Trojitá torta z čokoládovej peny
Ingrediencie: 250 g čokoládových sušienok, např. čokoládové venčeky
1 lyžica hladkej múky
125 g masla, rozpusteného + na vymastenie formy
kakao holandského typu
NÁPLŇ
100 g tmavej čokolády, na kúsky
125 ml 40% smotany
PENA
200 g tmavej čokolády
1 lyžička vanilkového extraktu
600 ml 40% smotany
Postup:
Tortovú formu o priemere 22 cm vymažte maslom a jej dno vyložte pečiacim papierom. Čokoládové venčeky rozdrvte rukami do misy a zmiešajte ich s múkou, potom prilejte maslo a všetko dobre premiešajte. Vlhkú zmes natlačte na dno připravenej formy a dejte aspoň na pol hodinu do ladničky.
Čokoládu nalámajte do menšieho hrnca, zalejte smotanou a na strednom plameni zahrievajte. Za stáleho miešania nechajte čokoládu celkom rozpustiť a potom ju nalejte na sušenkový základ vo forme. Dajte na pol hodiny do chladničky.
Na čokoládovú penu nalámajte čokoládu do hrnca, pridajte vanilkový extrakt a polovicu smotany a na strednom plameni zahrievajte. Za stálého miešania nechajte čokoládu dohladka rozpustiť. Odstavíme z ohňa a zhruba štvrť hodiny nechajte zchladnúť. Zvyšnú smotanu ušľahajte dotuha a potom k nej postupne prilievajte tekutú čokoládu. Zmes potom nalejte na základ dezertu ve forme. Dajte cez noc do chladničky. Pred podáváním posypte tortu kakaom holandskeho typu.
Pokiaľ posledná vrstva cez noc úplne neztuhne, môžete dať tortu hodinu pred podáváním do mrazáku