Choď na obsah Choď na menu
 


Zaujímavosti

REKORD POKORENÝ, LONDÝN MÁ 320 GIGAPIXELOVÚ FOTKU

BT Tower je veža z ktorej sa fotila doposiaľ najväčšia panoramatická snímka na svete. Ani sa nenazdáme a tieto preteky budú mať onedlho nového rekordéra. Rekordná 320 gigapixelová fotka sa skladá z celkom 48.640 snímok. Londýn fotili štyri kamery Canon EOS 7D. Keby ste ju chceli vytlačiť bola by skoro rovnako veľká ako Buckinghamský palác. Snímku si môžete pozrieť a zazoomovať:>>>tu<<<

ZVLÁŠTNE CHOROBY

 

Albinizmus – genetická porucha tvorby pigmentu, či už kožného alebo očného – dúhovky. Môže vzniknúť aj pri černošskej rase alebo u zvierat.

 

Hypertrichóza – nadmerný rast ochlpenia na bežných, ale aj netypických miestach ako napr. tvár.

 

Syndróm Alice v krajine zázrakov – veľmi ojedinelé ochorenie, ktoré sa vyznačuje psychickou poruchou prejavujúcou sa nerozoznaním skutočnej veľkosti okolia a predmetov.

 

Progéria – ťažké nevyliečiteľné ochorenie, porucha genetického kódu, pri ktorom človek starne 5 -10x rýchlejšie. Prvé prejavy starnutia vznikajú už vo veku 8 mesiacov, kedy dieťa spomaľuje svoj rast a priberanie. Dožívanie je max do 12 rokov.

 

Polydaktýlia – vrodená anomália, znamená nadpočetnosť prstov rúk aj nôh, väčšinou vzniká buď na hornej alebo dolnej končatine, nie na oboch.

 

Neurofibromatóza – je pomerne často sa vyskytujúce dedičné ochorenie, charakteristické nadmerným rastom a proliferáciou buniek centrálneho a periférneho nervového systému a výraznou predispozíciou vzniku benígnych i malígnych nádorov. Na obr. vidíme mnohopočetné neurofibrómy – nádory.

 

Proteus syndróm – vrodená porucha, ktorá spôsobuje premnoženie kože a atypický vývoj kostí spolu so vznikom nádorov. Táto porucha typicky postihuje iba jednu z polovíc tela.

 

Porfýria – porucha tvorby hemoglobínu, základnej jednotky krvi. Pacienti sú extrémne chudokrvní, majú poruchy správanie a kožné prejavy. Títo ľudia podvodome prahli po krvi, a tak vznikla predstava o krvilačnosti porfyrikov. Odpudzujúci vzhľad dokresľovali zuby neprirodzene vyčnievajúce z ďasien a z úst. Postihnutí ľudia sa bránia pobytu na slnku, ktoré kožné prejavy a celkový zdravotný stav zhoršujú, preto vznikla povera, že porfyrici vychádzajú zo svojich príbytkov iba v noci. Vznikol tak dojem pripomínajúci Drakulu.

 

Blacshko´s lines – vznik kožných pruhov sledujúce tvar V na chrbte a S na prednej strane hrudníka. Pôvodcom sú embryonálne bunky migrujúce v mukóznej vrstve kože.

 

Cushingov syndróm - nadmerná tvorba hormónov zo skupiny glukokortikoidov tvorenými nadobličkami. Jeden (ešte z najmenej vážnych) prejavov je typická redistribúcia tuku.

 

Fibrodysplazia ossificans progressiva – extrémne vzácne ochorenie spojivového tkaniva. Mutáciou buniek týchto tkanív majú za následok silnú deformáciu kostí, kĺbov a väziva.

 

Pica syndróm – je buď stály alebo prechodný – napr. gravidita, detský vek. Vyznačuje sa chuťou a pojedaním nejedlých objektov – najčastejšie je to hlina, zem, špina, výkaly, piesok, guma, mydlá, zubné kefky.

 

Argýria – od gréckeho pomenovania striebra. Znamená to chybný metabolizmus častíc alebo molekúl striebra, ktorý zanecháva modrý odtieň na pokožke a dúhovke.

