Choď na obsah Choď na menu
 


Typy hráčov

 

Typy hráčov

Hráčov možno rozdeliť do štyroch kategórií:

  • Brankár - je to hráč postavený v bráne, ktorý má vo vlastnom pokutovom území špecifické postavenie, pretože jediný tu môže chytať loptu do rúk. Jeho hlavnou úlohou je zabrániť gólu, teda aby sa lopta nedostala do brány.
  • Obrancovia-Vo futbale je obranca hráč, ktorý na ihrisku operuje za stredopoliarmi a je posledným článkom mužstva pred brankárom. Jeho hlavná funkcia je ochraňovať bránu a brániť protihráčov tak, aby sa nedostali k zakončeniu smerom na bránu.

    V zásade sa pohybujú v časti ihriska, kde sa nachádza bránka ich tímu. Vyšší obrancovia však často idú do útoku („hore“) pri priamych kopoch a rohových kopoch.

    Sú štyri typy obrancov:

    • Stredný obranca (ang. centre back) - ako vyplýva z ich označenia ich hlavnou funkciou zastaviť útočníkov súpera pred domácim brankárom a dostať loptu von z pokutového územia. Existujú dve hlavné stratégie riadenie stredných obrancov, a to zónová obrana a osobné bránenie. K ich prednostiam často patrí sila, dobrý a vysoký skok, hlavičkovanie, čítanie hry a schopnosť uchopiť loptu súpera.
    • Stranový obranca (ang. side back alebo aj full-back) - je hráč, ktorý hráva pri krajoch ihriska. Jeho hlavnou úlohou je zamedziť súperovým hráčom (hlavne krídlam) dostať loptu do pokutového územia a zabrániť centrom súpera. Na druhú stranu pri ofenzívnych výpadoch svojho mužstva podporuje svojich krídelných hráčov a ohrozuje súpera svojími centrami.
    • Krídelný obranca (ang. wing back) - máva ofenzívne úlohy. Spôsob hry s krídelnými obrancami je používaný najmä vo formácií 3-5-2. Jeho pozícia je vlastne prienikom medzi krídlom a stranovým obrancom. Krídelní obrancovia sú populárnym prvkom v tradičnej formácie Brazílie.
    • Stopér (ang. sweeper alebo aj libero) - je všestranný typ hráča, ktorého hlavnou úlohou je slúžiť ako posledná obranná hrádza. Libero býva technicky dobre vybavený hráč, ktorý je schopný rozohrávať a založiť útok. 
  • Záložníci
  • Útočníci-Futbalový útočník je hráč, ktorý hrá najbližšie k súperovej bránke. Útočník sa snaží prekonávať súperovu obranu, prekabátiť súperovho brankára a streliť gól. Jeden alebo dvaja útočníci sa často nazývajú súslovím útočný hrot alebo hrot útoku, pretože pri grafickom znázornení rozostavenia hráčov na futbalovomihrisku tvorí pomyselný hrot (špičku) celého rozostavenia.

    Futbalový útočník by mal byť tiež dobrý v hlavičkovom súboji, najmä kvôli zakončovaniu herných situácií a tzv. štandardných situácií v okolí bránky ako sú voľné kopyrohové kopy a pod.

    Väčšina dobrých útočníkov sa zúčastňuje v obrannej činnosti mužstva najmä pri štandardných situáciách súperovho družstva vykonávaných v okolí vlastnej bránky.