Choď na obsah Choď na menu

Ako na financie

UPOZORNENIE

Prosím rešpektujte, že napísanie týchto článkov mi dalo dosť práce. Obsah je chránený autorským zákonom a jeho šírenie je zakázané.

Najlepsie investovanie „ investícia “ je sám do seba. Finančný plan. Životný plan. Každy jedinec, človek, rastlina, zviera, Zem, vesmír ma svoje cykly „ životné cykly “ live, dead, the end.

Mlady, slobodný: Največšia skupina, nič ich netrápi, maju svoje myslenie, študenti, prvé brigády,byvajú u rodičoch, prvé lásky, začiatok životných skúsenosti, poškole zamestnanci,prvá výplata, niektorý si veria a začnú podnikať. Neriešia budúcnosť ! Neriešia starobu, žije práve tu a práve teraz. Trápi ich súčasnosť. Zadlžujú sa, opeť sa zadlžujú. Dlhodoba priprava na finančné plánovanie „ analýza osobných financií “ - Bývanie, zabezpečenie príjmu, ochrana majetku, zhodnocovanie a vytváranie rezerv, financie pre deti, dôchodok, investovanie, renta ( podnik, MLM ) Aktivum – Pasivum – Príjmi – Výdaje

Manželia, deti : Riešia alebo plánujú vlastne bývanie – kúpa v hotovosti, alebo z časti úveru, večšina hypotéka ! Čim dlhšia doba splácania, tým menšia mesačna splátka, ktora nezaťaží rodinný rozpočet + mesačné náklady na byvanie ( inkaso, poistenie, prerobenie, zariadenie, najom ) + Životné náklady, spisať zoznam ( jedlo, doprava, mobily, koničky, kultura, dovolenka, lekar, štúdium, oblečenie, kaderník, nočný život, fajčenie-alcohol, darčeky, Výživné, exekútor )

Zabezpeč.príjmu – klasické poistenie, buď životné, úrazové. Si stroj na peniaze, zárobkovo činný, Ty vytváraš zisk – stratu, sám seba živiš, auto, byt si dáš poistiť, ale seba nie ! Úbohe, smiešné.

Ochrana majetku – byt, dom, auto, človek - poistenie, prehodnotenie starých zmluv.

Rezerva ( vytvorenie, šetrenie, sporenie + zhodnotenie ) Krátkodobá, strednodobá, dlhodobá. Bankové produkty, štátne. Prachy na nepredvidatelné udalosti „ nečakaný vysoky výdaj, ztrata zamestnania, zmena radinnej situácie, nemoc - PN, dlhodoba nemoc “

Financie pre deti – škola ( základná, stredná, vysoká ), krúžky, tábory, dospelosť, veno. Je dobre sa na to pripraviť v rannom štádiu, po narodení „ dostatok času v investovaní “ , malé čiastky dlhodobo.

Dôchodok – v budúcnosti bude problém pre mladých, veľa starých, malo pracujúcich, zníženie štandardu, zníženie plánu vyplácania ( socialka, piliere, vlastné úspory, investovanie, renta ) I, II, III, pilier „ bordel, nikto sa vtom nevyzná, vladne zásahy, stále sa to mení,- každá volebná vláda to určuje inak ! nikto stým nič nerobý, JE TO NA TEBE – jednotlivec.

Investovanie – Investeagle.estranky.sk - Krátkodobe, strednodobe, dlhodobe.

Je to hra, hra medzi ľudmi, v každej hre su porazení a výťazi. Bohatstvo z chyb je opakujúcim sa tematom vo finančnej historii - K.L.Fisher-

Môj výdaj je Váš príjem a môj príjem je Váš výdaj. Ekonomovia vedia cenu všetkého a hodnotu ničoho. Diverzifikácia - rozloženie, systém hamburger.

Finančné celosvetové trhy, Akcie, cenné papiere,dlhopisi, forex,futures, pozemok, prenájom, drahé kovy, umelecké predmety.

