Mýty o chudnutí
Nadváha a obezita je stále väčší problém. Existuje neskutočné množstvo informácií o priberaní a nadváhe, avšak tieto informácie si často protirečia alebo sú nejasné. Je ťažké sa v tomto oceáne informácií vyznať. Problém všetkých týchto informácií a postupov je, že sa nezameriavajú na odstránenie príčiny, ale na boj proti tuku. To je chyba.
Nesprávne spôsoby
Tradičné postupy, ako je cvičenie, zmena stravy a rôzne diéty, vychádzajú z mylného predpokladu, že telo ukladá energiu do tukových zásob preto, lebo ju nestíha spáliť, resp. preto, že prijímame veľa a preto telo ukladá do zásoby. Logickým postupom by bolo teda zvýšiť spalovanie - teda cvičiť, alebo znížiť príjem energie - diéty, teda menej jesť. Toto sú všeobecne uznávané postupy, ktoré v podstate tvrdia, že ľudia s nadváhou sú leniví a pažraví. Na prvý pohľad sa to možno zdá ako pravda, ale je treba sa pozrieť hlbšie.
Ako sme už spomenuli v článku o škodlivosti cukru, telo ukladá energiu do tuku, pretože ju nestíha vylúčiť. Hlavným dôvodom priberania na váhe je problémové vylučovanie. Spaľovanie totiž funguje ľudom s nadváhou veľmi dobre. Tým, že cvičíte, alebo znižujete príjem potravy, nútite telo používať túto uloženú energiu ako hlavný zdroj. Tým, že si odopierate jedlo vaše telo len oslabujete.
Sacharidy sú však nevhodný typ paliva pre telo, pretože neobsahujú dostatok potrebných látok ako sú vitamíny a minerály. Ako sa dočítate aj v článku o tom, ako funguje organizmus, pri používaní tejto energie je telo nútené používať vlastné zásoby vitamínov a minerálov. Vedie to k tomu, že telo používa tieto látky najprv zo zásob prospešného tuku a neskôr z kĺbov, kože, šliach a podobne. Takže na kĺby, kosti, šľachy aj svaly, vrátané srdcového je dvojnásobný nátlak. Z jednej strany je to vyššia záťaž pri cvičení - telo musí niesť okrem vlastnej nadváhy aj činky, a na druhú stranu je nedostatok minerálov a vitamínov, čo spôsobuje, že kĺby, šľachy a svaly sú slabšie. Takže na slabšie telo používate väčšiu záťaž.
Následkom je zhoršená koža, strata prospešných zásob tuku, poškodené kĺby a šľachy, unavené svaly. Nie je náhoda, že ľudom, ktorí často cvičia preto, aby schudli, vypadávajú vlasy, zhoršuje sa im vzhľad tváre a sú náchylní na zranenia. Takmer každý človek, ktorý propaguje cvičenie ako spôsob chudnutia si už prešiel zraneniami kolien a ramien. Hádajte prečo. Všimnite si, koľko trénerov je holohlavých alebo nosia krátke účesy, aby nebolo plešatenie vidieť.
Prospešná vrstva tuku
Základná vrstva prospešného tuku, slúži práve ako zásobáreň energie, vitamínov, minerálov a iných potrebných látok. Kvôli intenzívnemu cvičeniu sa tieto látky a energia spotrebuje, ale vrstva nadbytočného tuku často ostáva. Jedná sa o ovisnutú kožu u ľudí, ktorí schudli skrz cvičenie. Títo ľudia stratili vrstvu tuku, ktorá bola pre telo potrebná, ale ostala im vrstva, ktorú telo chce vylúčiť.
Ďalší prípad sa vyskytuje hlavne u žien. Ženy, ktoré cvičia často nadobúdajú mužské tvary. Je to práve kvôli strate vrstvy potrebného tuku. Práve táto vrstva prospešného tuku je to, čo dáva ženám ich ženské tvary - oblé tvary. Ženy majú prirodzene tejto vrstvy tuku viac. Ak tento prospešný tuk stratia, prejavuje sa to viditeľne na tvári, ktorá získava hranatejšie tvary a tiež na ramenách a na prsiach.
Je teda možné schudnúť pomocou cvičenia a diéty, ale výsledky nie sú optimálne, môžete si poškodiť kĺby, vytvárate veľký tlak na srdce a hlavne - stále ste neodstránili príčiny. Je to len boj s tukom, ak prestanete držať diétu, priberiete znovu, ak prestanet cvičiť, nadváha opäť začne.
