Choď na obsah Choď na menu

Morča

 Prečo je práve morča ideálny domáci maznáčik?

Morčatá sú veľmi milé prítulné a láskavé tvory. Celý život sú síce bojazlivé (pudy po predkoch) ale dokážu si na vás zvyknúť a tráviť s vami voľný čas. Je ideálne chovať dve morčatá (alebo viac), pretože jedno morča je samo smutné. (Ja chovám len jedno morča, pretože len jedno môžem. Ale je lepšie chovať ich viac). Morčatá sú taktiež spoločenské. Radi s vami komunikujú hlasným pískaním.

 

Mýty o morčatách

1. morča smrdí- morčatá nesmrdia! žiadne zviera samo o sebe nesmrdí. Treba len venovať viac času úprave a čisteniu jeho obydlia a morča smrdieť nebude. Ak morčaťu pravidelne nebudete meniť podstielku, môže sa stať že bude mať v srsti kúsky výkalov a ocikanú srsť, ktorá sa zachlpatí a možno ju bude treba ostrihať. Morčaťu treba meniť podstielku minimálne každých 4-5 dní, všetko závisí od veľkosti klietky (akvária).

2. Morča píska- je pravda že morča píska, ale nepíska kvôli všetkému. Morča píska, keď má pocit že je samé a chce byť s vami, keď je hladné, keď volá ostatné morčatá (mláďatá) alebo keď si chce pobehať po izbe. Niekedy si píska len tak z dlhej chvíľky, ale nikdy to nie je nepríjemné. Dá sa na to zvyknúť a v podstate to nie je žiaden hluk. Keď si morča uvedomí, že si jeho pískanie nikto nevšíma samo prestane. Lepšie je mu ale dať nejakú dobrôtku, alebo ho pustiť do izby. Morča nebude pískať a bude spokojné.

3. Morčatá nesmú jesť mokrú trávu- morčatám mokrá tráva nijako neprekáža, pokiaľ sa podáva hneď. Nesmie dlho stáť v igelitovom sáčku alebo taške - mohla by sa zapariť. Mokrá tráva má aj tú výhodu, že dážď z nej zmyl prach a nečistoty. Ak sa vám to aj tak nezdá, rozložte mokrú trávu na nejakú plochu (oddeľte rastliny od seba) a nechajte usušiť.

 

Odkiaľ pochádza morča?

Morčatá pochádzajú z Južnej Ameriky, kde pôvodne žili. Odvtedy už prešli mnohými zmenami, šľachtením, až z morčiat divých vznikli morčatá domáce. Morčatá sú prirodzene bojazlivé a nervózne tvory. Majú v pudoch, že sa boja veľkých vecí prichádzajúcich "zhora" (divé vtáky, predátori...) takže bojazlivé správanie pri vyberaní z klietky je normálne.

 

Aké plemená môžem spolu krížiť a čo sa mi narodí?

hladkosrsté + dlhosrsté = hladkosrsté, dlhosrsté alebo morča so stredne dlhou srsťou

osrstené + bezsrstým = osrstené, málokedy bezsrsté

hladkosrsté + rozeta = hladkosrsté alebo rozeta

hladkosrsté + crested = hladkosrsté alebo crested

rex + hladkosrsté = hladkosrsté (rex gén), málokedy rex

US teddy + hladkosrsté = hladkosrsté (teddy gén), málokedy US teddy

rex + teddy = hladkosrsté, rex, teddy

šeltia + coronet = šeltia alebo coronet

merino + texel = merino alebo texel

šeltia + texel = merino alebo texel

coronet + merino = coronet alebo merino

šeltia + merino = šeltia, coronet, texel, merino

skinny + skinny = skinny

baldvin + skinny = neodporúča sa! osrstené morča

 

Aká podstielka je vhodná a nevhodná pre morča?

Vhodná- hobliny, podstielka pre mačky, zoskartovaný papier, vreckovky, uteráky...

Nevhodná-  Piliny, piesok, seno

piliny: sú veľmi prašné, môžu sa morčaťu dostať do oka

piesok: veľmi jemný, môže sa dostať do očí alebo do srsti

seno: môže tvoriť časť podstielky ale nie celú, pretože nesaje, môže sa zapariť a splesnivieť a je nevhodné aby ho morča potom jedlo.

 

 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.