Choď na obsah Choď na menu

Satelitná TV DVB-S / S2

Táto sekcia bude venovaná satelitnému príjmu. 

Súvisiaci obrázok

V skratke: Na Slovensku pôsobia 6 poskytovatelia satelitného vysielania. AntikSat, FreeSat, DIGI, Mágio, SkyLink a Voľná Telka.

 

Pre príjem potrebujete parabolu štandardne 80 cm LNB konvertor, koaxialny kábel, F konektror, a prijímač alebo TV so zabudovaným DVB-S2 tunerom. Pre príjem kódovaných programov je potrebná karta alebo CAM modul.

Pri výbere paraboly je dobré držať sa zásady "čím väčšia, tým lepšia". Väčší priemer paraboly Vám zaistí lepší a stabilnejší príjem aj v zhoršených poveternostných podmienkach (napr. pri daždi, snežení, hmle, búrke...). Pre príjem z jednej družice postačuje aj parabola o veľkosti 60 cm, pri použití LNB monoblocku odporúčame veľkosť 80 cm.

 

Ďalším aspektom pri výbere (okrem ceny) je samozrejme aj materiál z ktorého je parabola vyrobená. Železné paraboly sú cenovo dostupnejšie, ale sú aj ťažšie a podliehajú korózii. Hliníkové paraboly majú ľahšie telo, sú odolné voči korózii aj keď ich cena je o niečo vyššia ako pri železných parabolách

 

 

LNB konvertor je zariadenie, ktorým prijímame signál z družice. Tento signál LNB zosilňuje a prevádza vstupné kmitočty – frekvencie – na nižšiu hodnotu, ktoré následne satelitný prijímač spracúva do audiovizuálnej podoby. Ak potrebujete prijímať signál pre viac prijímačov je potrebné využiť LNB Twin (2 prijímače), alebo Quad (4), alebo Octo (8), v opačnom prípade stačí použiť LNB Single. Ak plánujete prijímať signál z dvoch družíc, v niektorých prípadoch stačí použiť LNB monoblock (1 prijímač), alebo LNB monoblock Twin (pre 2 prijímače).

 

Umožňujú prijímanie televízneho signálu zo satelitnej družice prostredníctvom satelitnej paraboly. Prijímače sú schopné prijímať signál FTA (free-to-air), na ktorom sa vysielajú televízne stanice, ktoré sú neplatené. Prijímače so zabudovanou čítačkou kariet, alebo s CI slotom pre vloženie dekódovacieho CAM modulu sú schopné prijímať kódovaný signál operátorov (Skylink), s ktorým môžete prijímať platené televízne kanály. Prijímače môžu mať rôzne vybavenia, ako napr. prijímače s dvoma tunermi, zabudovaným pevným diskom pre možnosť nahrávania programu, s možnosťou pripojenia na internet, prípadne prijímače combo, ktoré sú schopné prijímať zároveň satelitný a aj terestriálny signál.

 

Prístupové karty sú karty, ktoré sa vkladajú do čítačiek satelitných prijímačov a zabezpečujú príjem televíznych programov operátora, ktorý vo väčšine prípadov tieto služby spoplatňuje (Skylink, CS Link...). 

 

V prípade ak Váš prijímač nepodporuje kódovací systém karty operátora (Cryptoworks, Irdeto), je potrebné k takémuto satelitnému prijímaču zakúpiť špeciálny CA modul, ktorý sa vkladá do šachty CI slotu. Do modulu sa následne vkladá karta operátora.

 

Príspevky

Nechceš sa viazať na karty Skylink alebo CSlink a stačia ti SK TV a oproti DVB-T rozšíriť o TA3 Óčko ...?

Najlacnejším spôsobom je combo priímač.

Základnu ponuku RTVS Jednotka, RTVS Dvojka, Joj, Markiza, Plus a tv Doma ktorú prijímate cez DVB-T si môžte rozšíriť pomocou combo prijmača o SK-CZ fta stanice zo satelitu + 100 ďalších.

 
30. 12. 2011 | | Rubrika: Satelitná TV DVB-S / S2 | Komentáre: 1

Máte SATELIT? Rozšírte si ponuku voľných SK programov z družice Thor6

 
30. 12. 2011 | | Rubrika: Satelitná TV DVB-S / S2 | Komentáre: 1

Skylink Frekvencie

 
30. 12. 2011 | | Rubrika: Satelitná TV DVB-S / S2 | Komentáre: 0