Choď na obsah Choď na menu
 


Londýn-Anglicko

Hlavné mesto Veľkej Británie a Anglicka, najväčšie v západnej Európe. Leží na rieke Temži v juhovýchodnom Anglicku. Oficiálne tu žije 7,5 milióna ľudí, skutočnému počtu zodpovedá asi  14 miliónov, čo je počet obyvateľov celej aglomerácie. Londýn je kozmopolitným mixom tretieho a prvého sveta. Mesto rovnako ohromujúce ako odpudzujúce. Extrémy ako anglická kráľovná a Pete Doherty, Tate Modern a Olympijské hry v 2012  sa priťahujú a držia mesto pokope. Po teroristických incidentoch v Londýne a Glasgowe platí vysoký stupeň bezpečnostnej ochrany. Odporúča sa kontrolovať  miestne médiá a rátať s meškaním leteckých spojov. 

Doprava
Notorická prehustenosť londýnskych ulíc spôsobuje, že sa z riadenia auta alebo cyklistiky stáva extrémny šport. Oplatí sa jazdiť autobusom, trajektom po rieke Temži, alebo elegantným čiernym taxíkom. Môžete ísť aj metrom, určite nastane nejaká porucha, ale vo väčšine prípadov je to najrýchlejší spôsob dopravy.
Londýnsky
journeyplanner pomáha pri plánovaní ciest verejnou dopravou. Navrhuje spojenia, ako sa dostať z A do B. Londýnska doprava je lacnejšia s čipovou kartou Oyster. Dá sa kúpiť na staniciach metra, Kartou sa dá platiť, alebo dopĺňať kredit jej priložením na žlté disky, ktoré sa nachádzajú na  autobusoch, alebo na pred vstupom alebo výstupom zo staníc metra.   
Inou možnosťou lacnejšieho cestovania je Travelcard. Ide o ístok platiaci v metre, v autobusoch, električkách a na niektorých vlakových tratiach. Dajú sa predplatiť karty platné pre jednotlivé mestské obvody, platné počas dopravnej špičky, alebo trojdňové, týždenné, mesačné alebo ročné.
Metrom Londýnske metro The Tube je najväčšou podzemnou sieťou metra na svete. Počas dopravnej špičky (7:30 – 9:30,  17:30 - 19:00) býva neskutočne preplnené. Má dvanásť tratí, na mape je každá označená vlastnou farbou. Počas víkendu je doprava kvôli častým poruchám obmedzená. Informácie o obmedzeniach sú dostupné na stránkach londýnskeho dopravného systému
www.tfl.gov.uk/ . Metro je rozdelené na niekoľko zón (Centrálny Londýn je zónou č. 1). Ceny cestovného závisia od nástupnej zóny a počtu precestovaných zón. Jedna jazda metrom bez využitia čipových kariet stojí okolo 4 libier (

GBP

)

Autobusom Tradičné červené, dvojposchodové autobusy boli väčšinou nahradené novšími. Po meste premáva okolo 700 liniek, sú rozmiestnené paralelne s linkami metra. Pri kratších úsekoch sú rýchlejšie ako metro, tiež lacnejšie. 
Taxíkom Londýn má dva typy taxíkov: slávne čierne, a tzv. „minicabs.“ Jedine čierne taxíky majú licenciu zastavovať na ulici, „minicabs“ je potrebné telefonicky objednať. Ak je taxík voľný, svieti žlté svetlo 'TAXI', platí sa za vzdialenosť a strávené minúty, najmenej 2.20 GBP. V niektorých častiach mesta, špeciálne v noci, čierne taxíky nejazdia. Odporúča sa telefonicky si objednať  minicab.

