Hlavné jedlá
Morčacie prsia na paprike v alobale
Čo potrebujeme:
4 plátky morčacích pŕs
40 g masla
1 malá cibuľa
1 čerstvá paprika
olej, soľ, sladká paprika
Postup:
Morčacie prsia naklepeme, osolíme a zľahka posypeme sladkou paprikou. Kuracie prsia položíme na olejom potretý alobal, posypeme zmesou nakrájanej papriky, cibule a zabalíme. Položíme na rošt a necháme 17 minút grilovať. Podávame so zemiakovými plackami a pohárom červeného vína.
Kapor na taliansky spôsob
Čo potrebujeme:
1 kapor
4 lyžice oleja
100 g ementálu
100 ml mlieka
100 ml bieleho vína
1 lyžica paradajkového pretlaku
hydinový vývar
1 lyžica hladkej múky
mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Vyčisteného kapra nakrájame, osolíme, okoreníme, poprášime múkou a opražíme v rozpálenom oleji. Podlejeme vínom a krátko podusíme. Potom ho pokvapkáme paradajkovým pretlakom, podlejeme hydinovým vývarom a udusíme domäkka. Podlejeme mliekom, ktoré sme rozmiešali s nastrúhaným syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame so zemiakovou kašou.
Makrela na grécky spôsob
Čo potrebujeme:
750 g očistenej makrely
60 ml červeného vína
90 g cibule
125 g zelenej papriky
125 g paradajkového pretlaku
15 g hladkej múky
60 g oleja
kečup
práškový cukor
soľ
Postup:
Očistené makrely osolíme, opečieme na rozpálenom oleji po oboch stranách dočervena. Do zostávajúceho oleja pridáme múku, cibuľu, paradajky, paradajkový pretlak, kečup, soľ, cukor, červené víno, podľa potreby rozriedime vodou alebo vínom a všetko dusíme. Pečené makrely vložíme do zeleninovej omáčky, v ktorej ich necháme 2 až 3 dni preležať. Pred podávaním makrelu aj so zeleninovou omáčkou ohrejeme v rúre a podávame s varenými zemiakmi. Makrelu môžeme podávať i na studeno.
Tasmánske hovädzie
Čo potrebujeme:
30 dkg hovädzieho mäsa
1 dcl kečupu
1 lyžička staročeského korenia
1/2 lyžičky chilli
1 lyžička soli
2 strúčiky cesnaku (pretlačený)
1 dcl vína (ružové, biele)
1 dcl vody
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžička provensálskych bylín
steril. hrášok a kukurica
Postup:
Mäso pokrájame na rezance a všetko spolu premiešame. Na noc necháme v chlade. Na panvici dusíme do mäkka. Ak zmes hustne podlejeme vodou. Nakoniec pridáme polievkovú lyžicu sterilizovaného hrachu a kukurice a necháme zhustnúť.Podávame na zemiakovej placke.
Mäso od babičky
Čo potrebujeme:
kuracie mäso
dižonsku horčicu
mandle
syr Hermelín a syr Niva
olej, maslo
ihly
Postup:
Mäso vyklepeme a natrieme naň Dižonsku horčicu, dáme mandle, Hermelín a Nivu. Mäso stočíme a prepichneme ihlou. Do hrnca nalejeme olej a maslo a vložíme mäso asi na 15 min. Podávame s ryžou a hranolkami. Omáčka: Dižonska horčica, šťava z výpeku mäsa, soľ, oregano a múka