 

Capgras syndróm – zriedkavé psychické ochorenie, pri ktorom má daná osoba pocit, že jej blízki priatelia alebo rodina boli nahradení podvodníkom. Tento klam môže byť tak silný, že hrozí aj útok napr. na členov rodiny.

 

Moebius syndróm – genetická porucha, pri ktorej postihnutý nedokáže pohybovať mimickým svalstvom, čiže nevie žmurkať, usmievať sa či mračiť alebo plakať. Najnebezpečnejšie sú problémy spojené s jedením a pitím.

 

Kuru – inak aj smrť zo smiechu, tak nazývajú ochorenie, ktoré bolo prvýkrát objavené u domorodcov v Novej Quiney. Pôvodcom ochorenia sú menšie častice ako vírusy – tzv. prióny, ktoré spôsobujú napr. aj ,,chorobu šialených kráv”. Tie vyvolajú tak silný záchvat smiechu až dôjde k zastaveniu srdca.

 

Syndróm cudzieho prízvuku – prvý prípad zaznamenali už v roku 1941, kedy Nórka po psychických problémoch nadobudla silný a presný nemecký akcent, napokon kvôli čomu bola vylúčená zo spoločnosti. Presná príčina sa doteraz nedokázala, ale predpokladá sa, že dôvodom je porucha v centre reči v mozgových hemisférach. Žena na obr. po miernych migrénach získala pravý čínsky prízvuk.

 

Neglect syndróm – je porucha orientácie s ignorovaním ľavej polovice priestoru a samého seba – hemiasomatognózia – myslí si, že ľavé končatiny patria inému. Postihnutý vráža do objektov videných v ľavej časti hemisféry, pri čítaní vynecháva začiatky slov alebo aj celé slová na ľavej polovici. Porušené sú frontálne, temporálne a parietálne laloky hemifér.
Obrázok znázorňuje vzor a ,,kópiu” kreslenú pacientom s neglect syndrómom.

ČO NEVIETE O SPÁNKU A SNOCH...

Definícia spánku – dočasný stav zníženej reakcie na podnety a zníženej interakcie s prostredím.
Spánok iniciuje vyplavenie molekuly melatonínu, ktorý sa tvorí iba v tme. Dráhy jeho vzniku sú totiž prepojené so zrakovou, ktorá poskytuje informáciu, či je deň alebo noc.

01. Sny sa nám zdajú na základe vnútorných podnetov…
Väčšine ľudí sa snívajú sny na základe skúseností z predchádzajúceho dňa. Keď napríklad máte počas dňa smäd, môžete v sne upíjať z pohára plného vody.

02. Bývalí fajčiari majú živšie sny…
Ľudia, ktorí dlhé roky fajčili a potom sa svojej závislosti zbavili, tvrdia, že majú oveľa živšie sny. Tretine bývalých fajčiarov sa navyše do 4 týždňov po začiatku abstinencie sníva o cigarete.

03. Nie každému sa zdajú farebné sny…
Plných 12 % ľudí sa zdajú len čiernobiele sny. Väčšina ľudí má sny spojené s rôznymi životnými situáciami (so školou, neskorým príchodom do práce, smrťou,…).

04. Snívame len o tom, koho poznáme…
Naše sny sú často plné cudzincov. Tie osoby ale skutočne existujú! V reálnom živote sme ich minimálne raz zahliadli. Zabijak zo sna môže byť v skutočnosti napríklad chlapík z benzínky, ktorý otcovi pomáhal natankovať benzín do auta, keď sme boli malí.

05. Sny zabraňujú poruchám psychiky…
Pri najnovšom pokuse sa študenti, ktorí boli prebudení na začiatku každého sna, sa po troch dňoch pokusov horšie sústredili, boli podráždení a prejavovali sa u nich halucinácie a príznaky psychózy.

06. Každý sníva, ale muži a ženy rozdielne…
Sny má každý dospelý. Mužom sa často zdá o mužoch, ženám rovnomerne o ženách a o mužoch. Obe pohlavia zhodne fyzicky reagujú na erotické sny – muži erekciou, ženy prekrvením vagíny. Sny nemajú len malé deti do 3 rokov. A mimochodom – pokiaľ človek akurát chrápe, sny tiež nemá.

