Choď na obsah Choď na menu
article preview

Malokarpatský pohár farbiarov, III. ročník

Výsledky III. ročníka Malokarpatského pohára farbiarov

50703039_2229955737053084_6109179580822585344_n.jpg     Po viac ako desaťročnej odmlke sa na podnet predsedu kynologickej komisie OPK Pezinok, p. Mariána Koriča, a jej členov, usporiadal III. ročník Malokarpatského pohára farbiarov. Na organizácii sa podieľali: Klub chovateľov farbiarov – západoslovenská pobočka, OPK Pezinok, OPK Malacky a Lesy SR - odštepný závod Smolenice.
     Zložiť rozhodcovský zbor v tomto jesennom období kedy, prebieha veľa skúšok pre uvedené plemená, je značne komplikované, čo potvrdzuje fakt, že tesne pred konaním súťaže traja rozhodcovia odriekli posudzovanie. Osobne ma mrzela neúčasť zakladajúceho člena Malokarpatského pohára z okresu Pezinok. Konečný rozhodcovský zbor bol nasledovný: hlavný rozhodca - Marek Sirotný, Michal Lesňák, Ján Vráb, Rajmund Rapaič, Ladislav Pinter, Ján Kolník. Menovaní rozhodcovia svojim prístupom, námahou a predovšetkým korektným posudzovaním podľa skúšobného poriadku zanechali veľmi dobrý dojem, v priebehu súťaže neprišlo ku žiadnym diferenciám všetkých účastníkov, za čo im patrí i touto cestou poďakovanie.
     A teda dňa 25.10.2019 (piatok) sa v ranných hodinách začali schádzať všetci účastníci na nádvorí Pálffyovskeho kaštieľa v Budmericiach, ktorý dodal tejto súťaži slávnostnejšiu atmosféru, nakoľko samotní Pálffyovci patrili do rodiny poľovníkov, ktorí inklinovali ku farbiarom. Riaditeľ Malokarpatského pohára  p. Korič zahájil toto kynologické podujatie, nasledovali príhovory zástupcov organizácii - predsedu OPK Pezinok, Ing. Kamila Pajera, starostu obce Budmerice, PhDr. Jozefa Savkuliaka a riaditeľa Lesov SR - odštepného závodu Smolenice. Ďalej hlavný rozhodca oboznámil všetkých zúčastnených so zadelením jednotlivých dvojíc rozhodcov na príslušné práce.
     Nakoľko v tomto jesennom období zákon povoľuje loviť príslušnú raticovú zver a zhodou okolností pred touto súťažou bolo v revíroch okresu Pezinok dostatok náhodne postrieľanej raticovej zveri, čo rozhodcovský zbor využil a dal možnosť v prvom rade pracovať psom na takejto stope. Možno konštatovať, že vodiči to mali tým pádom aj o niečo výhodnejšie, nakoľko ich zverenci mali viac príležitosti predviesť svoje kvality. I keď skúšobný poriadok hovorí, že v jeden deň skúšok sa skúša práca buď na prirodzenej stope alebo na umelo založenej, ale po predchádzajúcom súhlase vodiča môžu byť odskúšané obe stopové disciplíny v jednom dni. Tento aspekt sa jedenkrát skutočne využil, i keď ho už prakticky víťazná dvojica nepotrebovala, ale zodpovednosť vodiča, aby zver netrpela a divina nevyšla na zmar bol odmenou pri dohľadaní ešte žijúceho jedinca, i keď tam bol pred tým nasadený aj kontrolný pes. Týmto momentom ADELLE z Loveckej Ing. Rastislava Plavého potvrdila, že víťazstvo jej patri plným právom, pretože to bola dvojdňová stopa, čo u farbiarov nie je nič nové, ani by som nebol rád, ak by si to niekto vysvetľoval ako reklamnú kampaň pre majiteľa chovnej suky, ale skutočnosť, ktorá na tejto súťaži bola realitou a zanechala v nás zainteresovaných veľmi dobrý dojem a potvrdila, že kynológia ku poľovníctvu patrila a bude i naďalej patriť, pokiaľ máme cit k našej prírode a všetkému, čo v nej žije.
    Pohľadom na popisy jednotlivých prác psov im musíme dať úctu, nakoľko úniky poranenej zveri v čriedach neboli jednoduchou záležitosťou, ktorú museli vodič so psom sami vyriešiť, rovnako tak vzdialenosti v členitom teréne, nájdenie nástrelu, nájdenie 3 znakov na umelej stope, nasadenie viackrát ako kontrolný pes. To si vyžaduje dostatok trpezlivosti a súhry vodiča so psom, a pravdaže treba mať aj kúsok toho povestného "športového šťastia". To v danom prípade spočíva, aby sa pes umiestnil v horných priečkach možnosti durenia, hlasitého stavania a ostatných aspektov, ktoré vyplývajú zo skúšobného poriadku. 

    Po dvojdňovom "boji" sa účastníci, rozhodcovský zbor a organizačný výbor opäť stretli v nádvorí kaštieľa v Budmericiach, kde boli vyhlásené výsledky. 

Poradie víťaznej trojice: 
1. ADELLE z Loveckej (bavorský farbiar) - I.cena, 470 b., vodič: Ing. Rastislav Plavý, Štefanová
2. HORAL Vrátna dolina (bavorský farbiar) - III.cena, 295 b., vodič: Ing. Martin Kováčik, Banská Bystrica
3. ARON Karpatia Lindenbach (bavorský farbiar) - III.cena, 285 b., vodič: Mgr. Jozef Hupka, Svätý Jur

Ostatní zúčastnení:                                                                                                                                                                  
AVAX Devana (hanoverský farbiar) - vodič: Ing. Marián Konečný; JAGER z Opalovej (bavorský farbiar) - vodič: Ing. Martin Jakubec; CLEA Kráľová hoľa (bavorský farbiar) - vodič: Peter Polák  

Touto cestou ďakujeme celému rozhodcovskému zboru, všetkým zainteresovaným poľovníckym združeniam a spoločnostiam, Lesom SR, všetkým sponzorom, pomocnému personálu v teréne a tiež majiteľovi zariadenia EUROMESTO v obci Píla.

 

Zapísal: Marián Korič, predseda kynologickej komisie OPK Pezinok

 

 

Kontakt

OPK Pezinok

Šúrska 5
Modra, 900 01

Stránkové dni:
Pondelok: 12:00 - 14:00
Streda: 12:00 - 14:00

0903 700 193

pezinok@opk.sk