Choď na obsah Choď na menu
 


Používanie počítačov v základných školách

prevziat.jpg

V súčasnosti je priam nutnosť aby mala každá škola počítače a to nielen z hľadiska potreby, ale aj určitej prestíže. Školy sú čiastočne posudzované aj podľa vybavenosti počítačmi. Viac by však malo význam, ak by sa posudzovali podľa ich využívania počítačov, čo je vo väčšine škôl veľmi slabé.

Dôvody sú veľmi jednoduché. Na prvom mieste je nedostatočná príprava a skúsenosti v práci s počítačom u učiteľov. Taktiež, počítače zatiaľ nie sú natoľko používané vo vyučovacom procese, iba sa začínajú používať. Preto učitelia experimentujú, snažia sa nájsť najvhodnejší software a určiť, kde a ako zaradia výuku počítačom do učebného plánu, zároveň sa starajúc aj o technické problémy práce s počítačom, keďže máloktorá základná škola má aspoň trochu kvalifikovaného človeka ktorý sa stará o počítačovú miestnosť. V mnohých prípadoch je vybavenie školy dosť staré a často nie kompatibilné. Navyše učitelia taktiež nemajú čas sa o počítače starať, keď musia vyplňovať rôzne formuláre pre ministerstvo školstva a iné inštitúcie.

 

Efektívne využívanie počítačov v školách nie je iba na písanie prác, robenie tabuliek a kreslenie grafov. Rodičia a učitelia, ktorí sú proti používaniu počítačov v školách pre mladšie deti vidia počítače iba ako prostriedky pre kopírovanie učiva a jeho skrášľovanie. Lenže počítače majú väčší potenciál.

Môžu byť použité na pomoc vďaka:

·         širokému priestoru hľadania informácií

·         dostupnosti presných informácií v reálnom čase

·         množstvu informácií, ktoré sa dajú získať

·         učia rozoznávať dôležité informácie od nepodstatných

·         učia transformovať údaje na vedomosti

 pocitac-internet-skola.jpg

http://edi.fmph.uniba.sk/~winczer/SocialneAspekty/BiesPocitaceVSkolach.html