Choď na obsah Choď na menu
 


kapri-pod-vodou.jpg

kapor na lovnom mieste

Chladné počasie naznamená koniec rybačky.

 

Zimný čas môže byť najťažšie obdobie v roku k lovu kapra. Príčina je, že chladnejšie podmienky spomalujú rybám metabolismus . Preto ryba nepotrebuje toľko potravy k prežiťí. Kapre majú tendenciu sa kŕmiť len krátky čas. Niekedy obdobie prijímania potravy je úplne rozdielne, svitanie a súmrak sú dobré v lete a na mnohých lokalitách. Rovnako ako v lete, každá voda má svoj vlastný čas, takže kŕmenie kapra je ťažké odhadnúť. Veľa ľudí si myslí, že v zime ryby sú vždy v najhlbšej oblasti vody. To jednoducho nie je pravda! Ryby majú tendenciu byť v takom mieste, kde sa cítia v bezpečí. Nezanedbávajte lovné miesta, ktoré navštevujete a prekrmujete v lete, kapor sa tam môže zdržovať, pretože si toto miesto pamatá jako miesto prirodzenej ponuky potravy v lokalite.

Starší kapre obmedzujú príjem potravy pri 4-6°C, mladší až pri teplotách blízkych 0°C.  

 

Návnady


Pri love kaprov, v zime je dobré použiť jako návnadu i nástrahu boilies. Nástrahy, ako sú arašidy, orechy ktoré obsahujú oleje majú tendenciu stratiť svoju účinnosť pravdepodobne v dôsledku straty viskozity oleja ktorý obsahujú (nízka teplota znížuje ich prchavosť v prostredí).Typ boilies by mal mať príjemnú chuť korenia. Voľba atraktorov a chuťí sú veľmi dôležité hlavne  v zime. Rybie oleje v krmive sú ukážkovým príkladom, v lete je to fantastický atraktor, ale ako teplota klesá, jeho účinok sa stráca. Väčšina korenistých chuťí je vyrobená z prírodných olejov, aromatických korenín a esterov, ktoré majú tendenciu byť odolné proti tuhnutiu. Pridanie práškového korenia do boilies mixu zvyšuje jeho účinnosť.


Pre úspešný zimný lov kapra je treba mať obdobie ustálených poveternostných podmienok. Aj keď tieto podmienky nie sú nevyhnutne „najlepšie ".

Nie je to tak, že čím nižšia zimná teplota, ale  náhla zmena, teploty je impulz pre kapra prestať prijímať potravu. Po niekoľkých dňoch, akonáhle sa podmienky stabilizujú, začne sa krmiť znovu. Ak sa podmienky zlepšia a k tomu sa pridá teplé južné prúdenie , potom pre lov nastanú Vaše „šťastné dni“.

Jednou zo zásad pre zimný lov kapra je výber miesta lovu  a hlavne sa neodporúča na  vnadenie použiť tvrdšie spracovanie krmiva.  

 

 

kap1.jpg

kap2.jpg