Choď na obsah Choď na menu
 


Baza čierna

2. 6. 2015

Čierna baza – magický liečivý ker

Čierna baza Pred mnohými stáročiami existoval v pohanských kultúrach mýtus o kríku života a smrti. O kríku, ktorý bol bránou do podsvetia pre tých čo stratili niť života a zároveň slúžil živým na prístup k svojim zosnulým príbuzným počas rituálov spojenia v magických chvíľach rozjímania. V tých dobách sa nenašiel nikto, kto by tento krík odpílil, vyťal či olámal. Rástol priamo pri obydliach ľudí cez mnohé a mnohé pokolenia.

Kelti sa klaňali jeho rozkvitnutým kvetom a hladili jeho kôru. V tých dobách sa hovorilo o duchoch, ktorý cez tento ker prichádzajú a odchádzajú a priamo v ňom viažu negatívne sily, choroby a nešťastie. Kto by teda odpílil z dreva, uvoľnil by nedobré energie, ktoré by sa mohli preniesť na celý dom. Preto sa k nemu všetci správali s úctou. Nelikvidovali ho – ale ani nevysádzali. Verili, že bohovia , ochraňujúci ľudí si sami vyberú miesto, kam ho zasadia. Ten ker sa volá ČIERNA BAZA (Sambucus nigra).


Čierna baza "Kôra, plody, listy a kvety - každá časť obsahuje silu a dobro, každá je plná požehnania. Temné sily putujú cez konáriky a drevo do podzemia," píše sa v knihe Magické rastliny Keltov. Okrem kúzelných schopností mala baza podľa našich predkov tiež schopnosti liečiteľské - používala sa pri bolestiach zubov, na popáleniny alebo pri uhryznutí zvieraťom sa prikladali obklady z mladých lístkov bazy, zmiešaných s jačmennou múkou. Práškom z rozomletých suchých listov sa zastavovalo krvácanie z nosa. 

Nech už máme akýkoľvek názor na staré mýty, liečivé účinky čiernej bazy na ľudský organizmus nemôžeme poprieť. Nie je veľa liečivých rastlín ktoré sú liečivé celé – od koreňa, cez listy až po plod. U nás sa čierna baza vyskytuje pri plotoch, na rumoviskách, v lesoch, hájoch a krovinách, blízko domovov a podobne. Kvitne v júni, nové výhony niekedy aj v septembri. Plody dozrievajú koncom augusta.

Čierna baza je ker (niekedy i stromovitého vzrastu), s bohatými zloženými skupinami silno zapáchajúcich bielych, žltobielych  kvetov, niekedy tiež vo farbe slonovej kosti. Plody sú čierne šťavnaté kôstkovice, obsahujúce veľké množstvo čiernofialovej šťavy.

Zber a sušenie čiernej bazy

U nás zbierame kvety (Flos sambuci), plody (Fructus sambuci) a listy (Folium sambuci).

Na jar sa zbierajú kvetenstvá. Odstrihávajú sa a ukladajú do košíkov, aby sa nezaparili. Sušíme celé kvetenstvo, najlepšie zavesené na šnúrach, poprípade v malej slabej vrstve, vždy v tieni max do 45 ° C. Dbáme na to, aby sušená zmes nezahnedla, lebo tým sa stáva bezcennou.

Na jeseň sa zbierajú a vykupujú plody. Sušenie musíme začať na slnku, dosúšať sa však odporúča umelým teplom tak, aby sa dali strhnúť stopky. Dobre vysušené plody majú čiernofialovú farbu, lesknú sa, majú kyslasto sladkú chuť. Čerstvé kvety majú nepríjemný prenikavý zápach, ktorý po usušení zmizne. Droga si zachováva silný, ale celkom príjemný charakteristický pach. Listy sušíme na slnku, ale tiež v exteriéri.
Pomer zoschnutia  je u kvetov 6: 1, u plodov 8: 1 a u listov 4 (5): 1. V čerstvom stave sú plody bazy mierne jedovaté, preto by sa mali požívať len po tepelnej úprave. Baza majú široké využitie pre prípravu marmelád, džemov, lekváru, kompótov, môžeme z nich tiež prichystať sirup alebo bazové víno.