Ubytovanie
Ceny sú vysoké, hotely sa prerábajú, módou sa stávajú hotely 'budget boutique.' Ponuka je obrovská, vybrať si dokáže naozaj každý. Medzinárodné prostredie ponúka Notting Hill alebo Brixton. Georgiánske domy, súkromné parky nájdete v Chelsea alebo v južnom Kensingtone.  
Intelektuáli by si mali vybrať Kensington, Bloomsbury  alebo Fitzroviu. Londýn robotníckej triedy s tradičným cockney prízvukom je niekde pri East Ende. Londýn má stovky ubytovacích možností, od luxusných hotelov, cez apartmány, historické penzióny Bed & breakfast po hostely. Ceny hotelov v centre mesta sa pohybujú od 50 GBP za noc.
Bývanie mimo centra je lacnejšie, rastú však náklady na dopravu. Medzi príjemné a bezpečné štvrte Londýna patria Bloomsbury a Kensington. Dobré hotely je možné nájsť okolo Paddington Station pri Hyde parku; menšie B&B (Bed % Breakfast) hotely sú vo Westminsteri, na druhej strane Victoria Station. Ubytovanie všetkých kategórií podľa jednotlivých štvrtí nájdete na
http://www.londonhotels.com/ .    
Medzinárodná sieť hostelov Hostelling International má v strede Londýna štyri hostely, najnovší je v St. Pancras, ďalšie v St. Pauls, v Holland Park a na Oxford Street. Väčšinou sú obsadené počas víkendov. Odporúča sa on-line rezervácia aspoň v dvojtýždňovom predstihu. V lete sa dá ubytovať aj vo vysokoškolských internátoch za ceny nižšie ako hotelové. 

Jedlo
Kvalita jedál v Londýne sa posúva k lepšiemu, problémom je dostať kvalitné jedlo za dostupnú cenu. Odporúča sa vyhnúť „pascám na turistov“ a vyskúšať obľúbené miesta domácich.
Turistické pasce - miesta, kde sú jedlá predražené a zarába sa na neznalosti turistov sú  blízko najväčších atrakcií ako Piccadilly Circus, Leicester Square, okolo Britského múzea  a  Westminsterského paláca. Podľa Londýnčanov najhoršie jedlá nájdete pod značkou "Steak House." 
Fastfoodov je mesto plné. Obľúbené sú sendviče. Miest kde sa dajú kúpiť je dosť. Medzi kvalitné ale drahšie patria Eat a Pret a Manger. Veľmi dobré bývajú aj talianske obchody, dajú sa spoznať podľa dlhých radov v obedňajších hodinách. Nájdete tu aj austrálsku sieť Subway, stánky s kebabom, veľké aj malé siete supermarketov. Na predmestiach sú ceny omnoho nižšie.       
Reštaurácie
Ak hľadáte jedlá iných ako anglických kuchýň, nájdete ich v určitých štvrtiach. Brick Lane je známa pre kari, lepšia kvalita a nižšie ceny sú v Tootingu. Dobré indické a vegetariánske reštaurácie sú na Drummond Street. Čínska štvrť je okolo Soho, vietnamská na Kingsland Road. Brixton je dobrý pre africké a karibské reštaurácie. Arabské a blízkovýchodné sú okolo Edgware Road. Sprievodca londýnskymi reštauráciami.           
Prepitné
Býva rozdielne, niekde je zahrnuté v cene obsluhy. Ak nie je poplatok zahrnutý v konečnej cene je pravidlom nechať drobné pre obsluhu.  Výška sprepitného sa pohybuje okolo 10 až 15%.  

Zábava
Bary, nočné kluby
Londýn je samozrejme drahší ako ostatné časti Británie, pinta piva v priemernom pube stojí okolo 3 GBP. Ceny alkoholu klesajú smerom od centra, neplatí to pre západný Londýn, kde sú ceny podobné. Luxusné bary a puby sú oveľa drahšie, niektoré sieťové puby ako Wetherspoons a Scream sú pomerne lacné, cenovo dostupné sú niektoré puby siete Sam Smith's.
Pravidlo o „turistických pasciach“  platí pre „tradičné anglické puby.“ Oplatí sa vyhnúť hlavne pubom okolo najväčších atrakcií.  Viac informácií o puboch a baroch.
Nočné kluby sú samostatnou londýnskou atrakciou, uspokoja aj najnáročnejších. Shoreditch/Farringdon/Hoxton je územie drum& basu, trance a housu. Nájdete tu dva superkluby Fabric (asi najlepší v Londýne) a Turnmills. Hrajú tu najlepší dídžeji a je tu vždy plno. West End (Leicester Square, Piccadilly, Mayfair) je domovom exkluzívnych a drahých klubov. Hrajú tu hlavne R&B, Hip Hop a Funky alebo House. Medzi najznámejšie patria China White, Funky Buddha, Mahiki, Cafe De Paris, Number One Leicester Square a Paper. Často sem chodia celebrity, nápoje sú neskutočne drahé a viacero klubov púšťa len hostí na zozname. Štvrť rocku, metalu a nezávislej hudby je Camden. Medzi nájznámejšie  patria Electric Ballroom, Underworld a svetoznámy Koko.

