Práca barmana
Barman je pracovník, ktorého úlohou je príprava a podávanie širokého sortimentu miešaných nealkoholických a alkoholických nápojov.
Barman - čašník môže pracovať vo verejných stravovacích jednotkách, akými sú reštaurácie, kaviarne, rekreačné zariadenia, hotely, kaviarne, paluby lodí, jedálenské vozne vo vlakoch, v rôznych kluboch, na banketoch a recepciách a na iných miestach.
Okrem prípravy nápojov musí barman taktiež vykonávať aj iné doplňujúce činnosti. Po prvé, musí prijímať platby od zákazníkov.
Druhou veľmi dôležitou časťou barmanskej práce je príprava pomôcok, čo zahŕňa hlavne:
- prípravu pohárov, riadu, alkoholu a ostatných prísad potrebných na vyhotovenie nápoja
- príprava ľadu, ktorý býva v mnohých miešaných nápojoch kľúčovým prvkom
- príprava ozdôb, ovocia, zeleniny – barman musí myslieť aj na estetický vzhľad nápoja
V niektorých väčších baroch takéto činnosti zabezpečuje pomocný personál podniku alebo pomocný barman. Taktiež rešpektovanie hygienických predpisov a dodržiavanie čistoty je v tomto povolaní samozrejmosťou.
Barman vykonáva svoju prácu najčastejšie pred očami zákazníka, čo ale nemusí byť pravidlom. V niektorých reštauráciách, kde sa pozornosť sústreďuje hlavne na jedlo a gastronomický zážitok, je práca barmana pre zákazníkov skôr neviditeľná. Ale naopak v baroch, kam ľudia prichádzajú hlavne kvôli miešaným alkoholickým a nealkoholickým nápojom, je práca barmana z veľkej časti aj šou. Príprava nápoja musí byť predvedená ako zábavné predstavenie ukončené perfektne namiešaným nápojom, ktorý nielen chutí skvele ale aj jeho vzhľad je estetický a bezchybný. V televíznych seriáloch a filmoch sa často barman zobrazuje ako "bútľavá vŕba" pre návštevníkov baru, počúva problémy a často aj radí. S niečím podobným sa môžeme v realite stretnúť skôr v menších a komornejších baroch.