07. Zabudneme 90 percent snov…
Po 5 minútach od prebudenia zabudneme polovicu sna. Po ďalších 5 minútach už je nenávratne stratených 90 % deja. I tak sa v sne ale zrodili významné literárne diela, napr. Doktor Jekyll a pán Hyde od R. L. Stevensona či Frankestein od Mary Shelly.

08. Slepí ľudia vidia v sne obrazy…
Aj ľudia, ktorí sa stali slepými počas života, vidia v sne obrazy. Ľudia slepí od narodenia nevidia obrazy, ale vnímajú inými zmyslami – počujú zvuky, cítia vôňu, dotyk…

Druhy

REM - rapid eye movement (rýchle pohyby očí)
· Aktívny mozog v paralyzovanom tele
· Bujné, bizarné, nelogické sny
· Zvýšený metabolizmus (20%)
· Paralýza svalov, mozog prikazuje pohyb, ktorý sa nerealizuje
· Frekvencia srdca a dýchania zvýšená
· Nedostatok – úzkosť, podráždenosť, tras, nejasná reč
· Kompenzácia nedostatku je úplná

REM spánok = reverzné učenie – má len jeden účel: zabúdanie nepotrebného balastu, ktorý okupuje pamäť (Crick, Nature,1983) – takým spôsobim vznikajú sny.

• Konvertuje slabé spomienkové asociácie na silné spomienkové asociácie pamäti („ráno múdrejšie večera“)
• Vyberá spoločné vlastnosti objektov a vytvára modely (výsledok: rozpoznanie charakteristík tváre prislúchajúcich známej osobe v priebehu milisekúnd)
• Optimalizácia reflexov, konsolidácia pamäti

NonREM SWS – slow wave sleep
• Ortodoxný spánok
• Zaháľajúci mozog v pohyblivom tele
• Znížený metabolizmus (10-30%)
• Námesačnosť
• Rozprávanie zo sna
• Bez pohybov očí
• Frekvencia srdca a dýchania nízka
• Po nedostatku – únava a kompenzácia – iba čiastočná

 

NEUVERITEĽNÉ OBJAVY, KTORÉ SA STALI SKUTOČNOSŤOU

Ľudstvo od nepamäti fascinovali výzvy, ktoré ešte človek nedokázal. A vždy sa naskytne otázka, či je to vôbec možné. Pozrite sa spolu snami na uskutočnené nápady ktoré sa vede aj minulom roku podarilo dosiahnuť.

 

Človek dosiahol najnižší známy bod na dne oceánu
Týmto človekom bol známy režisér, James Cameron. Dve a pol hodiny zostupoval do Mariánskej priekopy v malej ponorke, ktorá nielen fotografovala, ale aj zbierala rôzne “sample” (nie hudobné). Hĺbka priekopy činí takmer 11 kilometrov.


 

Nasprejujte si kožu
Firma Avita Medical vyvinula sprej nazvaný ReCell, ktorý pomáha hlavne obetiam rozsiahleho popálenia kože. Lekári najprv odstránia kus zdravého kožného tkaniva (veľkosti približne poštovnej známky) od popáleného pacienta, následne nato ho zmiešajú s enzýmom, ktorý získali z prasiat a vo forme postreku sa nastrieka na popálené miesta. Do týždňa sa takto môže obnoviť pokožka vo veľkosti A4 papiera. Najlepšie na tom celom údajne je, že keďže pochádza darcovská koža priamo od pacienta, riziko odmietnutia je minimálne.


 

Neviditeľný plášť

Firma HyperStealth Biotechnology z Britskej Kolumbie v Kanade predstavila armáde funkčný prototyp látky (nazvanej Quantum Stealth), ktorá ohýba svetelné lúče vo svojom okolí, čo má za následok takmer zneviditeľnenie objektu. Robí tak bez použitia kamier, zrkadiel, či batérií. Okrem faktu, že objekt nie je vidieť, ho táto látka chráni pred termálnymi, či infračervenými skenmi.