Nákupy
Londýn je jedna z najväčších svetových metropolí, dá sa tu kúpiť čokoľvek. S veľkými zľavami tu nerátajte, ceny sú vysoké, s určitým obmedzením sa výhodne nakúpiť dá. Londýnsky West End má niekoľko svetoznámych obchodných centier. Hlavnou londýnskou nákupnou ulicou je Oxford Street. Svetoznáme luxusné značky ako D&G, Versace, Cartier, Louis Vuitton & Jimmy Choo majú obchody na rohu Oxford a Bond Street. Camden Town je známe pre alternatívne značky oblečenia pre mladých a teenagerov. Soho – alternatívna hudba a oblečenie. Covent Garden – módne značky, podivné obchodíky a drahé oblečenie dizajnérov svetových mien. Neal Street je raj topánok, je tu aj Londýnske múzeum dopravy, s najlepším obchodom so suvenírmi v meste. Slávny Harrods je v  Knightsbridge. V Chelsea, na King's Road sú obchody s módou, detským tovarom. Najväčší sedemposchodový obchod s hračkami Hamleys je na Regent Street, elektronika na Tottenham Court Road, knihy a starožitnosti na Charing Cross Road.  Medzi najslávnejšie londýnske trhy patria Portobello, Brick Lane, Greenwich a Borough. Spitalfields trh oblečenia začínajúcich dizajnérov, hudby a iných trendy vecí. Na Leicester Square v stánkoch  "TKTS", dostať  lacné lístky na slávne londýnske muzikály.

Slávnosti, udalosti
Londýnsky nový rok začína ohromným ohňostrojom a pouličnou party na Trafalgar Square, pokračuje pochodom New Year's Day Parade. Deň pred popolcovou stredou sa v Covent Garden konajú preteky v prevracaní palaciniek, počas behu.
Začiatkom mája sa konajú o niečo serióznejšie preteky - Londýnsky maratón. V strede mája sa Londýn zafarbí do iných ako jarných farieb, koná sa finále FA Cupu (anglického pohára vo futbale). Jún sa začína sprievodom na počesť narodenín anglickej kráľovnej. O dva týždne nasleduje Wimbledon. V júni sa koná aj najväčší európsky sprievod gayov a lesbičiek London Pride.  Ulice West Endu v septembri zapĺňa Notting Hill Carnival. V septembri počas víkendu Open House otvára dvere okolo päťsto inak nedostupných budov, na južnom brehu Temže sa koná Thames Festival.  Ohňostroje rozžiaria oblohu počas Noci Guya Fawkesa (5. november), nasleduje sprievod Lord Mayor's s plťami, hudbou a ohňostrojom. V decembri zasvieti Trafalgar Square svetlom Vianočného stromčeka.    

