Choď na obsah Choď na menu
 


VODA NA PRÍPRAVU NÁVNAD-krmiva

24. 3. 2008

 

VODA 

 

Každý z nás z vlastnej skusenosti určite vie, že neje voda ako voda.Nieje to obyčajná číra tekutina.Určitú úlohu tu zohrávajú faktory, ako je tvrdosť vody, hodnota pH ,ostmotický tlak, či elektrická vodivost .

Tvrdosť vody:

 závisí hlavne na rozpúštaní vápnika vo vode.I na chov niektorých druhov rýb potrebujeme nikedy  extrémne mäkkú vodu. Voda z vodovodu je tvrdá.

.Hodnota Ph vody:

najideálnejšia hodnota ph je 7 ciže pH=7.Ph=7 má napríklad daždová a destilovaná voda.Voda v tropoch ma pH=5-6,8.Takáto voda sa nazýva kyslá voda.

 

Alkalická voda sa nachádza napríklad vo vodách mierneho pásma ph=7,5-9.niektoré druhy rýb potrebujú trocha slanú vodu.

Všeubecne je vhodné do krmiva pridávat  soľ.Vdaka soli ryby lepšie prosperujú a soľ taktiež ničí niektoré druhy baktérií, alebo zabraňuje ich vzniku.

Je to jeden z faktorou, prečo  ryba vyhľadáva a zdržuje sa v mieste kde je slané prostredie.

 

Elektrická vodivosť vody závisí na množstve minerálnych látok rozpustených vo vode.

Hodnoty tvrdosti a elektrickéj vodivodti od seba závisia.to znamená, že čím tvrdšia je voda, tým väcšia bude aj vodivost vody.

Vodivost vody je ovplyvnená aj množstvom ionov, ich pohyblivostou a teplotou.

 

Tieto faktory majú rozhodujúci význam pre biologickú hodnotu vody .

 

I odchov rýb je  úspešný len vtedy, ked sa dosiahnutá hodnota čo najviac priblíži k hodnotám vôd, v ktorých ryby prirodzene žijú.

 

Pozn.: Podľa labor.vyšetrení sa z vody vyparí chlór za  2-3 dni

 

Při testovaní komerčných a profi krmiv sa zásadne používa voda len z lokality  na ktorej sa krmivo testuje. Podľa teploty vody /vzduchu a i hore uvedených faktorou sa pripravuje i kombinácia  a zloženie /z komponentov/,čas - dĺžka prípravy krmiva pred lovom pre konkrétnu lokalitu atď……..

autor admin:

príspevok je zverejnený i na MRKU CZ