Choď na obsah Choď na menu

POTRAVA

9. 6. 2013

Potrava a kŕmenie

 

Strava korytnačiek by mala byť podľa možností čo najviac pestrá. , Cez leto podávame korytnačkám čerstvú listovú zeleninu. Podávame im potravu, v ktorej prevažuje rastlinná zložka: púpava aj s kvetom,púpavec, žerucha, skorocel, agátový kvet, rozličné trávy, šalát, špenát, kapusta, kel, karfiol, kaleráb, reďkovka (i listy), horčica, cvikla, mrkva, petržlen aj s vňaťou, cukrová repa, uhorky, paradajky, brokolica, rajčiaky, tekvica, jablká, hrušky, čerešne, višne, slivky, jahody, maliny, marhule, broskyne, hrozno, melón, na plátky nakrájané šupky z melónu, ríbezle, egreše, huby, banán, mladé kukurične šúľky na ktorých si brúsia zobáky. Lupene šalátu namočíme a "pocukrujeme" rozdivenými škrupinami, a z času na čas môžeme namočiť žemľu do vody, alebo do koncentrovaného mlieka, čiže voda + mlieko. V zime kŕmime korytnačky kompótmi, ovocím, tiež podľa toho, čo dostaneme...

Z minerálnych látok je najdôležitejší vápnik: t.j. rozdrvená sépiová kosť, vajcové škrupiny (dávkovanie závisí od veľkosti a hmotnosti korytnačky). Zvyčajne sa potrava iba trocha posype týmto práškom z rozdrvenej škrupiny.

Treba vyskúšať všetky druhy ovocia - zeleniny, aby sa korytnačke dostávalo čo najpestrejšie množstvo vitamínov. Dôležité je tiež podávať korytnačke aj tuhšiu stravu, ako napr. hlúbik z kapusty, jablko na plátky nakrájanú mrkvu a pod, aby sa korytnačke rovnomerne obrusoval zobák. To je veľmi dôležité, pretože pri veľmi mäkkej strave môže korytnačke začať prerastať horná čeľusť cez spodnú a to nieje dobré. Ak sa tento problém vyskytne, kontaktujte veterinára. Z času na čas pridávame malé množstvo vitamínov do potravy podľa dávkovania - potrebná konzultácia so skúseným chovateľom.

Zvyšky potravy každý deň vyhadzujeme, aby sa nehromadila špina v teráriu..

V teráriách nesmie chýbať ani plytká nádoba s vodou. Voda nesmie by príliš studená a musí sa denne vymieňať!

Ak zbadáte, ako vaša korytnačka žerie piesok, nič sa nebojte, ten totiž pomáha korytnačkám pri trávení...