Musíte vidieť
Tradičnými londýnskymi atrakciami sú Westminsterský palác (jeho súčasťou je Big Ben a Parlament) – sídlo britského Parlamentu, pamiatka UNESCO, od roku 1066 miesto korunovácie anglických panovníkov.
Buckinghamský palác – oficiálne sídlo kráľovnej, najslávnejší kráľovský palác v Londýne, pre turistov otvorený len v lete.
Londýnsky Tower – 900 rokov stará, pôvodná kráľovská pevnosť na Temži, sú tu uskladnené korunovačné klenoty, chránené gardou Beefeaters a UNESCOm.
Tower Bridge – londýnska ikona postavená v 19. storočí, vo vežiach možno vidieť miestnosti s pôvodným zdvíhacím mechanizmom.
St. Paul's Cathedral – najväčšia stavba Sira Christophera Wrena, postavená po veľkom londýnskom požiari v roku 1666, pre dobrú akustiku je stavba prezývaná „šepkajúca galéria.“
Temple – oáza kľudu v ruchu veľkomesta, bývalý súd rádu templárskych rytierov, miestny románsky kostol je jednou z najstarších stavieb Londýna.
London Eye – kolosálne, 135 metrov vysoké, najväčšie vyhliadkové koleso na svete, jedna z najvyšších londýnskych stavieb. Otočenie kolesa trvá 30 minút, a každá z kapsúl vezme 25 pasažierov. Výhľad okolo 40 km do mesta.
http://www.londoneye.com/ 
Britské múzeum – čo začalo v 18. storočí ako kabinet kuriozít, a skončilo ako jedno z najväčších a najpopulárnejším múzeí. Medzi najznámejšie exponáty patrí najväčšia mimoegyptská múmia Rosetta Stone, a sochárske priečelia chrámu Parthenon z Aténskej Akropoly. 
www.thebritishmuseum.ac.uk
cintorín Highgate – nič nemá lepšiu viktoriánsko-gotickú atmosféru. Katakomby v egyptskom štýle, anjeli s odrezanými časťami tiel potešia aj najtemnejšieho fanúšika Joy Division.
www.highgate-cemetery.org
Národná galéria – jedna z najväčších a na zbierky najbohatších galérií. Obrazy sú zoradené podľa období, gotika je v krídle Sainsbury; renesancia v západnom krídle; Rubens, Rembrandt a Murillo v severnom, Gainsborough, Constable, Turner, Hogarth a impresionisti vo východnom krídle.
www.nationalgallery.org.uk
Old Operating Theatre Museum – staré divadlo, kde sa v 19.stor. konali operácie, operovalo sa bez antiseptík, a anestetík. Sprievodnou akciou je výstava starších chirurgických nástrojov, niekedy sa tu konajú aj demonštrácie stredovekej medicíny. Vo vedľajších priestoroch je výstava stredovekých liečiv prevažujú rastliny, dajú sa nájsť aj ľudské orgány.   
http://www.thegarret.org.uk
Kráľovské observatórium – dá sa tu postaviť jednou nohou na východnú a druhou na západnú pologuľu, miesto preťaté nultým poludníkom, v noci je vyznačený laserom.
www.nmm.ac.uk
Tate Modern – špeciálne prestavaná budova elektrárne, najúspešnejšia galéria moderného umenia na svete. 
http://www.tate.org.uk
Victoria & Albert Museum – obrovské múzeum dekoratívneho umenia, vzniklo v roku  1851. Obsahuje okolo 4 milióny exponátov, ktoré sú vystavené. Oplatí sa pozrieť do plánu výstavy a hľadať len vybrané veci.
www.vam.ac.uk
Whitechapel Art Gallery – jedna z najzaujímavejších galérií súčasného umenia v Londýne, okrem výstav sa tu konajú aj zaujímavé debaty o filme a hudbe.
http://www.whitechapel.org

Pass
London Pass – je predplateným lístkom do viacerých múzeí. Platí od jedného po šesť dní. Cena pre dospelého na jeden deň sa pohybuje okolo 35 GPB, pri šesťdňovej platnosti sa cena zvyšuje na 74 GBP.  Predplatiť sa dá aj dopravný kredit (Travelcard), čo uľahčuje cestovanie po meste. Pass je kombinovaný s množstvom zliav v reštauráciách, obchodoch a v hoteloch. Výhodou je, že jeho držitelia majú prednosť (nemusia stáť v rade) pri jednotlivých pamiatkach na zozname.
www.londonpass.com/

 

 

 

555867.jpg

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Ponúka medzi konkrétnym pret

ramirez,3. 8. 2016 11:39

Predstavujem vám pána Ramirez Som obzvlášť
Francúzsky. Žijúci vo Francúzsku som prišiel o tejto správe zdieľať
moji úverových obchodov.

Som certifikovaný veriteľa a pracujem v tomto odbore pre mnohých
dlho. Začal som v tejto rady čiastkovom sektoru
finančné rámce

Tento obchod mi umožňuje kedykoľvek pomôcť ľuďom
v núdzi a dobré môjho kapitálu.

Aj poskytovať pôžičky na každú osobu, hľadajú financovania.
To je úver medzi najmä s veľmi jednoduchých podmienok a
Špecifické pre to nejaký

Budú prijaté opatrenia k hladkému priebehu konania.
My úroková sadzba po dobu trvania úveru je 3% a
mesačná splátka je

Ak kedykoľvek máte záujem, kontaktujte ma e-mailom: ramirezlyonne@gmail.com