Recepty
Cesnaková pečená zelenina |
|||||
|
|||||
|
|||||
Ako na to:
Očistíme zemiaky a paštrnák a nakrájame ich na štvrťky. Mrkvy očistíme a nakrájame na polovičky. Zemiaky varíme v osolenej vode 12 minút. Posledné 3-4 minúty k nim pridáme paštrnák a mrkvu. Zlejeme a premiešame ich v hrnci. Do zapekacej misy alebo pekáča dáme olej, zeleninu, cesnak a rozmarín. Osolíme a okoreníme. Dáme do rúry na 200°C/plyn6 na 45-50 minút. Vynikajúca príloha k mäsu. |
|||||
Brusnicová omáčka |
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Ako na to:
Zavárané ovocie rozmixujeme, precedíme, prípadne prelisujeme cez plátno, aby sme odstránili semienka (nie je to nevyhnutné). Z masla a múky pripravíme bledú zápražku, rozriedime s vodou, pridáme podľa potreby mlieko. Na koniec vmiešame smotanu, krátko povaríme (stále miešame). Veľmi vhodná k varenej hydine so zemiakovým pyré.
|
Domáca majonéza |
|||
|
|||
|
|||
Ako na to:
Do mixéra rozklepeme jedno vajce, pridáme cukor, soľ a horčicu. Počas mixovania veľmi pomaly pridávame olej a miešame, až zmes zhustne. |
|||
Domáca knedľa |
|||
|
|||
|
|||
Ako na to:
Z cesta si vytvarujeme 3 až 4 knedle na pomúčenej doske a necháme prikryté utierkou 20 minút. Vykysnuté knedle dáme variť do vriacej osolenej vody a varíme asi 20 minút. Uvarené vytiahneme a hned poprepichujeme špajglou a potrieme olejom z oboch strán. |