Choď na obsah Choď na menu
 


KRONIKY NARNIE

 

Čarodejníkov synovec

 Dvaja kamaráti Digory a Polly sa počas hry dostanú do izby Digoryho mrzutého strýka. Je to zbabelý čarodejník a ľsťou dostane Polly do neznámej krajiny pomocou čarovného prsteňa. Digory je nútený ísť za ňou a vrátiť ju späť. Ocitne na v zvláštnom lese plnom malých jazierok, ktoré sú bránami do rôznych svetov. Skôr ako sa obaja vrátia rozhodnú sa preskúmať svet v jednom jazierku. Dostanú sa do mŕtvej krajiny Šarn, kde Digory nechtiac oživí zlú kráľovnú Jádis. Tá zahubila všetkých vo svojej krajine a prinúti deti vziať ju do Londýna. Tam chce získať svet pod dvoju vládu, no jej kúzla sú na Zemi bezcenné. Keď sa ju deti pokúsia vrátiť späť nešťastnou náhodou sa ocitnú v ničotnej krajine spolu s drožkárom a jeho koňom, Jádis a strýkom Andrewom. Nechtiac sa stanú svedkami vzniku nádhernej krajiny menom Narnia a stretnú sa s jej stvoriteľom levom Aslanom.

 

carodejnikov-synovec.jpg

 

 

Dobrodružstvá lode Ranný pútnik

 Peter a Susan sú už na návrat do Narnie pristarí, a tak sa cez magický obraz dostávajú iba Edmund a Lucy. Nechtiac so sebou priberú aj veľmi nepríjemného bratanca Eustacea, ktorý sa však pobytom v Narnii zmení na nepoznanie. Podobne ako predtým Edmundovi, aj jemu hrozí smrteľné nebezpečenstvo...

dobrodruzstva-lode-ranny-putnik.jpg

 

Kôň a jeho chlapec

 V Kalormene veľkej orientálnej ríši susediacej aj s Narniou,žije mladý najdúch Šasta.Vychováva ho nevlastný otec,rybár Aršíš, a keď sa ho rozhodne predať za otroka jednému z vládnucej vrstvy tarkánov,Šasta sa rozhodne ujsť.Šťastnou náhodou má rovnaké úmysly aj tarkánov kôň s nevysloviteľným erdžaním namiesto mena, ktorého chlapec nazve Brejo.Spolu vyrazia na sever do Narnie a Arkierova.Při úteku před skupinou rozzúrených levov sa stretnú s takkánskou dievčinou Aravis,ktorá mieri do Narnie preto, lebo ju chce otec nasilu vydať za starého odporného vezíra.Oba kone , na ktorých sa deti vezú , sú hovoriace kone z Narnie,ktoré v maldosti uniesli Kalormenčania do otroctva.

kon-a-jeho-chlapec.jpg

 

Lev, šatník a čarodejnica

 Štyria súrodenci, dvaja bratia a dve sestry, odchádzajú z Londýna zmietaného druhou svetovou vojnou na vidiek. Pri hre v starom sídle sa najmladšia Lucy dostane do miestnosti so starou skriňou s kožuchmi. Schová sa dnu a objaví prechod do čarovnej krajiny Narnie. Stretne tam fauna Tumnusa s ktorým sa spriatelí. Keď sa vráti súrodenci jej nebudú veriť, pretože čarovná skriňa bude zrazu obyčajnou. Mladší bral Edmund sa však nepozorovane dostane do Narnie, kde sa stretne s Bielou čarodejnicou a tá ho pod zámienkou prinúti prisľúbiť, že do Narnie privedie aj svojich troch súrodencov. čarodejnica ich chce zabiť, aby sa nevyplnila dávna veštba, ktorá predpovedá koniec jej moci v krajine večného mrazu a zimy. Súrodenci sa spolu dostanú do Narnie, kde sa stretávajú z hovoriacimi zvieratami a snažia sa utiecť pred Bielou čarodejnicou. Stretávajú aj nádherného leva Aslana.

lev--satnik-a-carodejnica.jpg

 

Posledný boj

 V Narnii tentoraz panuje kráľ Tirián, prapredok Riliána a posledný z Kaspiánovho rodu. Jeho vlasť napadne horda Kalormenčanov z juhu, vďaka pomoci prešibaného opičiaka, ktorý presvedčil dôveryhodného somára, aby sa obliekol do levej kože a predstieral, že je Aslan. Keďže sa už po dlhé roky v Narnii neukázal, zvieratá ani trpaslíci nevedia, čo robiť a komu veriť, ale i tak poslúchnu aj tie najhoršie rozkazy. Na pomoc kráľovi prichádzajú Eustace s Jill. S hŕstkou oddaných sa pokúsia zabrániť zničeniu všetkého, čo je im drahé v krásnej a tajuplnej zemi. Začne sa posledná bitka medzi dobrom a zlom, civilizáciou a barbarstvom, ktorá navždy rozhodne o osude slávnej krajiny Narnie.

posledny-boj.jpg

 

Princ Kaspián

 Štvorica detí zo šatníka sa opäť dostáva do Narnie,tentoraz celkom nečakane a proti svojej vôli. Svoje bývalé kráľovstvo nachádzajú zničené, hrad v troskách, krajinu spustnutú, zmenenú na nepoznanie. V Narnii sa ocitli o stovky, možno aj tisíce rokov neskôr.

V krajine vládne zlý kráľ Miraz z rodu Telmarčanov, ktorí porazili narnijských ľudí aj hovoriace zvieratá, takmer celkom ich vyhubili a pobrežie nechali zarásť hustým lesom, lebo sa báli návratu leva Aslana. Miraz nie je právoplatným kráľom ani podľa telmarských zákonov. Vládne namiesto mladučkého princa Kaspiána. Keď sa Mirazovi narodí syn, rozhodne sa Kaspiána zavraždiť, aby trón získal jeho rod. Kaspiánovi príde na pomoc štvorica dávnych kráľov - Peter, Edmund, Susan a Lucy.

princ-kaspian.jpg

 

Strieborná stolička

 V ďalšom, v poradí šiestom príbehu, sa do Narnie dostáva teraz už polepšený Eustace Scrubb (ktorý sa v predošlom diely plavil na palube Ranného pútnika spolu s Kaspianom, Luckou a Edmundom) s kamarátkou Jill Polovou, ktorá je v Narnii prvý raz. Jill v škole nie je veľmi obľúbená.Do Narnie sa dostane, keď uteká pred deťmi, ktoré ju s tichým súhlasom učitelského zboru šikanujú.

Jill spolu s Eustacom musia spoločne nájsť a zachrániť začarovaného Riliána, syna starého kráľa Kaspiána Desiateho, ktorý by mu rád pred smrťou odovzdal trón, no zlá mágia podsvetia mu v tom bráni.
Rilian sa stratil, keď pátral po vrahovi svojej matky.

strieborna-stolicka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky KRONIKY NARNIE