 

Fotografia DNA
Vďaka super-výkonnému elektrónovému mikroskopu sa vedcom vôbec prvýkrát podarilo odfotografovať ľudskú DNA. Konkrétne sa to podarilo Enzovi di Fabriziovi a jeho tímu v talianskom Inštitúte technológie v Genoe.

 

Geneticky modifikovaný hodváb silnejší než oceľ

Na Univerzite vo Wyomingu sa vedcom podarilo geneticky modifikovať hodvábnikov tak, aby produkovali hodváb, ktorý je silnejší než oceľ. Možno sa pýtate, čomu môže toto pomôcť, ale profitovať by z tohto objavu mal nielen lekársky priemysel, ale dokonca aj armáda.

 

Robotická ruka ovládaná mysľou

Na Univerzite v Pittsburgu pracovali vedci z Nervového oddelenia na robotickej ruke ovládanej mysľou. Spolupracovala s nimi 52-ročná pacientka Jan Scheuermann, ktorá sa po 13 týždňoch naučila svoju robotickú ruku ovládať myšlienkami.

 

Objavenie planéty so 4 slnkami

Amatérski astronómovia objavili vzdialenú planétu, ktorá obieha okolo dvoch hviezd, okolo ktorích zase obiehajú ďalšie dve hviezdy. Vedci doteraz rozmýšľajú nad tým, ako je možné, že sa planéta o veľkosti Neptúna vďaka pôsobeniu toľkých gravitačných polí sa neodklonila zo svojej polohy.

 

“Hacknutie” ľudského mozgu

Usenix Technology je firma, ktorá pomocou prístroja s názvom EGG (electroencephalograf) ukázala, aký je ľudský mozog zraniteľný a citlivý. Pomocou headsetového prístroja a príslušného softwareu sa vedci “nabúrali” do mozgu aby sledovali, čo sa s ním deje, keď získava rôzne podnety z vonka. Od ľudských tvárí, cez násilie, až po vaše pin kódy od kreditiek.

 

Ultra-ohybné sklo

Sklo, ktoré je len 0,05 mm tenké (podobne ako kus papiera) bolo predstavené na priemyselnej konferencii v Bostone. Použitie podobného materiálu nám môže v budúcnosti priniesť množstvo zaujímavých prístrojov a gadgetov, počínajúc ohybnými smartfónmi, tabletmi.

 

Očné implantáty dali nevidiacemu zrak

Dvaja slepí muži z UK dostali počas osemhodinovej operácie očné implantáty, ktoré im po rokoch slepoty začali postupne vracať zrak. Týždeň potom hlásili obaja muži prvé výsledky – začali vnímať kontúry objektov a snívať vo farbách. Lekári im predpovedajú ďalšie zlepšenia.

 

Flexibilné a lacné solárne panely

Skutočne lacné a ohybné solárne panely vyrobila firma Twin Creeks Hyperion. Až o 50 percent lacnejšie solárne panely by mohli časom nahradiť čoraz obmedzenejšie fosílne palivá.

 

Objavenie Higgsovho bozónu

Správa, ktorá sa v médiách šírila v lete, kedy vedci zo švajčiarskeho CERNU objavili doposiaľ neobjavenú časticu známu pod názvom Higgsov bozón.

 

Listy s umelou inteligenciou produkujú elektrinu

Vedec Daniel G. Nocera vytvoril umelé listy, ktoré simulujú proces fotosyntézy, no oproti tým skutočným negenerujú kyslík, ale vodík. Ten sa dá následne použiť ako zdroj pre výrobu elektriny, ktorá by sa tak mohla dostať naozaj ku každému.
 

Objavenie planéty, ktorá “pláva vesmírom”

Je všeobecne známe, že planéty väčšinou obiehajú okolo Slnka. Planéta s názvom CFBDSIR2149 je však rebel a tak si putuje vesmírom “len tak”. Táto obrovská planéta s veľkosťou niekoľkokrát väčšou akú má Jupiter je teda považovaná za prvú exoplanétu, ktorá sa nepredvídateľne pohybuje vesmírom.

 

Umelá sánka vyrobená pomocou 3D tlačiarne na mieru

Pre istého 83-ročného pacienta bola na mieru vytvorená sánka, ktorá pozostáva z titánu a biokeramického povrchu. Táto operácia zaznamenala úspech hlavne preto, že otvorila dvere výrobe kostí a neskôr možno aj orgánov na mieru.
 

