Choď na obsah Choď na menu
 


Regionálna prehliadka speváckych súborov

8. 5. 2018

 

Regionálna prehliadka speváckych súborov seniorov  v Revúcej,  s finančnou podporou BBSK

             3.mája 2018  v priestoroch DOMU KULTÚRY  MsKS v Revúcej sa uskutočnila  Regionálna prehliadka speváckych súborov seniorov, na  ktorej sa prezentovali  12 seniorské súbory s dvoch okresov, Brezno a Revúca. Toto  krásne spoločenské podujatie organizuje OO JDS v Revúcej v spolupráci , mestom Revúca a MsKS v Revúcej s finančnou podporou BBSK.        

             Na podujatí sa zúčastnili poslanci  BBSK :  Ing.  Július Laššan, starosta Mokrej Lúky, Ing. Július Buchta, primátorka mesta MVDr. Eva Cireňová, predsedníčka RZMOS-Stredný Gemer, prednosta Okresného úradu v Revúcej Ing. Peter Balogh,  predseda KO JDS BB Ján Hlaváč,  predseda OO JDS Brezno Mgr. Daniel Kianica, ďalší hostia  primátori  a starostovia obcí okresu Revúca , Brezna,  zástupcovia sponzorov a spoločenských organizácii, ktorých privítal predseda OO JDS   Ing. Igor Hock.                                                               K prítomným seniorom sa prihovorili : MVDr. Eva Creňová,  Ing. Peter Balogh, Ing. Július Buchta, Ján Hlaváč  a podpredsedníčka OO JDS Mgr. Zuzana Homoliaková.  Hostia v príhovoroch   vyzdvihli význam podujatia na zachovanie kultúrneho dedičstva, poďakovali za vynaložené úsilie a čas pri nácvikoch našich krásnych slovenských piesni, popriali do ďalšej činnosti  veľa úspechov a radosť zo spievania a príjemné prežitie popoludnia  pri našich slovenských pesničkách.

            Predsedníčka OO JDS v Revúcej  Zuzana Homoliaková zdôraznila, že „Regionálna prehliadka speváckych súborov seniorov“ je stretnutím priateľov z dvoch okresov, ktorého cieľom je odovzdávať kultúrne tradície mladším, ukázať, že seniorský vek sa dá prežívať zmysluplne a radostne a byť príkladom vzájomnej tolerancie, priateľstva a úcty k človeku.

            Moderátorka Janka Mátéová uviedla kultúrny program básňou, kde sa velebí krása nášho kraja a slovenských piesni.  

            Na úvod seniorov milým a pekným programom pozdravili žiaci MŠ na Sladkovičovej ulici.                                                     V kultúrnom programe vystúpili seniorské  súbory :    ÚSVIT  ZO JDS Revúca,  LECHEM ZO JDS Chyžné,  LUNA ZO JDS Revúčka, NEZÁBUDKA -ZO JDS Lubeník,  ĽAHOTA ZO JDS Muránska Lehota,  POĽAŇ ZO JDS Muránska Dlhá Lúka , BACÚŠAN, ZO JDS Bacúch,  SUPER BABIČKY ZO JDS Tornaľa,       JESEŇ ŽIVOTA ZO JDS Braväcovo,  NÁDEJE ZO JDS Závadka nad Hronom,   LEVENDA ZO JDS Muráň,  SENIORKY ZO JDS Jelšava,

            Prekrásne slovenské ľudové piesne, ľúbostné, žartovné, smutné, temperamentné ukrajinské a maďarské piesne či nábožné piesne navodili atmosféru radosti, veselosti, pokoja i zamyslenie nad minulosťou. Prítomní v sála spievali spolu so súbormi a výkony odmeňovali bohatým potleskom

             Vedúcim súborov boli odovzdané Ďakovné listy, ruže, ktoré odovzdali poslanci BBS, primátorka mesta a predsedovia KO a OO JDS. V závere podpredsedníčka OO JDS poďakovala  všetkým sponzorom, ktorí  spoločenské  podujatie finančne podporili.

            Vyvrcholením programu bola spoločne zaspievaná  pieseň  Zahučali hory...pri ktorej nejedno seniorské oko zaslzilo pri spomienkach na bezstarostnú mladosť

            Po skončení kultúrneho programu pre účinkujúcich a pozvaných hostí pripravili v ŠJ pri ZŠ Hviezdoslavova ul. chutný obed a pohostenie, pri ktorom sa družne pobavili.

Mgr. Zuzana Homoliaková