Choď na obsah Choď na menu

New York Islanders je profesionálny hokejový tím so sídlom v New Yorku časť mesta Brooklyn. Sú členmi Metropolitnej Divízie  Východnej Konferencie v Národnej Hokejovej Lige (NHL). Domáca aréna tímu je Barclays Center. Islanders sú jedným z troch licencovaných klubov NHL v New Yorku spolu s New Jersey Devils a New York Rangers. Primárna fanúšikovská základňa je na Long Island,  v Queens a Brooklyne.

Tím bol založený v roku 1972 ako časť NHL manévrov ako udržať tím z konkurenčnej ligy World Hockey Association (WHA) z hry o novo výbudovanú arénu Nassau Veterans Memorial Coliseum. Po dvoch rokoch budovania zostavy, prišiel takmer okamžitý úspech tým, že si zabezpečili štrnásť účastí v playoff, počnúcť ich treťou sezónou. Islanders vyhrali štyri po sebe idúce boje o Stanley Cup v rokoch 19801983. Sú siedmou z ôsmich dynastií uznamými NHL v  histórii. Ich 19 víťazstiev v rade v playoff v rokoch 1980 až 1984 je výkon, ktorý zostáva jedinečný v histórii profesionálnych športov.

Po skončení dynastie  povolenie narazilo na problémy s peniazmi, vlastníctvom a riadením,  so starnutím arény a s nízkou návštevnosťou. Ich strasti sa odrazili v hraní. Od sezóny 1987–88 nevyhrali divízny titul, od sezóny 1992–93 zasa nevyhrali ani jednu sériu v playoff. Po rokoch neúsešných pokusoch renovovať alebo vymeniť Nassau Coliseum na predmestí Long Islandu, sa Islanders premiestnili do Barclays Center v Brooklyne po sezóne 2014–15.

Osem bývalých členov Islanders bolo uvedených do  Hokejovej Siene Slávy, sedem z nich- Al Arbour, Mike Bossy, Clark Gillies, Denis Potvin, Billy Smith, Bill Torrey, a Bryan Trottier – boli členmi všetkých štyroch tímov, ktoré vyhali Stanley Cup. Pat LaFontaine je najnovší člen potom, čo bol poctený v 2003.