Voyager 1 opustil náš solárny systém

Vesmírna loď bez posádky, Voyager 1, ktorý bol do vesmíru vypustený v roku 1977, opustil našu známu slnečnú sústavu a vydal sa do hlbín tmavého, nepreskúmaného vesmíru. Vedci mu na cestu pribalili aj nahrávky hudby, pozdravenia v 55-tich jazykoch a dokonca aj nahrávky volania veľrýb.

 

Zlegalizovanie áut bez vodiča

Autá, ktoré poháňa “autopilot” začala firma Google testovať začiatkom roku 2012 a už v máji toho istého roku bolo v Nevade týmto autám bez posádky povolené jazdenie po cestách.

 

3D tlačiareň vyrobila na jeden pokus dom v “životnej veľkosti”

Špeciálna 3D tlačiareň, ktorú vyrobil Enrico Dini, dokáže vytvoriť dvojpodlažnú obývateľnú budovu spolu so schodiskami a rozvodmi. Používa pritom len piesok a organickú tmeliacu zložku, ktorá je v konečnom dôsledku rovnako pevná ako betón. Zaberie jej to len štvrtinu času stavby domu a nepotrebuje k tomu ani odborne vyškolený personál.

 

 

SIMON BECK A JEHO ÚŽASNÉ SNEŽNÉ UMENIE

 

Každé dieťa robilo anjelov do snehu. Nejedno dieťa pred čistením ihriska na hokej skúšalo rôzne nápisy, ktoré videli všetci z baráku aj z dvanástky. To, čo však predvádza bývalý študent Oxfordu, chce výnimočný talent, obrovskú trpezlivosť a more času. Umenie, ktoré tvorí, nemá v takejto miere obdobu a preto pochopiteľne vyvolal na sociálnej sieti rozruch. Ľuďom sa jeho obrazce páčia a nám tiež. Pozrite si aj vy v nasledujúcej galérií, alebo na našom Facebooku, aké nádherné detaily dokáže vyšliapať do snehu. Aj vtedy, keď už nevládze pokračuje, aby mal hotovo. Je jedným z mála umelcov, ktorí musia pred začatím svojej práce sledovať predpoveď počasia a vystihnúť to správne.
Naposledy na svojom facebooku napísal odpoveď na neutíchajúce požiadavky nejakého videa, zopár dôvodov, prečo video nemá. Pokochajte sa teda aspoň obrázkami, ktoré naozaj stoja za to. Všetko je skutočný originál a žiaden Photoshop.

Snehové umenie Simona BeckaSnežné umenie Snow Art - umenie v snehuSnežné umenie Snow Art - umenie v snehuSnežné umenie Snow Art - umenie v snehuSnežné umenie Snow Art - umenie v snehu

 

 

 

15 TIPOV PRE VAŠE TELO

 

