Spracovanie našeho hrozna
Spracovanie:
Prípravné práce pred zberom v lisovni a v pivnici - sudy a nádoby: vypláchnuť studenou vodou, po vysušení priemerne zasíriť
- stroje a lisy: kontrolujeme a chyby opravíme
- nádoby na oberanie hrozna: čistime vodou a osušíme
Oberačka hrozna - v októbri na základe zrelosti
Zber a triedenie hrozna - triedi sa podľa STN
- nazberane hrozno sa lisuje v ten istý deň; najvhodnejšie je teplé a suché počasie
Preberanie hrozna na spracovanie - kvalitatívne znaky - akostná trieda, stupeň zrelosti
- kvantitatívne znaky - množstvo
Váženie hrozna - brutto - všetko spolu aj s obalom
- netto - výhodnejšie a plynulé váženie
Mletie hrozna – pred lisovaním sa pomelie na mláto aby boli porušené bobule a ľahšie sa uvoľnila šťava
Odstopkovanie Hrozna - pri výrobe aromatických vín a u modrých odrôd lisov
Cedenie - pomleté mláto dávame do kadí a z nich do lisov