Choď na obsah Choď na menu

Znaky Koliky

21. 2. 2015

●Neštandartný postoj koňa (natiahnutý postoj, psí sed,  polihovanie koňa a obzeranie smerom ku slabine )

●Potenie koňa , začervenaná sliznica,  apatia,  nepokoj.

●Dehydratácia: tá nieje rozpoznateľná jediným pohľadom ale sú predovšetkým dve základné vyšetrenia: 

1,Uchopíme kožnú riasu v oblasti lopatky a po pustení riasy by sa u optimálne zavodneného koňa mala ihneď vyrovnať. Pokiaľ je kôň dehydrovaný, koža bude dlhšiu dobu skrčená. 

2,CRT -Je anglická skratka pre Capilary Refile Time. Jedná sa o metódu ktorá je založená na tlaku cudzieho predmetu na tkanive. Ideálne sa to spraví na slizniciach v hube, kde pritlačíme palec na sliznicu a následne tlak uvolníme. V mieste po palci zostane biely otlak (odkrvenie daného miesta ) U zavodneného koňa by mal otlak najneskôr do 3 sekund zmiznúť a tkanivo by sa malo opäť prekrviť. 

●Druhy kolík: 

1. ZMENA FUNKCIE ČRIEV 

Zríchlená alebo spomalená peristaltika -do tejto skupiny môžme zaradiť tzv.plynovú koliku, jednoduché zápchy poprípade koliku kŕčovú. Zvičajne majú tieto koliky ľahší priebeh a pri včasnom odhalení a liečení nemajú žiadne trvalé následky alebo obmedzenia. 

2.ZMENA POLOHY ČRIEV 

Črevá, prípadne nejaká ich časť sa premiestnila alebo otočila a došlo k zamedzeniu ich priechodnosti. Tento typ koliky je veľmi nebezpečný a pri neskoršom zahájení liečby môžu mať  fatálne následky. 

Kone mávajú väčšinou trvalé následky ako napríklad zrasty. 

3.ZÁPALY,NEDOKRVENIE,VREDY 

Do tejto kategórie obvykle zaraďujeme zápaly rôznych tipov (infekčné,bakteriálne),nedokrvenie čriev a tiež vredy, degeneratívne ochorenie. Liečba je dosť nákladná a náročná na čas a kôň môže podstúpiť aj niekoľko operácii, bohužiaľ výsledok u liečenia nemá vždy dobrý koniec.... 

● PRÍČINY KOLIKY 

●Spôsob krmenia, prechod na jarnú pastvu

●Dehydratácia 

●Stres,horúčka,či iné choroby 

●Žalúdočné vredy 

●Jedovaté látky 

●Prekrmenie 

●Zjedenie nestráviteľných predmetov.

 

Tepová frekvencia: je definovaná ako srdečná frekvencia či pulz. Kone majú veľmi citlivý kardiovaskulárny systém (krvný obeh ) a akékoľvek zmeny sú dôkazom,  že kôň prežíva niečo neštandartné. Tepová frekvencia sa u koní líši v závislosti na ich veku. Žriebätá po narodení majú inú tepovú frekvenciu než dospelé kone. Žriebätá majú v priebehu prvých dní po narodení tep 70 až 100 tepov za minútu, zatiaľ čo dospelý kôň má tepovú frekvenciu 28 až 40 tepov za minutu.   

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

kikúúúš - Super

2. 10. 2015 20:36

Sonii :D :D .. to som ja .. veď vieš kto

priam som si to čítala a fakt super je toot, musíme sem už konečne niečo nové dať a aj photoos.. (teším na to jazdenie :3 )

Sonka - Re: Super

7. 10. 2015 17:22

Musíme pridať ďalšie články
A aj ja sa teším na jazdenie:D

Ivana - Kolika

27. 5. 2015 19:14

Dobre vysvetlené

alena - --------:)

18. 3. 2015 21:48

Veľmi dobre napísané.
Moc sa mi tu páči,ale pridaj viac článkov;) inak je to úplne super: )