1.) Ak vás škriabe v hrdle, poškriabte si ucho. Stimulovanie nervov v uchu vytvára reflex a pohyb svalstva v hrdle. Táto reakcia odstráni pocit svrbenia.
2.) Nepočujete niekoho na párty alebo v telefóne?
Použite pravé ucho. Je lepšie v rozpoznávaní reči. Zato ľavé ucho lepšie rozpozná hudobné tóny.
3.) Ak si potrebujete súrne uľaviť, ale nenachádzate sa v blízkosti toalety, premýšlajte o vzťahoch. To zamestná mozog a nachvíľu zažehná potrebu.
4.) Nabudúce, keď vám doktor bude pichať injekciu – zakašlite. Spôsobí to zdvihnutie tlaku vo vašom spinal canal, ktorý zredukuje pocit bolesti, ktorý sa vám dostaví do mozgu.
5.) Upchatý nos alebo tlak v nosnej dutine odstránite tak, že potlačíte svoj jazyk o podnebie a
potom pár krát zatlačíte prstom medzi obočie. 20-sekundovým opakovaním čerieslová kosť ztvrdne a zápcha v nose povolí.
6.) Ak ste sa pred spaním poriadne najedli a cítite sa prejedený,
ľahnite si na ľavú stranu. Váš žalúdok bude nižšie ako pažerák, takže vás to ušetrí od žalúdočnej kyseliny v krku.
7.) Bolesť zubov sa dá zastaviť trením kocky ľadu o chrbát ruky – medzi palcom a ukazovákom.
Nervové cesty tam stimulujú časť mozgu, ktorá blokuje bolestivé signály vo vašich ústach.
8.) Ak ste to prehnali s alkoholom a celý svet sa vám točí, položte si ruku na niečo pevné.
Dôvod: Alkohol zriedi objem krvi v časti ucha zvanej “cupula”, ktorá sa stará o rovnováhu.
Keď sa zachytíte rukou o niečo pevné dáte svojmu mozgu ďalší referenčný bod.
9.) Krvácanie z nosa zastavíte tak, že si dáte trocha vaty pod hornú peru a potom silne zatlačíte.
Väčšina krvácaní ide z chrupavkovej steny, ktorá rozdeľuje nos, takže pôsobenie tlaku napomáha zastaviť krvácanie.
10.)Ste nervózny? Svoj tep spomalíte pofukovaním si palca. Nervy, ktoré kontrolujú vašu srdcovú činnosť ukľudníte dýchaním.
11.) Ak potrebujete vydržať pod vodou na chvíľu dlhšie, namiesto obrovského nádychu sa “preventilujte” sériou krátkych nádychov pred ponorením. Mozog si bude myslieť, že má viac vzduchu a vydržíte asi o 10 sekúnd viac.
12.) Bolesti hlavy zapríčinenej chladom (zmrzlinou a pod) môžete predísť tlačením jazyka o čo najväčšiu časť podnebia. (Po angl. Brain freeze, Ice-cream headache). Táto bolesť nastáva, keď sa podnebie úst veľmi pochladí. Mozog si potom myslí, že celé telo je podchladené a kompenzuje to prehrievaním. To zapríčiní bolesť hlavy.
13.) Ak sa vám unaví ruka pri nejakej činnosti – pokývajte hlavou zo strany na stranu. Do minúty vám to vráti silu do rúk a ramien. Ruka sa unavuje, pretože svaly v krku tvrdnú a nervy sa sťahujú.
Ich uvoľnenie vám znovu prebudí horné končatiny. Rovnaký problém s nohami sa dá riešiť krátkou prechádzkou.
14.) No, tento trik síce nie je nápomocný, ale skôr zaujímavý. (Treba dvoch) Jeden človek upaží ruku. (Rovno, s dlaňou dolu). Stlačte mu zápästie s dvomi prstami. Potom mu nadvihnite nohu kúsok od zeme (napr. na stĺpik časopisov). Pretože má rozhodenú chrbtovú pozíciu, jeho ruka opadne aj keď sa tomu snaží vzoprieť.
15.) Máte štikútku? Zatlačte si palec a prostredník o obočie, až pokým štikútka neprejde. Zvyčajne to trvá len chvíľu.

NAVŠTÍVTE VĎAKA 360° FOTOGRAFIÁM TATRANSKÉ VRCHOLY A INÉ MIESTA

Sú ľudia, ktorí milujú turistiku, obstarajú si kvalitný fotoaparát so schopnosťou snímania v uhle 360° a potom z toho môže vzniknúť naozaj jedinečná zbierka rôznych miest. Napríklad Szymon “Zbooy” Madej z Poľska, ako cestovateľ navštívil mnoho miest v Poľsku, na Slovensku, v Čechách, a v iných kútoch Európy. Úchvatné sú jeho zábery z Vysokých Tatier. Ak ste doteraz ešte nemali možnosť navštíviť vrchol Kriváňa, vďaka jeho objektívu sa tam môžete vydať. Tým sa to však nekončí. Okrem Kriváňa tu nájdete aj miesta ako rôzne tatranské chaty, sedlá, plesá, hlavné mesto Slovenska, Dunajec, kopce, doliny, obce aj hornatiny. Na ľavo dole už každý nájde výber miest a skutočne je z čoho vyberať….

Viac už na odkaze:
http://panoramy.zbooy.pl/360/show.html?p=….

