Predjedlá
Mušle na víne
- 500 g mušle slávky
- 1 ks cibuľa
- 3 strúčiky cesnak
- 350 ml víno biele suché
- 150 ml voda
- 1 ks bouquet garmi
- 200 g maslo
- 100 ml smotana na varenie
- 2 PL šťava citrónová
- citrónová kôra
- soľ
- čierne korenie
Postup : Mušle dobre prepláchnite a vyberte riasy, ak nejaké ostali. Mušle, ktoré sú už otvorené, vyhoďte!Na polovici pripraveného masla osmažte na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak do biela. Pridajte víno (ja používam veltlín alebo mueller thurgau), vodu, citrónovú šťavu, nastrúhanú citrónovú kôru a bouquet garni (zmes petržlenovej vňate, koriandru a bobkového listu), môžete pridať aj zelerovú vňať. Osoľte a okoreňte. Nechajte variť cca. 5 minút.Pridajte umyté mušle a nechajte dusiť ďalších 5 minút.Na záver pridajte zvyšné maslo a smotanu. Krátko povarte. Vyberte bouquet garni a všetky mušle, ktoré sa neotvorili.
Servírujte do hlbokých tanierov a podávajte s opečenou bylinkovou alebo cesnakovou bagetou.
Luxusný hubový Wellington
- 275 g lístkové cesto
- 4 ks veľké alebo portobella šampiňóny
- 2 strúčiky cesnak
- 300 g čerstvá alebo špenát rukola
- soľ morská
- mleté čierne korenie
- 4 PL olivový olej
- 100 g syr s modrou plesňou
- na potretie vajce
- balzamico
- 200 g (nemusí byť) bravčová panenka
Postup:
Pripravíme si potrebné suroviny.Rúru si predhrejeme na 200stC.Zo šampiňónov odstránime nožičky a na polovici oleja huby opekáme 3-4 minúty z každej strany.Opečené huby necháme okapať.Na panvicu po opečení húb dolejeme olej,pridáme nadrobno posekaný cesnak a umytú osušenú rukolu alebo špenát.I keď je málo známe tepelné spracovanie rukoly,ja ju mám takto veľmi rada a často ju takto spracovávam.Aj polievka z rukoly je veľmi dobrá.Opekáme len chvíľku 2-3 minúty do zvädnutia.Osolíme,okoreníme a dáme na cedník okapať.Dve porcie som robila vegetariánske,ale pre mäsožravcov,ako je môj manžel,som opiekla aj bravčovú panenku.Pokrájala som ju na kolieska hrubé 3cm,okorenené čerstvo mletým čiernym korením.Stačí opekať po 2 minúty z každej strany,potom osolíme a zatiaľ zabalíme do alobalu.Z lístkového cesta,najlepšie je kúpiť už vyvyľkané,vykrojíme štyri kruhy s priemerom 5cm a štyri s priemerom 10cm.Štyri menšie kruhy položíme na plech s paierom na pečenie alebo s fóliou a do stredu dáme kôpky udusenej rukoly(špenátu),ktoré nemôžu byť väčšie ako klobúčiky húb.Na rukolu dáme plátok syra.Potom pre mäsožravcov dáme pripravenú panenku a šampiňón(portobello).Pre vegetariánov samozrejme panenku vynecháme.Hlavičky húb opäť preložíme kúskom syra a okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.Nakoniec opatrne zakryjeme väčšími kruhmi cesta.Okraje pritlačíme ozdobne vidličkou a potrieme vajíčkom.Pečieme 30-40minút pri 220stC do zlatista.Pred podávaním necháme chvíľu odpočinúť.Pridáme ešte rukolu,ktorú po umytí a osušení mierne osolíme,okoreníme a postriekame balzamikom a olivovým olejom.