Najdrahšie reštaurácie sveta
Sushi z Manhattanu
Bohatí Japonci vraj neváhajú doma zaplatiť za dvanásť kúskov sushi v prepočte aj cez deväťsto dolárov. V Spojených štátoch ich však lahodná pochúťka vyjde o niečo menej. V najdrahšej americkej reštaurácii Masa totiž menu začína „len“ na tristopäťdesiatich dolároch. Masa je situovaná v centre Manhattanu a nesie meno jej majiteľa – Masu Takayamu, ktorý na spokojnosť zákazníkov dohliada spoza baru. Za necelých 500 dolárov dostanete sushi z najkvalitnejších rýb, privezených práve z Japonska. Večera pre dvoch tu stojí minimálne osemsto dolárov, no reštaurácia z dvadsiatimišiestimi miestami má stále plno.
Zvládnete aj dvanásť chodov?
V chicagskej reštaurácii Alinea určite. Za 135 dolárov si vychutnáte dvanásť chodov, pozostávajúcich z mini jedál. Ak zaplatíte o šesťdesiat dolárov viac, prinesú vám dvojnásobný počet delikates. Medzi nimi nechýbajú lúpané hroznové bobuľky s arašidovým maslom a tenučkou brioškou alebo kačka na mangu v jemnom jogurte. To všetko vám pripraví jeden z najoceňovanejších šéfkuchárov Grant Achatz. Alinea je sice otvorená len dva roky, no už za tento čas si stihla vybudovať pravidelnú a bohatú klientelu.
Gurmánsky poklad v hoteli
Časy, keď sa turisti vracali z Británie znechutení tamojšou stravou, sú dávno preč. Kto totiž nenavštívil Gordon Ramsay v najluxusnejšom hoteli Claridge, akoby ani nepatril do londýnskej high society. Slávna britská reštaurácia je pomenovaná po jej majiteľovi a zakladateľovi Gordonovi Ramsayovi, ktorý patrí do top ten najschopnejších kuchárov. Ak sa chcete posadiť za jeden z trinástich stolov reštaurácie, musíte sa objednať aspoň dva mesiace vopred. Trpezliví gurmáni sa dočkajú takých kulinárskych zážitkov ako je žeruchová polievka s kačacím vajíčkom a zemiakovým šalátom či maracujový crème brûlée s čokoládovým sorbetom a pistáciovou oblátkou. K večeri si môžete objednať červené víno Château Léoville-Barton, ročník 1988 za 165 libier.
Francúzska romantika za tisíce
To, čo majú Briti v Gordonovi Ramsayovi, nachádzajú Francúzi vo svojom rodákovi menom Alain Ducasse. Slávny šéfkuchár a majiteľ reštaurácie v štýlovom hoteli Plaza Athénée je svojím umením známy po celom svete a tomu zodpovedajú aj ceny. Za menu o piatich chodoch zaplatíte 320 eur, rybička kambala veľká po bretónsky na víne si vyžiada sto eur. Tí, čo si potrpia na absolútny luxus, radi zaplatia za iránsky kaviár aj 150 eur. Milovníci vína poznajú cenu Romanée Conti, ročník 1990 a tak ich cena 14 000 eur za fľašu ani veľmi neprekvapí.
Steak s horčicou za deväť tisíc
Jednou z najdrahších reštaurácií sveta je prvý japonský steak house Aragawa. Za kúsok hovädziny, servírovaný s horčicou a korením, zaplatíte od 370 dolárov. Najluxusnejšia reštaurácia v Tokiu totiž objednáva steaky výlučne z jednej jedinej farmy. Ak sa chcete dozvedieť viac, máte smolu - na jej webstránku sa nepreklikáte - Aragawa si prísne stráži nielen tajomstvá steakov, ale aj samotné priestory. Ani milión na konte ešte nie je zárukou, že si v nej kvalitný steak vychutnáte. Klientov si majiteľ reštaurácie vyberá aj podľa národností – pre Západniarov je teda Aragawa naprosté tabu. Večera v nej je však tou najvyššou spoločenskou métou, akú môžete v ázijskom kulinárstve dosiahnuť.