Choď na obsah Choď na menu
 


San Francisco (USA)

 San Francisco sa nachádza v USA, je súčasťou oblasti San Francisco Bay Area. So svojimi takmer 800 000 obyvateľmi je 4. najväčšie a najľudnatejšie mesto v štáte Kalifornia a 14. najľudnatejšie mesto v Spojených štátoch. Radí sa medzi najhustejšie obývané mestá v USA. San Francisco je taktiež veľmi vyhľadávané turistami vďaka veľkému množstvu zaujímavostí a pamiatok.

Golden Gateská úžina v San Franciscom zálive poskytla miesto pre vybudovanie mesta s rovnakým názvom, ktoré dnes spolu s ďalšími mestami na pobreží zálivu (predovšetkým s San Jose a Okland) tvorí 6 miliónovú aglomeráciu. Na konci 19. Storočia tu boli vybudované 4 univerzity. San Francisco je významnou dopravnou križovatkou, s mestami Berkeley a Oakland ho spájajú mosty, ale taktiež podzemná dráha Bart. Taktiež sa tu nachádza letisko. San Francisco je zároveň aj hlavnou námornou centrálou severnej Kalifornie.

San Francisco leží na západnom pobreží Spojených štátov a je z troch strán obklopené vodou. Zo západu mesto obklopuje Tichý oceán a San Franciscou zátokou. Súčasťou mesta je i niekoľko ostrovov (AlcatrazTreasure Island a iné). K mestu patrí i neobývané Farallonské ostrovy v Tichom Oceáne vzdialené od mesta 43 km. Hlavná časť mesta sa rozprestiera na ploche zhruba 121 km². Pre San Francisco je typický nerovný terén s veľkým množstvom viac než päťdesiatich kopcov. Podľa kopcov na ktorých mesto leží je pomenovaných i niekoľko mestských štvrtí, napríklad: Pacific Heights, Russian Hill, Potrero Hill alebo Telegraph Hill.

Vďaka svojej polohe je San Francisco významnou dopravnou križovatkou.

 

 

 

images.jpg