Ako ucinkuju antioxidanty?
Ako ucinkuju antioxidanty?
Sú zlúčeniny, ktoré už v nízkej koncentrácií reagujú s voľnými radikálmi a menia ich na relatívne stále látky nezúčastňujúce sa na ďalších radikálových reakciách. V prípade nášho domčeka z karát to znamená fakt, že na scéne sa objavia samostatne existujúce balíčky kariet, ktoré ponúknu kartu zlým, načahujúcim sa rukám voľných radikálov a takisto radi doplnia prázdne miesta v domčeku z karát, ktoré už sám organizmus nezvládol doplniť. V skutočnom živote to predstavuje fakt, že tak tieto záchranné balíčky kariet pomáhajú chrániť pred vznikom ochorení, posilňujú imunitnú odpoveď organizmu a spomaľujú starnutie.
Nádherným príkladom vplyvu antioxidantov je aj jednoduchý „kuchynský" príklad. V tom možno porovnať oxidáciu (starnutie) k hnednutiu jablka potom ako ho prekrojíme. Pokiaľ jablko prekrojíte a necháte ho pár dní stáť len tak, začne pomaly hnednúť - za to môžu oxidačné procesy. Ak ale tento kúsok jablka pokvapkáte citrónovou šťavou, dužina ostane biela. Vitamín C, ktorý sa nachádza v citrónovej šťave pôsobí ako antioxidant a pôsobí proti deštruktívnym účinkom oxidácie.
Čítajte viac: http://le.blog.sme.sk/c/150039/Antioxidanty.html#ixzz2w3yviCfS