Choď na obsah Choď na menu
 


Z čoho pozostáva počítač?

 Pozostáva z :

Základnej počítačovej jednotky :

tower.jpg

 

Základná jednotka alebo zriedkavejšie ústredná jednotka je termín z informatiky, ktorý má viacero významov, pričom prvé tri sú identické s anglickým CPU (Central Processing Unit) :

  1. centrálny procesor
  2. celok centrálneho procesora a operačnej pamäte
  3. celok centrálneho procesora, matičnej dosky (niekedy bez operačnej pamäte) a hardvérových rozhraní
  4. nepresne: obsah skrinky počítača (systémová jednotka)
  5. v počítačovom systéme pozostávajúcom z viacerých počítačov: ten počítač aj s perifériou, ktorý ovláda ostatné počítače

Monitoru 

gw2450hm-1b.jpg

Monitor (iné názvy: počítačový monitor, počítačový displej, skrátene displej, nesprávne (počítačová) obrazovka) je displej slúžiaci na zobrazovanie textových a grafických informácií v oblasti počítačov, pôvodne najmä na zobrazovanie hlásení o stave systému a priebehu jeho činnosti (odtiaľ pochádza aj názov monitor).

Klávesnice 

klavesnica.jpeg

Klávesnica je základné vstupné zariadenie osobných počítačov.

Počítačová klávesnica je odvodená od klávesnice písacieho stroja. Je určená na vkladanie znakov a ovládanie počítača. Klávesnice majú bežne na jednotlivých klávesoch vytlačené alebo vyryté znaky alebo funkcie, ktoré reprezentujú. Vo väčšine prípadov stlačenie jednotlivej klávesy korešponduje s vypísaním jedného znaku. Na vytvorenie niektorých symbolov (resp. znakov) je potrebné stlačiť niekoľko kláves naraz, prípadne v určenom poradí. Niektoré klávesy nevypisujú žiadne znaky, namiesto toho ovplyvňujú beh počítača.

Klávesnice majú obvykle aj niekoľko indikačných LED, obvykle pre znázornenie stavu „uzamykateľných“ (angl. lock) kláves, t. j. tých, ktorých stlačením sa mení stav súvisiacej funkcie zo zapnutej na vypnutú a naopak. Táto funkcia sa vyvinula z uzamykateľnej klávesyshift na písacom stroji, ktorý prepína do stavu, keď sa trvalo píšu veľké písmená (angl. Caps-Lockcaps je skr. z capitals , t. j. veľké písmená).

 

Počítačovej myši

5-novych-mysi-genius1.jpg

Myš alebo počítačová myš je vstupné zariadenie počítačaperiféria počítača slúžiace na ovládanie polohy kurzora naobrazovke a vykonávanie operácií tlačením tlačidiel. Počítačová myš je spravidla malý predmet, ktorý sa vojde do dlane a je voľne položený na podložke. V dolnej časti myši je zariadenie, ktoré detekuje pohyb myši vzhľadom k vodorovnej podložke a následne tento pohyb prenáša na obrazovku počítača. Myš dostala svoje meno, pretože staršie modely s káblom vedúcim k počítaču pripomínali tohto hlodavca.

a niekedy : Reproduktory

01.jpg

 

Počítačové reproduktory (alebo tiež multimediálne reproduktory), sú počítačový hardvérvýstupná jednotka počítača, ktorá umožňuje reprodukovať signály z počítača vo forme zvuku (hudba, slovo, zvukové efekty a pod.)