Varenie a pečenie
Varenie:
Je to tepelná úprava pri ktorej na potravinu pôsobí horúca tekutina pri 100°C v uzavretej nádobe, surovina musí byť ponorená.
Spôsobí varenia :
1; v hrnci, vo varnom kotly
2; v pare
3; vo vodnom kúpeli
4; v tlakovej nádobe
5; v konvektomatoch ( v pare )
6; v mikrovlných rúrach
Technologické postupy varenia :
rozlišujeme ich podľa toho čo chceme varením získať.
1; surovinu vkladáme do studenej vody - získame kvalitný
2; vkladáme surovinu do horúcej vriacej vody – získame kvalitnú surovinu
tieto spôsobí uplatňujeme pri varení jatočných zvierat
variť môžeme potraviny aj rastlinného a živočíšneho druhu
Pečenie:
Pečenie je to tepelná úprava pri ktorej na potravinu pôsobí z časti horúci tuk a horúci vzduch v uzavretom priestore pri teplote od 150 – 250°C (v rúre) alebo horúci tuk na panvici.
Piecť môžeme :
na panvici, v rúre, na rošte, na ražni, v mikrovlnkách a v konvektomate.
Výhody pečenia :
neprepaľuje sa tuk pokrm je rovnomerne opečený, šetrí sa čas.