Choď na obsah Choď na menu
 


Ošetrovanie

14. 10. 2012

Prečesávanie Dlhosrstých mačiek: Bežné jednoduché prečesávanie je úžasnou príležitosťou na nadväzovanie puta medzi vami a vašou mačkou. Pravidelné prečesávanie udržiava mačky čistými a môžete pri ňom zistiť aj prvé príznaky ochorení. Staršie mačky s hustou srsťou vyžadujú od svojich vlastníkov dokonca ešte viac starostlivosti o srsť.Všetky mačky s jemnou srsťou typu perzských mačiek sú náročné na starostlivosť.Majú dlhé jemné chlpy,ktoré sa ľahko zlepia do chuchvalcov. To vyžaduje denné prečesávanie srsti celého tela.

Strihanie pazúrikov: Mačky žijúce vonku potrebujú ostré pazúriky ako súčasť svojej prirodzenej obrany a ako oporu pri šplhaní. Ak chováte mačku len doma, musíte pazúriky pravidelne pristrihovať.Hoci je strihanie pazúrikov bezbolestné, nebýva pre mačky príjemné.Preto začnite mačku na ich strihanie pripravovať skoro.Vždy používajte špeciálne klieštiky.Pazúriky strihajte odpočinutej mačke a potom ju odmeňte hrou a maškrtami.

Čistenie zubov:Najčastejšie navštevujú chovatelia mačiek veterinára kvôli ochoreniam zubov a ďasien.najúčinnejší spôsob, ako zabrániť ochoreniu papuľky, je čistenie zubov.Začnite len s náznakom čistenia a postupne privykajte mačku na čistenie zubov niekoľkokrát za týždeň. Dobré správanie mačky vždy odmeňte.

Čistenie uší:Ušné roztoče sú zvyčajne príčinou tmavého mazu v ušiach.Nadbytok normálneho, ale olejovitého a dráždivého mazu odstráňte vatovým tampónom.Nikdy nedávajte tampón do ucha,pretože tým zasuniete mas hlbšie do zvukovodu.

Pomôcky na čistenie:Riedky hrebeň, ostrá kefa,kefka na zuby,klieštiky na pazúriky.