Choď na obsah Choď na menu
 


Hlavné mestá

7. 2. 2022

 

 

Cieľ hodiny: Vytvoriť tabuľku v programe Excel, ktorá bude znázorňovať pomer počtu obyvateľov hl. mesta k počtu obyvateľov krajiny.

 

1. Stiahnuť si základ tabuľky tu .

2. Vypísať si do stĺpcov B a D ľubovoľných 10 krajín (s výnimkou Slovenska a Albánska) na európskom kontinente a ich hlavné mestá. 

3. Vypísať do stĺpca C počet obyvateľov daných krajín v miliónoch zaokrúhlených na 2 desatinné miesta. Príklad: Slovensko má 5 441 899 obyv., v tabuľke by to bolo 5,44.

4. Vypísať do stĺpca E počet obyvateľov daných hlavných miest v miliónoch zaokrúhlených na 2 desatinné miesta. Príklad: Bratislava má (oficiálne) 429 564 obyv., v tabuľke by to bolo 0,43.

5. V stĺpci F zadať vzorec, ktorý vypočíta, koľko percent obyvateľov krajiny tvoria obyvatelia hlavného mesta.  V prípade Slovenska je to 7,90. Toto číslo musí byť zaokrúhlené na 2 desatinné miesta.

6. V stĺpci G zadať vzorec, ktorý vypočíta údaj, každý koľkáty obyvateľ krajiny žije v hlavnom meste. Toto číslo bude celé, čiže zaokrúhlené na 0 desatinných miest. V prípade Slovenska je napr. každý 13. obyvateľ Bratislavčan. Výpočet sa urobí tak, že počet obyvateľov krajiny sa vydelí počtom obyvateľov hl. mesta.

7. Vypracovanú tabuľku uložiť pod menom: PRIEZVISKO_HLAVNE_MESTA a poslať na adresu peter.skoviera@ursula.sk.

 

Ukážka rozrobenej práce:

hlavne-mesta.jpg
 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.