Rak: pripravujeme ho zaživa, nesme byt poškodeny. pred upravou ho musime dokladne vycistit kefou(hlavne klepeta). Vkladame hodo osolenej vriacej vody alebo vyvaru.
Po uvareni meni farbu. Zdobime ho citronom , hlavkovym šalatom. Servirujeme ho priamo pred hostom
Homár: priprava zaživa, varime vo vode alebo vo vyvare 20-30minut. Z chvostového kruniera odstranime črievko, vnutornosti a kurnier vyčistime. pozdlzne prerežeme, otvorime klepetá, upravie na misu s hlavkovým šalatom, obložime natvrdo uvarenymi vajciami a podavame s jemnou majonezovou omačkou.
Ustrice: podavaju sa surove a žive, s citronom a na lade. Na jednu porciu je vhodnych 4-6 kusov. Možeme tiež pripravovat ustricovy koktail, pečene, vypražane alebo gratinovane istrice.
Slimaky: v sučasnosti je prisny zakaz odchytu slimakov. použiva sa zahradny slimak, hmotnost nad 50g. Slimaka varime 5-10minut, nechame odkvapkat, teličko vyberieme z ulity odstranime čierny vačok, potrieme hrubou solou, aby sa odstranil hlien, niekolkokrat preplachneme a varime vo vyvare. Ulity prevarime vo vode s pridanim sody, po precedeni nechame uschnut v rure.
-Slimak na ihle - v bielom vine uvarene slimaky striedame na ihle so slaninou, obalime vo vinnom cestičku a vypražame. Obložime bylinkovym maslom na platku citrona.
žabacie stehienka: použivaju sa zadane nohy žiab, pred upravou sa marinuju v citronovej štave so solou, možno pridat olej a zeleny petržlen. Najčastejšie sa upravuju vypražanim.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.