Choď na obsah Choď na menu
 


Viza

21. 3. 2013

 Čo je to vízum?

Vízum vydáva veľvyslanectvo alebo konzulát USA. Vízum oprávňuje držiteľa cestovať do USA a následne požiadať o vstup do USA. Imigračný úradník pri pasovej kontrole po prílete má právomoc povoliť držiteľovi víz vstup do USA a určiť jeho dĺžku pobytu, alebo vstup nepovoliť.

Kto potrebuje vízum?

Každý, kto nie je oprávnený vstúpiť na územie USA v rámci bezvízového styku (Visa Waiver Program - VWP), alebo nie je oslobodený od vízovej povinnosti.

Cestovanie v rámci bezvízového styku Visa Waiver Program (VWP)

Cestujúci do USA za účelom turistiky alebo pracovnej cesty (B-1/B-2 víza) kratšej ako 90 dní je oprávnený cestovať v rámci bezvízového programu - Visa Waiver Program. Cestujúci do USA bez víz sú povinní mať biometrický pas SR vydaný po 15.1.2008 a schválenú cestovnú autorizáciu ESTA (Electronic System for Travel Authorization) pred vstupom na palubu lode alebo lietadla smerujúceho do USA.Podrobnejšie informácie

Aké typy víz existujú?

  • Neprisťahovalecké víza
  • Neprisťahovalecké víza (NIV) sú určené pre medzinárodných cestujúcich do USA za účelom krátkodobého pobytu ako sú turistika, štúdium, služobná cesta, lekárske vyšetrenie alebo krátkodobá práca.

  • Prisťahovalecké víza
  • Prisťahovalecké vízum je povinné pre každého, kto plánuje vstúpiť do USA za účelom trvalého-dlhodobého pobytu, bez ohľadu na to, či plánuje v USA pracovať alebo nie.

    Podanie žiadosti: Iba po vytvorení časenky.

Často kladené otázky:

Odporúčame kontaktovať oddelenie neprisťahovaleckých víz e-mailom naconsulbratislava@state.gov a oddelenie prisťahovaleckých víz tiež e-mailom na bratislavaiv@state.gov. Snažíme sa odpovedať obratom, prípadne v čo najkratšom možnom čase.

Telefonické otázky:

Od 14:00 do 16:00 utorky a štvrtky, okrem slovenských a amerických štátnych sviatkov.

Kontaktné informácie:

Poštová adresa: U.S. Embassy, P.O.Box 309, 814 99 Bratislava, Slovakia 
E-mail: consulbratislava@state.gov, pre IV žiadosti:bratislavaiv@state.gov 
Tel: +421 2 5443 0861 
Fax: +421 2 5441 8861

Poloha: Vízové oddelenie sa nachádza na Hviezdoslavovom námestí č.4, Bratislava. Je to priľahlá budova k hlavnej budove Veľvyslanectva USA, medzi Veľvyslanectvom Českej republiky a hotelom Carlton.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.