Choď na obsah Choď na menu
 


Choroby

 Choroby

 

So škrečkami nie je len zábava a radosť ale aj starosti. Medzi najväčšie starosti patrichoroby. Najčastejšie choroby sú nádcha, prechladnutie, vet tail(mokrý chvost). Tu sú nejake rady pre vás:

Wet tail (mokrý chvost)
Je to bakterialne ochorenie ktoré je väčšinou u odrastených mláďat. Pri tejto chorobe je veľmi vysoká úroveň úmrtnosti. Pri tomto ochorení by sa nemali podávať antibiotiká pretože práve oni zväčšujú rozsah choroby. Ale ak sa to zhorší treba škrečkovi podávať potravu s vysokým obsahom vlákniny a mal by mať dostatok vody. Ak to nepomôže odneste ho k zverolekárovi lebo môže ísť o salmonelózu ktorá môže byť prenosná na človeka.
 
HnačkaJe to podobné ako wet tail ale hnačka nie vačšinou smrtelná. Priznaky sú mokro okolo chvosta. V takomto prípade treba ísť za zverolekárom.
Úrazy
Sú veľmi zákerné. Musíte dávať pozor aby škrečok nespadol pretože vo vačšine pripadou to môže byť smrtelné. Škrečok to mô že aj prežit ale v tom prípade môže mať zlomeniny alobe vnútorne poranenia ale aj može byť úplne v poriadku. Nechcem vám dávať veľké nádeje že to prežije.
Zlomeniny končatín
Zlomenina sa môže prihodiť pri hraní a skúmaní škrečka. Zlomeninu není možné zafixovať a spoliehať sa na prirodzené zrastenie nieje požné lebo škrečok veľmi behá. Jediná možnosť je amputácia končatiny. Ale nebojte sa škrečok aj s amputovanou končatinou dokáže žiť ešte dlho plnohodnotne žiť. Ale zlomeniná sa dá predchádzať napríklad tak ak máte koleso s mriežkami tak ich preplette kartón alebo výkres.
 
Cukrovka
Príznaky sú častejšie močenie a zvýšenou spotrebou tekutiny. Bohužiaľ sa nedá liečiť ale dá sa ovplyvniť treba obmedziť prísun sacharidou.
Nádor
Nádory sa vyskytujú najmä vo vyšom veku zvieraťa. Môžu byť zhubné alebo nezhubné. Pri zhubných sa bohužiaľ nedá nič robiť. Našťastie nezhubné sa dajú operovať a škrečok potom može ďalej žiť.