NAV
Výživa človeka
Je súhrn biologických procesov ktorými organizmus príma a užíva látky s vonkajšieho prostredia potrebné pre všetky dôležité funkcie. Zo širšieho hľadiska ide o interdisciplinárny vedný odbor ktorý zahŕňa aj výrobu s výrobou rastlinných a živočíšnych produktov, potravinárske spracovanie, obchodné aktivity. Významnou zložkou výživy sú synteticky vyrobené potraviny a výživy. Človek preferuje výživu ktorej je sám konzument. Cieľom vedy o výžive je príjem takých potravín a živín ktoré podporujú duševné i fyzické zdravie človeka, pracovnú aktivitu a dlhovekosť. S medicínskeho hľadiska je výživa nie len zaobstarávanie rastlinných a živočíšnych produktov ich kuchynská príprava a konzumácia ale digescia a absorcia živín. Ich látková premena, ulivizácia a exercia nepotrebných látok Ide o materiálny základ o existenciu človeka, pre jeho vývin a rast, pre obnovu tkanív a orgánov. Výživa ktorá sa zaoberá fyziologickými potrebami človeka je fyziologická metóda a tá ktorá lieči je liečebná. V súčasnosti sa používa Kliniká lebo ide o výživu na klinických oddeleniach nemocníc lebo sa nepríjma orálnou cestou ale aj enterálne a parenterálnej. S tohto hľadiska je dieta terapia len jednou súčasťou liečebnej respektívne klinickej výživy. Vývoj vedy vo výžive sa výrazne zrýchlil v 18 – 19 storočí rozvojom genetiky, molekulárnej genetiky, nových poznatkoch v biochémií a predovšetkým poznaní o metabolizme živín na bunkovej a molekulárnej oblasti. Získali sme poznatky ktoré menili vzťah živín a esenciálnych látok k funkciám jednotlivých funkcií a orgánov. Vďaka nim sa v súčasnej dobe môžu formulovať všeobecné poznatky na zdravého človeka a klinickú pre pacienta .Na Slovensku v 1953 náuke o výžive zdravývh aj chorých osôb začal zaoberať VUV ( výskumný ústav výživy ) v Bratislave. V spolupráci s potrebným ústavom v Prahe sa vypracovali diétne podmienky pre pacientov v nemocniciach a ambulantne. Postupne vychádzali diétne denníky pre lekárov a diétne sestry na Slovensku „ Dietika “ . Zaviedol sa diétne systémy pre nemocnice ktoré sa používajú do dnes. Sú základom pre diétnu orálnu výživu pacientov v nemocniciach a slúži na oddeleniach. Okrem toho bol vypracovaný s českými odborníkmi ČSR v 1992. 1999 bol VUV zrušený. V súčasnosti sa ukazuje že ako v nemocniciach a aj ako individuálne zlepšiť prístup k výžive chorého v tom kde je možné upresňovať v klinickej výžive kde je to možné. Je známe že dobrý nutričný stav pacienta významne zlepšuje stav pacienta, znižuje komplikácie, morbiditu. Preto treba v klinickej výžive treba venovat väčšiu pozornosť už počas hospitalizácie a potom v ambulantnej liečbe rozvinúť sokonalý systém prímania orálnej, eneterálnej a parenterálnej výživy. V nemocniciach sú oddelenia liečebnej výživy a stravovania v ambulanciách by sa tomu mali venovať agentúri domácej ošetrovateľskej služby ktorý by zabezpečovali nielen orálnu ale aj eterálnou a parenterálnou výživou u chronicky chorých pacientov.
Živiny ich látková premena
Potrava » je to súbor požívatín ktoré slúžia na výživu človeka.
Požívatiny » sú všetky látky ktoré človek príjme ústami a sú prostriedkom jeho výživy. Rozdeľujú sa:
· Potraviny » požívatiny ktoré majú energetickú alebo výživnú hodnotu ( mäso, chlieb, ovocie, múka a iné ) sú to zložky ľudskej potravy živočíšneho a rastlinného pôvodu.
· Pochutiny » požívatiny bez využívanej hodnoty ( korenie, soľ, káva, čaj, ... ) ktoré umožňujú vhodnú úpravu potravín a ktoré svojou chuťou a vôňou stimulovaním trávenia v GYTE,, je to požívatina ktorá je základnou súčasťou všetkých potravín a ktorej využívaná hodnota spočíva v tom že je bezpodmienečné potrebná na látkovú premenu.
Podľa stavu keď sú požívatiny upravené kuchynskou úpravou ale aj bez nej sa rozdeľujú na pokrmy a nápoje.
Jedlo » je vhodná zostava pokrmov ktoré sa podávajú v určitom čase ( raňajky, desiata, obed ) .
Strava » je zostava denných jedál ktorá sa konzumuje pre svoje energetické a výživné hodnoty. Sacharidy sú zložky potravín ktoré vytvárajú ich energetickú hodnotu. Rastlinná a živočíšna potrava obsahuje organické živiny ktoré buď dodávajú energiu ( cukry, tuky ) alebo sú stavebnými látkami ( bielkoviny ) alebo zasahujú do látkovej premeny ( vitamíny ) a do anorganickej výživy ( voda ) .
Ellcoda
(EllAverge, 5. 11. 2019 3:09)