Choď na obsah Choď na menu

Makový a orechový závin

17. 5. 2016

 

Tradičné koláče našich starých materí. 

Surovinybez-nazvu.png

Potrebujeme:

500 g múka hladká

50 g cukor práškový

 Trošku soľ

250 g maslo

4 ks žĺtky

 podľa potreby smotana na šľahanie

1 kocka droždie

3 - 4 PL mlieko vlažné

1 kocka cukor

 

Orechová a maková plnka:

400 g orechy mleté

2 dl voda

 podľa chuti cukor

400 g mak mletý

2 dl voda

 podľa chuti škorica mletá

 podľa chuti kôra citrónová strúhaná

 podľa chuti hrozienka

 

Postup prípravy

Do misy s vykysnutým kváskom pridáme múku, cukor, maslo, žĺtky, soľ a vypracujeme cesto. Aby bolo vláčne pridávame podľa potreby smotanu. Hotové cesto necháme 15 minút odpočinúť v chlade.

Orechová a maková plnka: Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup a pridáme do neho mleté orechy alebo mak. Pridáme trochu škorice, strúhanej citrónovej kôry, hrozienka, môžu byť strúhané jablká a premiešame.

Odležané cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý diel natenko vyvaľkáme, potrieme plnkou, ktorá musí byť vlažná, aby sa dobre rozotierala. Skrútime do závinu, vidličkou po dĺžke popicháme a necháme pol hodiny odpočívať na teplom mieste. Potom záviny potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka a cukru. Upečieme v mierne vyhriatej rúre.