Choď na obsah Choď na menu
 


Pamiatky UNESCO

Kiži (azbukou: Кижи) je ostrov, ktorý leží v severnej časti Onežského jazera v Karelskej republike na území Ruskej federácie. Je 7 km dlhý a 0,5 km široký. Obklopuje ho približne 5 000 iných ostrovov.

Na Kiži sa nachádza múzeum ruskej drevenej architektúry, ktorého súčasťou sú drevené chrámy, domy a množstvo iných stavieb. Niektoré z nich boli na ostrov prevezené z iných miest. Traduje sa, že všetky stavby boli postavené pomocou jednej sekery (bez použitia iných nástrojov), ktorú potom majster hodil do jazera. V roku 1990 sa Kiži stal súčasťou Svetového dedičstva a dostal sa pod ochranu UNESCO.

                                               História ostrova      

Osídľovanie Karélie začalo už v 6. – 5. tisícročí pred Kr. Svedčia o tom archeologické vykopávky a maľby na skalách. Názov ostrova sa spája s karelským slovom "kižat", čo v preklade znamená slávnostné stretnutie. Nie je vylúčené, že práve na tomto ostrove sa stretávali Karelci počas pohanských sviatkov.

V 10.12. storočí začali ostrov osídľovať obyvatelia Novgorodu. Kronikári sa však o tom prvýkrát zmieňujú až v roku 1496, keď bolo toto územie súčasťou Moskovského štátu. Vtedy bol ostrov Kiži centrom veľkého okruhu spájajúceho dediny susedných ostrovov a Onežského polostrova. Začiatkom 17. storočia tu bolo takýchto dedín viac ako 130. Na Kiži sa konali trhy, kde sa stretávali ľudia z okolitých dedín.

V rokoch 1694 – 1695 bol Kiži dejiskom povstaní, počas ktorých roľníci protestovali proti núteným prácam na novootvorených metalurgických závodoch. Najväčšie povstanie sa                           odohralo v rokoch 1769 – 1771. Vtedy sa tu stretlo dve tisíc roľníkov        nespokojných s ťažkými pracovnými podmienkami v Oloneckých banských závodoch

V Onežskej oblasti žilo veľa talentovaných tesárov, ktorí zanechali veľa pamiatok.         120px---------_-45-.jpg                                         

 

 

 

 

109px-kizhi.jpg  76px-kizhi.the_belltower.jpg120px-kischi_kapelle.jpg90px-kiji1.jpg120px-kischi_windmuhle.jpg