POUŽITIE
Kvety obsahujú silice, slizy, triesloviny, glykozidy (sambunigrin a rutín), organické kyseliny (jablčnú, octovú, valérovú) a vitamín C. Plody obsahujú cukry, kyselinu jablčnú, triesloviny, pektín, v čerstvom stave vitamín C, v šupke a v semenách vitamín A a skupinu vitamínov B - B1, B2, B6, B12, tiež kyselinu panthotenovú. Listy obsahujú živicu, glykozidy, sambunigrin, sambucin a značné množstvo vápnika.
Kým čaj z kvetov sa používa pri nachladnutí, účinky plodov sú oveľa výnimočnejšie. Dokážu pomôcť aj pri takých ochoreniach, s ktorými si mnohokrát nevie rady aj lekárska veda, ako je napr. migréna, akútny alebo chronický zápal trojklaného nervu a poradí si aj s bolesťami chrbta, kĺbov, dokáže vyliečiť ischias. Okrem toho zlepšuje látkovú výmenu a je výrazným pomocníkom v boji s nadbytočnými kilami. Čierna baza má v ľudovom liečiteľstve zaslúžený rešpekt pri liečbe chorôb z prechladnutia a respiračných ochorení, ako sú chrípka, angína, bronchitída, kašeľ, nádcha, zápal dutín a pod. Stimuluje potenie, čím dokáže znižovať teplotu a pomáha nám zbaviť sa usadeného sekrétu v dýchacích cestách, zlepšuje vykašliavanie a uľahčuje dýchanie. Pre tento účel ju môžeme používať vo forme čaju, buď ako samotný, alebo v kombinácii napr. s lipovým kvetom, podbeľom, divozelom, hluchavkou, žihľavou, skorocelom a pod. Aj sirup z kvetov je vhodným liekom, pripravujeme z neho šťavu s citrónom, ktorú podávame chorému, užívať ho môžeme aj po lyžičkách niekoľkokrát denne, alebo ho pridávame do čaju.

Kvet čiernej bazy má tiež čistiaci účinok na naše telo. Pomáha nás zbavovať usadených toxínov, predovšetkým kyseliny močovej, lieči teda neduhy ako je reuma a dna, poprípade je výbornou prevenciou týchto chorôb. Rovnako tak nám pomôže aj v prípade problémov s močovými cestami a obličkami, ako je ich nedostatočná činnosť a obličkové a močové kamene, pôsobí močopudne a čistí od usadenín. Aj pri nadmernom zadržiavaní tekutín v tele a opuchoch je vhodné piť čaj z bazy alebo užívať sirup. Liečivé účinky kvetu bazy čiernej ocenia aj tí z nás, ktorí trpia problémami s krvným tlakom a cievnymi chorobami. Baza zlepšuje pružnosť cievnych stien a zľahka znižuje krvný tlak.
Chladný nesladený čaj z kvetov je skvelým liekom aj pri zažívacích problémoch, ako žalúdočné a črevné koliky, plynatosť, nevoľnosť a pomalé trávenie, či nedostatočná činnosť žlčníka. Bazový čaj alebo sirup pridaný do nápojov má aj mierne laxatívne účinky, môže nám teda uľahčiť život, ak trpíme zápchou. Nálev z kvetov bazy čiernej sa dá používať na čistenie a umývanie citlivej pokožky, ktorá reaguje alergicky na nešetrné chemické prípravky. Nálev si pripravíme rovnako, ako čaj a jemne s ním umývame tvár či iné partie.
Plody bazy čiernej Šťava lisovaná z plodov sa dlho používala na farbenie látok, pretože má intenzívnu tmavočervenú farbu. Celá rastlina obsahuje fytoncídne látky, ktoré účinne pôsobia proti baktériám a mnohým hubám. Šťava z plodov pôsobí analgeticky, osvedčila sa pri liečení migrén, neuralgiách, pri bolestiach trojklanného nervu, chrbtice či kĺbov (tu pôsobí aj protizápalovo), priaznivo pôsobí aj pri kŕčoch tráviaceho ústrojenstva a pri nadúvaní. Čerstvé plody (v primeranom nožstve – nezabúdajme na ich miernu jedovatosť) majú laxatívny účinok, naopak sušené sa používajú proti hnačkám.
Listy (Folium sambuci) možno použiť hlavne zvonka vo forme zábalov napr. pri reumatizme, podľa niektorých autorov pôsobia aj protinádorovo na zvonku prístupné nádory, kašovitý obklad z listov údajne dokáže "vytiahnuť vodu z kolena".  Vnútorne vo forme nálevu čistia listy krv a užívajú sa aj ako súčasť čajov proti akné. Pri predávkovaní však môže vnútorne podaný bazový list (a rovnako tak kôra) vyvolávať vracanie a ťažké hnačky.

