Choď na obsah Choď na menu
 


Leica IIIa

16. 3. 2012

 

Fotoaparát Leica IIIa je klasický kompaktný prístroj na 35mm film so zabudovaným diaľkomerom a hľadáčikom. Model IIIa sa vyrábal v rokoch 1935-1940, a preto je vhodný na reenaktovanie nemeckého vojenského spravodajcu Wehrmachtu, Luftwaffe a Waffen SS (okrem toho je aj doložený na dobových fotografiách). Neskôr sa zaviedli o niečo dokonalejšie modely (Leica IIIb v roku 1938, Leica IIIc a IIId v roku 1940, model Leica IIIf sa začal vyrábať až po vojne).

 

tumblr_kzzivlyuzr1qa2pmfo1_500.jpg

Podľa výrobného čísla 268985 na mojom fotoaparáte som dospel k záveru, že bol vyrobený roku 1938. Tento prístroj je vybavený synchronizáciou na blesk s príslušným konektorom umiestnenom neštandartne na zadnej strane, čo je pomerne vzácne. Objektív Leitz-Elmar F4/5, 13,5 cm s výrobným číslom 197159 uzrel svetlo sveta roku 1934, objektív Leitz-Elmar F/4, 9 cm s výrobným číslom 295802 vyrobili roku 1936, objektív Leitz-Elmar F/3.5, 3,5 cm s výrobným číslom 297611 bol taktiež vyrobený roku 1936 a objektív Leitz-Summar F/2, 5 cm s výrobným číslom 380967 roku 1937.

Teraz si stručne predstavíme možné konfigurácie pre fotenie v teréne:

 

Leica IIIa so širokouhlým objektívom Leitz-Elmar F/3.5, 3,5 cm

 

002_resize.jpg

Objektív Leitz-Elmar F/3,5, 3,5 cm je širokouhlý objektív s univerzálnymi vlastnosťami s veľmi pekným vykreslením hĺbky ostrosti, čo fotografiám dáva neobyčajne realistický vzhľad. Ako už jeho označenie napovedá, má pomerne veľký uhlový záber (asi 64 stupňov), takže je veľmi vhodný na fotenie architektúry. Výhodou tejto konfigurácie je to, že je takmer vždy hneď po ruke, stačí otvoriť púzdro fotoaparátu, snať krytku objektívu a môže sa fotiť. Takisto je možné veľmi rýchlo fotoaparát "upratať", založí sa krytka, zavrie sa púzdro a fotoaparát je chránený pred možnými nečistotami, či nepriazňou počasia.

 

Leica IIIa s objektívom Leitz-Summar F/2, 5 cm, s externým univerzálnym hľadáčikom Leitz Vidom a so slnečnou clonou Leitz Soomp určenou len pre objektív Leitz-Summar

  

img_9196_resize.jpg

Objektív Leitz-Summar F/2, 5 cm je veľmi rýchly univerzálny objektív, ktorý dáva fotografiám výborné rozlíšenie aj pri najmenšom zaclonení a výsledný obraz je nielen ostrý, ale aj plastický. Jeho zvláštnosťou je to, že je zaťahovateľný, takže pred použitím je nutné ho najprv vytiahnuť. Pri tomto objektíve je teoreticky tiež možné fotiť za použitia hľadáčika vstavaného do fotoaparátu, ale z praktických dôvodov je lepšie používať externý hľadáčik Leitz Vidom (nastaviteľný na 35/50/73/90/105/135 mm objektívy), ktorý je vzdialenejší od tela aparátu a tým pádom sa v jeho zornom poli neobjavuje objektív, resp. jeho dopredu vyčnievajúca slnečná clona. Táto kombinácia je o niečo menej praktická, pretože pred samotným fotením je potrebné otvoriť puzdro, odokryť objektív, vytiahnuť objektív do pracovnej polohy a nasadiť a nastaviť externý hľadáčik. To isté platí v opačnom poradí, pokiaľ chceme fotoaparát ukryť pred prachom, či nepriazňou počasia. Celý proces ešte komplikuje slnečná clona Leitz Soomp, ktorú treba nasadiť osve, a keď je nasadená, nie je možné krytkou zakryť objektív (pri moderných fotoaparátoch je to už možné, takže na týchto maličkostiach je vidno, ako vývoj postupuje dopredu).

 

Leica IIIa s objektívom Leitz-Elmar F/4, 9 cm, s externým univerzálnym hľadáčikom Leitz Vidom a s univerzálnou slnečnou clonou Leitz Fikus

 

img_2380_resize.jpg

Objektív Leitz-Elmar F/4, 9 cm býva v literatúre označovaný ako "malý", alebo "ľahký" teleobjektív. Podobne ako nasledovný objektív Leitz-Elmar F/4.5, 13,5 cm je určený na fotografovanie vzdialenejších objektov, ale takisto sa výborne hodí aj na portrétnu fotografiu. Jeho použitie si vyžaduje nasadenie externého hľadáčika, napríklad Leitz Vidom, Leitz Viooh, alebo iné modely. Pri fotení v teréne je vhodné využiť aj slnečnú clonu, v tomto prípade univerzálnu slnečnú clonu Leitz Fikus. Jej meniteľnú dĺžku je potrebné nastaviť na ohniskovú vzdialenosť objektívu, čiže 9 cm.

 

Leica IIIa s objektívom Leitz-Elmar F/4.5, 13,5 cm, s externým univerzálnym hľadáčikom Leitz Vidom a s univerzálnou slnečnou clonou Leitz Fikus

 

008_resize.jpg 

Objektív Leitz-Elmar F/4.5, 13,5 cm je jeden z prvých tzv. teleobjektívov, tj, objektívov určených na fotografovanie vzdialenejších objektov. Takisto je vhodný na fotografovanie portrétov, pokiaľ má fotograf v úmysle, aby tvár a plecia fotografovanej osoby vyplnili celý záber. Práca s ním je v podstate zhodná ako s predošlým objektívom, avšak predtým je ešte potrebné nastaviť externý hľadáčik na potrebnú ohniskovú vzdialenosť a upraviť jeho paralaxu. Nastaviť je potrebné aj slnečnú clonu Leitz Fikus, pretože je použiteľná pre objektívy s rôznymi ohniskovými vzdialenosťami, (v tomto prípade nás zaujíma ryska s označením 13,5 cm). Táto kombinácia je najnáročnejšia na manipuláciu, pretože fotoaparát nie je možné s týmto objektívom ukryť do koženého puzdra. Takisto vzhľadom k faktu, že sa fotia vzdialené objekty, je pri používaní tohto objektívu veľmi potrebné pevné držanie fotoaparátu a jemná obsluha spúšte, inak budú výsledkom roztrasené zábery.

 

Leica IIIa s objektívom Leitz-Elmar F/4.5, 13,5 cm, s externým univerzálnym hľadáčikom Leitz Viooh, umiestnená na statíve

 

img_9589_resize.jpg

Spomenul som vyššie, že teleobjektív Leitz-Elmar (poprípade aj iné teleobjektívy ako Leitz-Hektor) sú vhodné pre portrétne fotografovanie. Najlepšie sa k tomuto účelu hodí predošlá konfigurácia skombinovaná so statívom. Pre jemnejšiu manipuláciu so spúšťou je buď vhodná drátená spúšť Leitz Finot, alebo na fotografii zobrazená mechanická samospúšť Leitz Apdoo, ktoré zaručia, že výsledné fotografie nebudú roztrasené.