horského nosiča. Nosieval a stále nosí náklad na Zamkovského chatu, kde aj niekoľko rokov pracoval. Tieto tri dni boli v januárovom čase a mali v celku krásne počasie podľa fotografii. V roku 2014 bol aj tu v Holíči u Vlada doma. To bolo obdobie, keď šli s Vladom na Grossglockner. Tak kuknime fotografie čo nafotil Juraj s Vladom.

TA3 - TRI DNI V TATRÁCH 2015 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

VYSOKÉ aj NÍZKE TATRY - SINGAPUR 2013 - 2015

Teraz tu idem písať o niečom úplne inom. Nejde o žiadnu expedíciu ani o žiadny extra výstup a v Singapure a čo to má spoločné s Tatrami, sa asi čuduješ. No Vlado tu u nás na Slovensku mal známych zo Singapuru a sprevádzal ich Vysokými aj Nízkymi Tatrami. Podľa nadpisu príspevku je vidieť, že tu boli dva krát a zaviedol ich na Hrebienok, Zamkovského chatu 1 475 m, ktorá sa nachádza v ústí Malej Studenej doliny, aj na Téryho chatu 2 015 m vyšli aj keď počasie im neprialo a kto nevie náhodou, tak je to najvyššie položená a celoročné otvorená chata vo Vysokých Tatrách. Leží pri Piatich spišských plesách v Malej Studenej doline, nad skalnou stenou, odkiaľ pomyselne stráži túto dolinu. Boli nadšený keď videli Studenovodské vodopády najviac sa tešili snehu, ktorý u nich nepoznajú. Boli pozrieť aj Vážesku jaskyňu, ktorá je kvapľová v Liptovskej kotline pri dedinke Važec. Nachádza sa v doline Bieleho Váhu na severnom okraji Nízkych Tatier v pohorí Kozie chrbty vo výške 784 m.

Druhá výprava s Vladom bolo skoro rovnaká, zmenili sa ľudia z toho Singapuru a zase začínali v Starom Smokovci, lanovkou na Hrebienok a okolo Rajnerovej chaty, kde si aj posedeli pri varenom vínku a pokračovali na Zamkovského chatu aj na Téryho chatu ako ta prvá partia čo tu bola. Tiež prechádzali okolo Studeného potoka a vodopádoch, boli na Štrbskom plese 1 350 m. Tiež vo Vážeckej jaskyni a aj na Chopku a to nie len pri Chate Kamienka 1 985 m, ale vyšli aj na štít Chopok 2 024 m a je to tretí najvyšší vrch Nízkych Tatier s rozsiahlym kruhovým výhľadom. Však si treba kliknúť na link a pozrieť si zas fotografie.

TA3 - SINGAPUR 2013 a 2015 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ČESKÝ RAJ - SEDMIHORKY 2015

Do úplne iného sveta hôr sa teraz vybrali chalani Vlado Štrba a Jaro Maduda kde strávili celý týždeň v júlovom čase. Okrem Vlada a Jara tak bola Katka Štrbová, Slavka Jakšová Madudová a Mirka Zabranská. Užívali si skaly, lozenie po nich a na ich vrcholky. Sedmihorky sú dedinky, časť obci Karlovice v okrese Semily. Nachádzajú sa asi pol kilometra západne od Karlovic a pôvodne sa nazývali Nová Ves. V roku 1966 sa pemenovali. Boli ubytovaný v kempe a blízo je aj mestečko Turnov, kde žije horolezec Josef Rakoncaj. Prešli sa aj na bicykloch k hradu Trosky, je to zrúcanina hradu v severných Čechách v Českom raji. Je viditeľný na veľkú vzdialenosť a je vizuálnou dominantou širokého okolia. Počasie im denne prialo a vidieť to aj z fotografii.

ČESKÝ RAJ - SEDMIHORKY 2015 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

ALPY RAKÚSKE - PREINERWAND a FERRATA HEISTEIG 2015

Ja som tu s Vladom bol o rok neskôr a teraz si tu Vlado zobral partiu zo Skalici ako pozerám na fotografie. Takže to bol Vlado, Ľuboš a jeho syn Tomáš, Timo a ich kamarát Maroš z Francúzska, ktorý ma tatu Francúza a mamu Skaličnaku. Je s nimi ešte staršia manželská dvojica Rva Panáková a jej manžel. Šlapali 13.augusta tou samou trasou ako som šiel ja s Vladom. Auto nechali na parkovisku v dedine Griesleiten a už len lesom pekne v tieni až sa z neho vyšlo po svojích a tak po hodne sa prišlo ku skalám až k ferrate a ak niekto nevie čo je to, tak je to zaistená cesta vápencovými skalami. Na konci nej vystúpili ku krížu na vrchole Preinerwand Kreuz 1 783 metrov. Kde si urobili vrcholové foto a zostúpili k chate Neue Seehutte 1 643 metrov, kde si dali pivko a už len dole dole k autu a domov. Fotografie urobil Ľuboš a ja som to spracoval do tohto fotoalbumu.

ALPY - PREINERWAND 2015 – všeličo o horách – album na Rajčeti


 

ALPY FRANCÚZSKE - MONT BLANC 2016

Pred rokom som na Blancu bol aj ja s Vladom a partiou. Bolo nás spolu deväť a dvaja to vzdali. Teraz tu bol Vlado už asi šestnásty krát a zloženie výpravy : Vlado, Michal, Zuzka, Marcel, Pišta a Katka.Boli tu 23-30.júla. Podľa fotografii im počasie prialo ako nám pred rokom, kedy som si chcel obliecť kraťase a Vlado povedal, že tak nádherné počasie ešte na Blancu nezažil. Mont Blanc alebo Monte Bianco je najvyšší vrch Álp a Západnej Európy. Leží na francúzsko-talianskej hranici v masíve Mont Blanc v Savojských Alpách. Vrchol sa vypína do nadmorskej výšky 4 808 metrov a je 11. na svete podľa svojej relatívnej výšky. Z ľudí čo tam s Vladom boli, poznám Michala je z Gbelov a ten mi odpovedal na moju otázku, prečo nieje na spoločnej fotografii na vrchole Blancu : Netuším, na Gutierke som dostal hnačku, celú noc som presedel na záchode a ráno som zišiel dole. No môžeš si pozrieť fotočky.

ALPY - MONT BLANC 2016 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

VYSOKÉ TATRY - LOMNIČÁK 2017

Viem o tom, že tam šiel, že liezol na Lomnický štít 2 634 metrov vysoký tatranský vrch a bolo to niekedy vo februárovom čase. Fotiek je minimum z lezenia a potom neviem, kde a kedy sa stretol s kamarátom Peťom, Detvanec ako Vlado a šli si vyskúšať Ľadopád Mančičová neďaleko Očovej. Vlado si k jednej z fotiek v tomto albume napísal v inom albume toto : Keď sme mali 14-15 rokov, tak sme spolu začínali na Kaľamárke (obaja detvanci - tak sme to tam mali blízko). A od vtedy sme vyše 30 rokov neboli spolu na lane. Až túto sobotu. Peťo mi ukázal Mačinovú. Nejako sa mi tam až doteraz nepodarilo v zime nikdy dostať - ale už áno. To je všetko čo viem k týmto fotografiám, ale ešte niečo, toto bol posledný výstup na nejakú horu v Tatrách.

TA3 - LOMNIČÁK 2017 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko - Skúška

27. 2. 2023 7:53

Ja zas len skúšam či funguje vkladanie komentárov a teším sa, až sa tu nejaký objaví a vopred ďakujem!