SMETISKO NAD HLAVOU

Ako s ním riadiace stredisko stratilo kontakt, bol ENVISAT pýchou európskeho vesmírneho programu: najvyspelejší prístroj svojho druhu a jedna z najväčších družíc, ktorá bola vynesená na obežnú dráhu. Práve jeho veľkosť (váži cez 8 ton) však z Envisatu robí vážnu hrozbu: už ste počuli o vesmírnom smetí?

Potrvá približne 150 rokov, až bude ENVISAT postupne vtiahnutý do zemskej atmosféry. Do tej doby bude krúžiť na polárnej obežnej dráhe v oblasti plnej ďalších prístrojov; prinajmenšom dve družice raz ročne preletia vo vzdialenosti okolo 200 m od súčasnej dráhy Envisatu. Kolízia je teda len otázkou času a môže mať ďalekosiahle dôsledky.

Po prípadnej deštrukcii satelitu veľkosti Envisatu zostane obrovské mračno trosiek, ktoré zaplnia veľkú časť pôvodnej obežnej dráhy. Môže sa takto spustiť reťazová reakcia kolízií, známa ako Kesslerův syndróm, ktorá v najhoršom prípade sťaží alebo znemožní prístup ľudstva do Vesmíru na ďalších mnoho generácií.

Ľudstvo skúma a využíva blízke okolie planéty už po sedem desaťročí, po ktorých na obežnú dráhu vypustilo nespočet objektov, najmä cez 6500 umelých družíc, z ktorých je dnes funkčných len približne 900. Takmer po každom štarte nosnej rakety zostanú na nižších obežných dráhach jej časti, a i vynesený náklad sa skôr či neskôr zastará.

Pozrite sa na animáciu, ktorá vám ukáže, ako husto je okolo Zeme:

 Predmety na obežnej dráhe nebrzdí atmosféra, pohybujú sa teda stálou rýchlosťou najmenej 27 800 km / h potrebnú na vyrovnanie pádu do atmosféry na stabilnú letovú dráhu. Vesmírne trosky si teda môžeme predstaviť ako svištiace projektily, schopné v prípade kolízie spôsobiť vážne škody. Drvivú časť tohto smetia síce tvoria menšie úlomky do priemeru 1 cm, ktorých nad nami pláva mnoho desiatok miliónov. Z celkovej hmotnosti kozmického smetia okolo 5,5 tisíc ton však väčšina pripadá na dve tisícky objektov o váhe 100 kg a viac.

Hore to hustne

Najhlbšie vrásky vedcom robia trosky na nižších obežných dráhach, a to nielen preto, že to prekáža doprave do vesmíru. Čím bližšie letí predmet pri Zemi, tým vyššou obežnou rýchlosťou sa musí pohybovať, takže aj malý úlomok môže priamo ohroziť ľudské životy. Posádky Miru aj ISS by mohli rozprávať: ich solárne panely boli alebo alebo ešte stále sú poškodené úlomkami. Posádka ISS musela byť už dvakrát evakuovaná do pripojeného Sojuzu, keď hrozilo vážne poškodenie stanice.

Vedeli ste že? :

Centimetrový úlomok kozmického smetia má vďaka svojej rýchlosti rovnakú energiu ako veľký motocykel rútiaci sa stokilometrovú rýchlosťou.

 

Úlomok väčší než 1 centimeter dokáže bez všetkého preraziť plášť všetkých dnešných kozmických lodí a staníc.

 

Viac ako sto okien na raketoplánoch bolo nutné postupne vymeniť kvôli škrabancom spôsobeným nepatrnými čiastočkami kozmického smetia – treba šupinkami laku.

 

Zdroje vesmírneho smetia nie sú len vyradené družice alebo nehody, ale aj mikrometeority alebo magnetické búrky ako v prípade družice Telstar 401.

 

Najstarším artefaktom vo vesmíre je družica Vanguard 1, vypustená v roku 1958 ako štvrtý satelit vôbec a prvý poháňaný solárnymi panelmi; je nefunkčný už bezmála päťdesiat rokov a okolo Zeme bude krúžiť ďalšie dve storočia.