Renta – vlastné podnikanie, prenájom, MLM …

Starší manželia, deti škola : Splacanie toho všetkého + dlhy, úroky - viď predošlé -

Penzisti – ak dožije- dôchodok, splátky, dožitie, R.I.P.....................Každého to čaka, nikoho to neminie, všetci a všetko stárne, nič nieje večné, raz si hore inokedy dole, všetko je cyklické, volatilné...Time is money … Money is Time … Celý život sa učime … Good Luck … Create business ...

Ľudia by mali žiť pod svoje pomery : nemaly by zbytočne miňať za zbytočné veci. Zvážte si fakt nákupu luxusných vecí, či ich važne potrebujete, alebo nie. Chcem to ? Potrebujem to ?

Ľudia by mali premyšľať stretegicky v dlhodobom horizonte : neverí na talent, všetko chce svoj čas. Ľudia su netrpezlivý, chcú všetko hneď. Zázraky na počkanie. V posledných rokov sa doba neskutočne zrýchľuje, netrpezlivosť je silnejšia. Ľudia preceňujú to, čo sú schopný urobiť za rok. Vždycky zarobia menej, než si plánujú, ale podceňujú to, čo si môžu zarobiť za desať rokov. Premyšľajte z dlhodobého hľadiska. Pri svojich investiciách je v kľude, keď sa v prvých mesiacoch, rokov toľko nedarí. Ale verí svojmu úsudku a je schopný čakať kľudne i desať rokov.

Nesustrediť sa na to, čo robia ostatný : V ich businesse to večšinou funguje tak, že sa spoločnosti sledujú navzájom. Sledujú každý svoj krok a podľa toho jednajú. Sú priliž ovplivnený ostatnými, že strácajú svoj vlastný úsudok. Starajte sa o svoj business, budte lídrami a ostatný budú následovať Vás, než aby to bolo naopak.

Každý by si mal byť vedomí svojej silnej stránky : Veľa ľudí robý chybu, že sa nesustredí na svoje silné stránky, ale púšťajú sa do vecí o ktorých nič nevedia. Ich spoločnosti vždy vedeli čomu rozumia a čomu nie, sa toho držali. Nikdy neinvestovali do spoločnosti o ktorých si neboli istý. Bez ohľadu na to, ako lukratívny sa im ten business zdal. Pokiaľ sa nejednalo o niečo, v čom sa sami pohybovali a nemali dostatok informácií, hlavne skúsenosti, tak do toho nešli.

Šetriť si peniaze na budúce výdaje : Je dôležité zarobiť peniaze, ale aj udržiať si časť z nich. Business nemôže byť niky zdraví, pokiaľ majiteľ nedokáže každý mesiac ušetriť aspoň 10 % z príjmu. Vždy sa môžu objaviť nečakané výdaje a to je moment, kde sa veľa spoločnosti dostáva do problémov. Veľa ľudi hovorí, že sa mi to kecá , keď mám peniaze, stakým majetkom by sa mi šetrilo, investovalo trpezlivo, ale bez neho jeto tažké. Ak sa pozriem na ľudí s priemerným príjmom, alebo na firmy s priemerným ziskom, tak naozaj večšina znich chce všetko hneď. Ľudia si berú autá na splátky, kupujú - opravujú si domy, byty na hypotéky. Berú si ďalšie pôžičky na vybavenie domácnosti, či elektroniku. Mnoho ľudí z takzvanej strednej vrsty, si žije nad svoje pomery, stači sa pozrieť na zadľženosť domácnosti a koľko ľudí sa dostáva do problémov kôli splácaniu týchto úverov, pôžičiek, hypoték.

V tomto je ale ta POINTA ( myslenie ). Títo ľudia nikdý nebudú bohatý. Musíte premýšľať inak, ako ostatný. Je to najľahšia cesta na vrchol. Stačí robyť to, čo robia úspešný ľudia, premýšlať tak. Dosiahnete rovnaké výsledky. Uspech za sebou zanecháva stopu. - W. Buffet -

https://www.youtube.com/watch?v=IvveZr0D_9Y