Choď na obsah Choď na menu

POPIS STAVBY

Stavba tejto lode začala ako plne účelová stavba na záchranu iných lodí,ale časom som plán zmenil.Dorobil som radlicu ovladanú servom,neskor dvoma a takto sa loď postupne menila,až do dnešného stavu.Kabínka už bola vyfrézovaná a stačilo ju len polepiť a osadiť. Ďalší nápad prišiel od kolegu modelára,že by mohla byť osvetlená a ozvučená. Zvuk generuje modul JAGATU a osvetlenie zabezpečia LED diody (predok biele+reflektor,zad červené a na kabínke je majáčik modré svietiace+modré blikajúce)Pri poslednej prerábke lodi som vymenil plato s elektronikou,dovážil olovom (800g),vyrobil rozvodnú dosku osvetlenia,nalepil reproduktor č.2 (je pod kabínkou). Na zadnom kryte je rezonančná fólia,dovod (slabo počuť reproduktor č.1,moc to nepomohlo),vyrobil som podopretie náhonov.

1.2.2015 som stavbu ukončil,maximálna spokojnoisť, Oto ďakujem za JAGATU.

 

POPIS MODULU JAGATU     článok som prevzal z RG65.SK

                 

JAGATU 238

 procesorom riadený spínač, PWM regulátor a generátor zvuku motora k RC súprave.

 Pripája sa na kanálové výstupy RC prijímača. Je schopný spracovať signál až z dvoch kanálov súčasne. Výstupom je spínanie zariadení s odberom prúdu až 2 A (kanál A), resp. až 4 A (kanál B) v troch režimoch: prepínač, spínač, reverzný spínač. Kanál B ďalej umožňuje voľbu režimu PWM regulácie jednosmerného motora (jednosmernú) alebo voľbu jedného zo štyroch generátorov zvuku motora: benzínový, naftový 1, naftový 2, parný. Vstup pre kanál B je zdvojený, čo umožňuje bezproblémové pripojenie regulátora motora     s BEC.

 Profesionálny plošný spoj s rozmermi len 30 x 40 mm je osadený SMD technológiou. Súčiastky sú len na jednej strane, druhá slúži na prichytenie.

Kanál A má dva samostatné výstupné spínače A1 a A2, ktoré sú riadené signálom z vysielača z neutrálnej polohy na jednu a druhú krajnú polohu. Každý spínač môže byť nastavený nezávisle na jeden z troch režimov.

Kanál B má jeden výstupný spínač B, ktorý môže byť riadený signálom z neutrálnej polohy na obe krajné polohy (ako pri obojsmernom regulátore) alebo z jednej krajnej polohy na druhú krajnú polohu (ako pri jednosmernom regulátore). Spôsob sa nastavuje automaticky po zapnutí.

Tri signálne LED sú trvale pripojené na výstupy spínačov A1, A2, B a indikujú stav spínača: spínač vypnutý - zhasnutá LED, spínač zapnutý - LED svieti.

Štvrtá LED, označená "power", signalizuje pripojenie zariadenia na napätie.

Všetky tri výstupy sú chránené proti indukovanému napätiu Shottkyho diódou pri spínaní induktívnej záťaže (motor, relé).

Režim každého spínača sa volí stlačením a pridržaním tlačítka SET. Vstup do voľby je signalizovaný tromi LED na výstupe spínačov. Ukončenie voľby je automatické, po uplynutí času, signalizované je zábleskom všetkých troch LED.

Spínané zariadenia sa pripájajú trojpinovým servo-konektorom, ktorým je súčasne vedené napájacie napätie a výstup spínača. Spínač spína na mínus pol napájania.

Zdroj pre prípojné zariadenia sa zapája na konektor BAT. Kvôli bezpečnosti sa doporučuje použiť tiež trojpinový konektor.

 

 

JAGATU AMP

špeciálny integrovaný nf zosilňovač určený na pripojenie k zariadeniu JAGATU 238 v režime generátora zvuku motora.

Výhodou je veľký rozsah napájacieho napätia:  3 až 12 V, maximálny výstupný výkon až 4 W (s chladením), impedancia pripojeného reproduktora min. 8 Ω.

Zariadenie sa pripája priamo a jednoducho trojžilovým servo-káblom so servo-konektormi na výstup OUT B.  Pripojenie je signalizované LED. Bez signálu LED svieti, so signálom zhasína.

Hlasitosť reprodukcie sa nastavuje mechanickým nastavením regulátora s označením "volume".

Profesionálny plošný spoj s rozmermi len 30 x 40 mm je osadený súčiastkami len na jednej strane, druhá slúži na prichytenie.

Pri používaní zariadenia spolu s JAGATU 238 je napätie BAT maximálne 12 V, resp. 3S LiXX alebo 12V Pb!

 

 

Schéma pripojenia:

 

 

 

 

 

Kontakt: jagatu(bod)rcc(zav)gmail(bod)com