Spôsob a príčina
Tieto metódy chudnutia, ktoré sa zameriavajú na spaľovanie tuku si mýlia príčinu a spôsob. Predpokladá sa totiž, že jedenie sacharidov, hlavne cukru je príčinou priberania. Sacharidy sú však len spôsob, skrz ktorý telo priberá, je to len druh energie, ktorý sa v tele ukladá. Príčina je iná. Hlavná príčina toho, že priberáte, je vylučovanie - ide o nevyvážený metabolizmus. Ďaľšie dva prejavy nevyváženého metabolizmu sú neprirodzená chuť na sladké, slané a iné výrazné pokrmy - jedenie z chuti a prejedanie - porucha mechanizmu, ktorý oznamuje mozgu, kedy je človek hladný a kedy je najedený.
Tieto poruchy spôsobené tým, že metabolizmus nie je vyvážený (teda telo pýta viac, než stíha spracovať a vylúčiť), sú hlavné príčiny priberania na váhe. Tieto poruchy spôsobujú, že človek je často hladný aj potom, čo sa práve najedol - porucha, ktorá spôsobuje prejedanie. Títo ľudia majú neustálu chuť si niečo dať, hlavne na večer, niečo výrazné. Táto chuť nie je prirodzená a nedá sa proti nej bojovať silou vôle. Problém s vylučovaním spôsobuje to, že niektorí ľudia s nadváhou môžu jesť málo, ale pritom stále priberať na váhe, doslova aj z vody.
Nemôžete silou vôle a prekonávaním sa bojovať proti porušenému mechanizmu, pretože ho môžete pokaziť ešte viac. Ľahko sa hovorí o silnej vôli tým, ktorí nemajú neustále hlad, chuť na sladké a nepriberajú po každom súste. Dnes je "cool" robiť športové akcie hlavne pre deti a nútiť ich, aby sa hýbali nasilu. Zdravé dieťa má pohyb rado a nie je treba ho nútiť. Ak dieťa nemá rado pohyb, znamená to problém. Nenúťte deti do pohybu, ak to nechcú, pretože im môžete ešte viac ublížiť. To isté platí aj pre dospelých.
Odtučnené produkty
Existuje veľké množstvo odtučnených produktov, produktov s nízkym obsahom tuku, ktoré sa propagujú ako zdravé. Vy však už viete, že sa nepriberá z tuku, ale hlavne z cukru. Práve cukor často nahrádza tuk v týchto produktoch, hlavne v jogurtoch a iných mliečnych výrobkoch, pretože inak by chutili ako igelitové vrecká. Nenechajte sa ovplyvniť reklamou.
Zhrnutie
Podstata je v tom, že človek síce priberá zo sacharidov, hlavne z cukru, ale to nie je hlavný problém. Je treba sa zamyslieť - ako to, že máme na sacharidy takú veľkú chuť, ak to nie je naše prirodzené jedlo? Prečo krava nežerie králiky alebo vlk jablká? Odpoveď je, že tieto potraviny im proste nechutia, sú pre nich nejedlé. Ak by konzumovali tieto potraviny tak zdegenerujú a zahynú. Avšak človeku sacharidy chutia aj napriek tomu, že sú preňho škodlivé. Na jednej strane to vyplýva z toho, že človek je všežravec a preto malé množstvo sacharidov patria do jedálničku. Treba však vziať do úvahy, že ovocie nebolo vždy šlachtené a preto sa ovocie v minulosti nedá porovnávať s tým, ktoré máme teraz, hlavne čo sa týka obsahu cukru. Než začalo poľnohospodárstvo, ľudia mali k dispozícii len málo sladké ovocie a ťažko mohli prekročiť hranicu 100g cukru na deň. Na druhej strane je treba vziať do úvahy 3 základné faktory spôsobujúce chorobu, pretože v tom leží odpoveď na to, prečo máme neprirodzenú chuť na sladké. Zamyslite sa. Aby sa v tele mohlo niečo uložiť vo forme tukových zásob, už to musí byť strávené. Nemôže sa uložiť kus potravy, napr. kus jablka alebo rožku bez toho, aby to bolo rozložené tráviacim procesom. Z toho je jasné, že problém nie je v pomalom trávení potravy. A telo nemá žiadny dôvod ukladať potravu do zásoby, človek neprechádza zimným spánkom. Nadbytočná potrava je určená na vylúčenie. Čítajte našu stránku aj naďalej a dozviete sa viac.
Je ľahké povedať - toto proste nejedzte, prestaňte jesť cukor, prestaňte sa prejedať. Tí, ktorí to prezentujú sa správajú, ako keby ľudia s nadváhou boli snáď úplne hlúpi. Väčšina ľudí rozumie, že cukor je škodlivý a že by ho nemali jesť, avšak to im nezmenší chuť na sladké. Je to ako z fajčením. Takmer každý človek, ktorý fajčí, vie, že je to škodlivé, ale fajčí aj napriek tomu, pretože má proste chuť. Človek, ktorý chce prestať fajčiť určite neocení, ak mu poviete - "proste nefajči." Ako keby to bolo také jednoduché. Tak isto je to aj pri jedení cukru a prejedaní sa.