Klasické zemiakové pirohy, šúľance ...
Uvarené zemiaky popučime, pridáme vajičko, soľ a trošku mlieka. Zasypeme mukou a vypracujeme vláčne cesto. Z toho si odkrojime kusok a ušuľame na tenko. Nasekáme šuľky, a hádžeme do vriacej vody. Dobrá rada: Prvé si našúľame na utierku, nerozvaria sa.
Hotové scedíme,raz prepláchneme vodou aby nevychladli, posypeme opraženou strúhankou na sucho, osolíme ,posypeme cukrom, dobre polejeme roztopeným maslom.
Vynikajuce s mliečkom:-) Detičky to milujú!
Z tohoto cesta môžeme spraviť klasické pirohy, viď fotopostup, ktoré plníme lekvárom, alebo na slano, bryndzou, tvarohom...... podľa chuti :-) Slané môžeme posypať na chrumkavo upečenou slaninou, cibuľkou...
Ako cestovina do polievky
Takže, kto pozná, po východniarsky sa to volá sciranka. Je to tuhé cesto,ako na pirohy len poriadne na tvrdo zamiesené.
Sciranka v polievočke ...mňam