Recepty z bazy čiernej


Nálev bazy čiernejČaj z kvetov
2 polievkové lyžice sušených kvetov prelejeme 0.5 l vriacej vody a necháme 10 min lúhovať, precedíme a podávame buď nesladený, alebo ľahko sladený najlepšie medom


Sirup z kvetov
Potrebujeme : 30 veľkých chuchvalcov kvetenstva bazy čiernej, 2 veľké citróny alebo 4 lyžičky kyseliny citrónovej, 2 kg cukru, 2l vychladnutej prevarenej vody
Postup: ľahko osprchované kvety zbavené najsilnejších častí stopiek zalejeme prevarenou vodou, pridáme umytý a na kolieska nakrájaný citrón (popr. kyselinu citrónovú) a necháme 24 hodín odstáť. Potom precedíme cez jemné plátno do hrnca, pridáme cukor, ktorý miešaním dôkladne rozpustíme, krátko povaríme a plníme do fliaš. Takto pripravený sirup vydrží pri skladovaní v temnej chladnej miestnosti aj niekoľko mesiacov, popr. ho môžeme 10-20 min. sterilizovať pri 80 ° C. Po otvorení fľašu so sirupom skladujeme radšej v chladničke.

 

Ocot z bazy
Pravý bazový ocot sa robí zo sušených kvetov. 1 kg sušených kvetov sa zaleje 1 litrom octu a nechá sa to celé 8 dní na teplom mieste lúhovať. Po lúhovaní sa to precedí cez plátno alebo kávový filter. Tento ocot má využitie nielen pri varení, ale má aj chladivý účinok a môže sa využívať na obklady.

Marmelády
Každá správna gazdinka vie, ako sa robí marmeláda a vie si prispôsobiť mnohé recepty podľa seba. My si dnes popíšeme špecifiká, ktoré musíme pri výrobe marmelády z bazy čiernej dodržiavať. Takže:

- Strapce s bobuľami sa dajú do veľkého sita a osprchujú sa studenou vodou.
- Bobule sa dajú do veľkého hrnca a zapne sa platnička sporáka. Okamžite pustia šťavu a preto netreba pridávať vodu. Občas premiešame. Varíme 10 minút.

- Bobule varom popraskajú. Vložíme ich do pevného plátenného vrecúška a rukou vytláčame šťavu.  Výlisky môžeme vyhodiť, no môžeme ich aj odložiť na neskoršiu prípravu vína.
- Šťava sa privedie do varu a na liter sa pridáva asi 0,3 kg cukru v ktorom sme vymiešali želírovací prípravok na džemy v pomere 3:1. Krátko povaríme a plníme do fliaš, ktoré po naplnení otočíme na 1 hodinu hore dnom.
 

MÁGIA A BAZA
Záver tohto príspevku patrí všetkým, ktorí veria v magické veci medzi nebom a zemou. Opäť sa vráťme do dávnych čias. Je známe, že čierna baza vyhľadáva blízkosť ľudí, doslova sa ľuďom vnucuje. Nepozvaná a svojhlavá osídľuje tiché kúty záhrad alebo sa uchytí tesne pri múroch domu či chlieva. Tento ker má niekedy naozaj až desivé vyžarovanie, ktoré predtým ľuďom spojeným s prírodou neuniklo. Staré národy verili, že kto sedí v dobe letného slnovratu pri ňom, spozná, že sa ocitol v blízkosti tajných dverí do podzemnej ríše bohyne zeme.

V galskom Francúzsku sa hovorí, že v každom kvete sedí víla. Keď začal byť svet zlý, ukryli sa všetky víly do bazy. Je známe, že veľká bohyňa života a smrti, je tiež vládkyňou duchov, víl a elementárnych bytostí. Táto bohyňa sa nazýva Holle - germánska Hel. Je to archaická bohyňa, ktorú pozná každý národ pod iným menom. To ona privádza duše mŕtvych zvierat a ľudí (rovnako ako semená rastlín) do podzemnej ríše a necháva ich potom zase zrodiť v novom cykle, v novom prevtelení.

A rovnako dvojznačný ako bohyňa je aj jej stromček: Kvitne bielo, zrelé bobule sú však čierne; je jedovatý, ale aj liečivý, svetlý a zároveň temný; strom je "ťažký" a sťahuje do hlbín, jeho drevo je však vzdušné a ľahké. Tak ako Veľká bohyňa spája vo svojej trojitej existencii všetky protiklady, spája tieto protiklady vo svojej podstate aj ker.

Kultúrna symbolika stromu obopína túto polaritu: Narodenie (vstup do života) a smrť (odchod zo života). Tiež láska, erotika, ktorá zaujíma prostredné miesto, spájajúce život a smrť, je obsiahnutá v symbolike stromu trojnásobnej bohyne. Vetvička bazy nás vraj ochráni pred čarodejnicami, zlými duchmi či bleskom. Vyskúšate?


 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.